Brâncuşi, un „star“ de milioane

5 noiembrie 2012   News

Sculpurile celebrului artist român sunt vedetele caselor de licitaţii. Dacă în anii trecuţi vorbeam de sume ce nu treceau de 1-2 milioane de dolari, acum colecţionarii sunt dispuşi să ofere între 10 şi 15 milioane de dolari

Sculpurile celebrului artist român sunt, de mulţi ani, vedetele caselor de licitaţii. Dar dacă în anii trecuţi vorbeam de sume ce nu treceau cu mult de 1-2 milioane de dolari, acum colecţionarii sunt dispuşi să ofere între 10 şi 15 milioane de dolari pentru un original.

Numele lui Constantin Brâncuşi e pe buzele tuturor colecţionarilor de artă importanţi din New York, zilele acestea urmând să aibă loc o licitaţie cu obiecte ale artistului român, în cadrul unei acţiuni organizate de Casa Christie’s. Vedeta acestei licitaţii de artă modernă şi impresionistă este, de departe, sculptura „O muză“, estimată la un preţ cuprins între 10 şi 15 milioane de dolari.

Această estimare vine după ce o altă operă celebră a artistului român, „Prometeu“, un cap turnat în bronz în 1911, s-a vândut în luna mai a acestui an, pentru suma de 12.682.000 de dolari, la New York, în cadrul unei licitaţie de artă impresionistă şi modernă organizată de Sotheby’s.

„O muză“, lucrată în ghips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi care au fost expuse în Statele Unite ale Americii. Realizată în 1912, lucrarea a fost inspirată de baroneasa Renée-Irana Frachon, care i-a servit drept model sculptorului român pentru o lucrare precedentă a acestuia - „Muza adormită“, realizată între 1909 şi 1910. Cu forme delicate ce reprezintă capul unei femei, a stârnit admiraţia publicului şi a colecţionarilor de artă atunci când a fost prezentată la ediţia inaugurală a expoziţiei "Armory Show", în 1913, la New York.

În paralel cu licitaţia desfăşurată pe 7 noiembrie la New York, o hologramă a sculpturii lui Constantin Brâncuşi este expusă astăzi şi mâine la Grand Hyatt Hotel din Hong Kong. Specialiştii consideră că această acţiune reprezintă o abordare inovatoare, care permite colecţionarilor de artă din Hong Kong să admire opera lui Brâncuşi în trei dimensiuni, în timp ce opera originală a rămas la New York.

Foto: pagina oficială

Mai multe