Ce tensiune trebuie să ai ?

10 ianuarie 2022   News

În funcţie de vârstă, precum şi de alte caracteristici care ţin de fizic sau de obiceiurile zilnice pe care le ai, tensiunea poate să varieze, fapt pentru care este nevoie ca aceasta să fie măsurată zilnic. În cazul în care valorile fluctuează iar, în anumite zile, tensiunea este mult prea mare sau prea mică, este nevoie de un consult în cadrul unei clinici cardiologice. În acest mod, se poate şti cu siguranţă daca există o problemă care a sistemului cardio-vascular.

În momentul în care apar anumite probleme ce ţin de inima, este esenţial să ai în locuinţă un tensiometru complet funcţional care să indice cu exactitate valorile tensiunii. De asemenea, este importat să se tină cont de următoarele aspecte:

  • Ce este tensiunea arteriala şi care sunt valorile normale ?

Tensiunea arterială reprezintă valoarea normală a circuitului şi a presiunii sângelui în artere, fiind prezentată prin două valori, tensiunea sistolică şi tensiunea diastolică. Primul tip de tensiune menţionat reprezintă presiunea sângelui asupra ţesuturilor (pereţii vasculari, în special), după ce acesta este pompat din inimă spre artere. Cea de-a doua valoare, anume tensiunea diastolică, reprezintă presiunea sângelui prezentă în intervalul contracţiilor inimii.

Se consideră că valoarea perfectă a tensiunii este de 12.8. Orice altă valoare mult mai mare de 14.9 reprezintă un prim semn de hipertensiune arterială. Această afecţiune poate pune pacientul în pericol din cauza faptului că există riscul de lezare a vaselor de sânge. Aşadar, posibilitatea de apariţie a accidentelor vasculare sau a infarcturilor este mult mai mare, comparativ cu cea a pacienţilor care prezintă tensiuni cuprinse între valorile normale.

  • Valorile tensiunii la adulţi

Valoarea tensiunii se poate modifica în mod constant, chiar şi în urma schimbărilor de postură sau în timpul antrenamentelor fizice extrem de solicitante. De altfel, tensiunea se poate schimba inclusiv în timpul somnului sau chiar în timpul situaţiilor stresante, când anxietatea atinge cote alarmante.

Astfel, pentru a fi siguri că valorile tensiunii sunt cele mai potrivite, pacienţii trebuie să ţină cont de anumite valori, printre care se numără:

  • Valori mai mici de 120 (tensiune sistolică) şi valori mai mici de 80 (tensiune diastolică) reprezintă tensiunea arterială normală
  • Tensiunea sistolică cuprinsă între 120 şi 139 sau tensiunea diastolică cuprinsă între 80 şi 89 reprezintă faza de pre-hipertensiune.
  • Tensiunea sistolică cuprinsă între 140 şi 159 sau tensiunea diastolică cuprinsă între 90 şi 99 reprezintă primul stadiu de hipertensiune.
  • Tensiunea sistolică de 160 sau chiar mai mare sau tensiunea diastolică de 100 sau mult mai mare reprezintă al doilea stadiu de hipertensiune.
  • Tensiunea sistolică cu valori care depăşesc 180 sau tensiunea diastolică ce depăşeşte 110, reprezintă criza hipertensivă.
  • Valorile tensiunii la copii

Există posibilitatea ca, inclusive, copiii să sufere de probleme ce ţin de tensiune. Totuşi, este important de ştiut că o tensiune normală, în cazul acestui grup, este cuprinsă între 74 – 140 (tensiune sistolică) şi 50 – 88 (tensiune diastolică), pentru copii si adolescenţi. În cazul în care tensiunea depăşeşte aceste valori este important ca părinţii să se adreseze medicului cardiolog.

Mai multe