Câştigătorii Globurilor de Aur 2013
Cea de-a 70-a ediţie a Globurilor de Aur, desfăşurată noaptea trecută, a fost plină de momente emoţionante şi chiar surprinzătoare.
Cea de-a 70-a ediţie a Globurilor de Aur, desfăşurată noaptea trecută, a fost plină de momente emoţionante şi chiar surprinzătoare.
Pentru Ben Affleck a fost o seară magică, după ce thrillerul său despre ostaticii din Iran, Argo, a luat trofeul pentru cea mai bună dramă - iar el însuşi a obţinut premiul mult visat, pentru cel mai bun regizor. Pentru Ben a fost, însă, cu siguranţă, o situaţie ciudată, pe care nu şi-ar fi dorit-o, căci deşi a luat acasă un Glob de Aur, care, de regulă, poartă şi steguleţul favoritului la Oscar, el nu este nominalizat la premiul Academiei Americane de Film în calitate de regizor. "Ştiţi care e treaba, nu-mi pasă despre ce premiu e vorba, când numele tău stă alături de celelalte care au fost nominalizate, e o realizare extraordinară", a concluzionat Affleck în discursul său.
Pelicula Mizerabilii a fost, de asemenea, încununată cu succes - fiind distinsă cu Globul de Aur pentru cel mai bun film la categoria comedie/musical. În plus, interpretările din Mizerabilii le-au adus câte un trofeu şi lui Hugh Jackman şi Anne Hathaway, pentru cel mai bun actor de comedie/musical, respectiv cea mai bună actriţă într-un rol secundar. "Vă mulţumesc pentru acest minunat obiect neascuţit pe care îl voi folosi de acum ca pe o armă împotriva neîncrederii de sine", a spus Hathaway, privindu-şi trofeul. Cea mai bună actriţă de comedie/musical a fost desemnată Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), iar cel mai bun actor într-un rol secundar, Christoph Waltz (Django Unchained).
Fostul preşedinte american Bill Clinton a avut o apariţie-surpriză, urcând pe scenă pentru a vorbi despre Lincoln, pelicula care a şi avut cele mai multe nominalizări la Globuri, în număr de şapte. Printre acestea, şi cea pentru cel mai bun film la categoria dramă, unde a fost, însă, învinsă de Argo. Interpretul lui Abraham Lincoln, Daniel Day-Lewis, a obţinut, în schimb, Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă, fiind şi marele favorit la Oscar - în vreme ce premiul pentru cea mai bună actriţă de dramă a fost câştigat de Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Distincţia pentru cel mai bun scenariu i-a revenit lui Quentin Tarantino (
), iar Globul de Aur pentru cel mai bun cântec de pe coloana sonoră a unui film a ajuns, desigur, la Adele, pentru
melodia care-l însoţeşte pe James Bond.
Din categoria premiilor pentru televiziune, de menţionat sunt trofeele obţinute de Julianne Moore (cea mai bună actriţă într-o miniserie/musical - Game Change) şi de Kevin Costner (cel mai bun actor într-un film de televiziune - Hatfields & McCoys). "A fost o călătorie minunată. Le mulţumesc tuturor oamenilor din faţa camerei şi din spatele ei, oamenilor din România", a declarat Costner.
Nu în ultimul rând, Jodie Foster a avut poate cel mai emoţionant şi surprinzător moment al serii, actriţa fiind onorată cu premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga activitate - un prilej care a făcut-o să atingă şi subiectul orientării sale sexuale. Cine s-ar fi aşteptat?! "Simt dintr-o dată nevoia să spun ceva ce n-am putut spune niciodată în public. E o declaraţie în legătură cu care sunt extrem de emoţionată şi stresată - poate nu tot atât cât publicistul meu. Dar eu o voi spune aici sus şi tare: Sunt single! În fine, în seara aceasta nu voi avea un mare discurs în care să-mi fac comming out-ul, pentru că am făcut deja asta acum o sută de ani - în zilele când o fată vulnerabilă întâi le mărturisea asta prietenilor apropiaţi şi familiei, apoi colegilor de muncă şi, treptat, tuturor care o cunosc", a spus Jodie, referitor la faptul că e lesbiană.
Foto: Reuters