Bucătarul italian care a impresionat-o pe Regina Elisabeta a II-a gătește la București

9 noiembrie 2023   News

Chef Enrico Derflingher a avut ocazia de-a fi în serviciul unor mari conducători ai lumii, de la regi, la președinți și diverși lideri, și de a-i găti regretatei suverane a Marii Britanii cel mai bun risotto pe care l-a mâncat vreodată.

Știm prea bine că Regina Elisabeta a II-a era atentă la alimentația ei și că prefera anumite feluri de mâncare, precum somonul pregătit cu legume la abur sau preferatele ei sendvișuri cu castravete, pe care le servea la ora ceaiului alături de o ceașcă de Earl Grey aburind. Însă chiar și această suverană reticentă la a încerca feluri noi de mâncare a fost impresionată de un risotto servit de bucătarul său italian, Enrico Derflingher, proaspăt angajat la Palatul Buckingham în 1988. Un risotto, veți spune? Ei bine da, dar un risotto cu creveți, foarte aromat, realizat după o rețetă „câmpenească” din Veneto.

„Regina m-a chemat în fața lui Gorbaciov, Reagan și Bush și, ca-ntr-un film pe care-l vedem la televizor, m-a întrebat ce cadou vreau să-mi facă, pentru că a mâncat cel mai bun risotto din viața ei. Nu știam, trebuia să cer un castel, un cal, un tablou, o navă, dar am cerut doar o tigaie cu efigia Reginei Victoria și pe care am dorit să o am, pentru că aceasta se afla și pe echipamentul nostru de lucru”, a povestit Chef Enrico Derflingher la un eveniment organizat ieri, cu ocazia conferinței de presă care a anunțat Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume.

„Am pregăti acest orez și la organizarea unor evenimente precum reuniunea G7, G8, dar și la masa de nuntă a lui George Clooney, a lui Brad Pitt cu Angelina Jolie, a lui Tom Cruise”, a mai spus celebrul chef italian cu o stea Michelin.

Chef Enrico Derflingher se află acum la București, la invitația ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, și a Institutului Italian de Comerț Exterior, și a preparat același risotto cu creveți, împreună cu echipa de tineri bucătari a lui chef Radu Ionescu, fondatorul restaurantului Kaiamo, în cadrul deschiderii marelui eveniment gastronomic de peste an, Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume.

Ediția a VIII-a a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume este sărbătorită în România în perioada 8-23 noiembrie, cu un program pregătit de Ambasada Italiei, Agenția ICE-București, Camera de Comerț Italiană pentru România, Confindustria România, Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Comites România și Academia Italiană a Gastronomiei. Având drept temă principală „La masă cu bucătăria italiană: stare de bine cu gust”, scopul acestui demers este acela de a evidenția legătura dintre dieta mediteraneană, sinonimă cu un regim alimentar sănătos și de bună calitate, și starea de bine, înțeleasă ca un stil de viață corect și sănătos.

Cine este Chef Enrico Derflinger?

Născut în Lecco în 1962, Enrico Derflingher este unul dintre cei mai renumiți bucătari italieni din lume. Cariera sa a început în 1977 la Institutul Hotelier din Bellagio (Lombardia).  La fel ca multe povești de succes, Enrico a început de jos îndeplinind sarcini foarte umile, cu toate acestea, a muncit din greu și și-a păstrat întotdeauna mintea deschisă și a avut o mare dorință de a învăța.

Enrico Derflingher și-a desfășurat pregătirea excepțională în unele dintre cele mai bune hoteluri și restaurante cu trei stele din Europa. După mai multe experiențe internaționale, la 26 de ani, Enrico primește un telefon pe care nu-l va uita niciodată: Familia Regală britanică i-a oferit un post de bucătar personal. A fost primul și singurul bucătar italian care a fost bucătarul Reginei Elisabeta a II-a.

În 1991, a zburat peste Ocean și a devenit bucătarul Casei Albe sub conducerea lui George Bush și, timp de doi ani, a avut ocazia să cunoască și să gătească pentru unii dintre cei mai importanți lideri americani și internaționali.

În octombrie 1994, Enrico a primit prima sa stea Michelin, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Florența, Italia, chiar de la mentorul său, renumitul Paul Bocuse.

După alți 9 ani petrecuți la Roma, unde și-a deschis propriul restaurant, Terasa Edenului, a continuat să fie recompensat cu stele Michelin și alte premii și distincții, a colaborat cu câteva școli de gătit prestigioase. Cariera sa a continuat la St. Moritz, la Palace Hotel, cu cele 30 de restaurante italiene deschise și gestionate în Japonia, cu colaborarea sa cu Armani și cu intrarea pe piața gastronomică din Taiwan.

După 7 nominalizări, a câștigat titlul de „cel mai bun bucătar din lume” în 2008, în cadrul fost premiului Five Star Diamond Award, același an în care a primit și prestigiosul premiu internațional "Trufa albă de Asti" pentru promovarea bucătăriei și culturii italiene în lume. Iar anul următor a fost numit ambasador al bucătăriei italiene în lume.

În 2014, Președintele Republicii i-a conferit Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor.

El a gătit și la recepțiile pentru ceremoniile oficiale de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing 2008 și Londra 2012, reprezentând Italia, dar și la evenimentele G8 și G20 și la  "Celebrity Fight night", un eveniment caritabil la nivel mondial inițiat de Andrea Bocelli, la care participă vedete internaționale și celebrități de la Hollywood.

Mai multe