Ce tipuri de cafea poţi face în bucătăria ta (P)
Nu mai este niciun secret că una dintre cele mai consumate băuturi din lume este cafeaua. Unul dintre motive este modul în care poţi combina diferite ingrediente pentru a obţine rezultate diferite. Pe lângă cele două de bază, apă şi boabe de cafea, îţi arătăm cum poţi modifica proporţii şi adăuga alte ingrediente pentru a obţine băuturi ce îţi vor face ziua mai bună.
Cafea Espresso Cea mai cunoscută băutură pe bază de cafea este şi cel mai simplu de preparat. Nu contează ce gadget-uri ai prin bucătărie - cantităţile sunt mereu aceleaşi: 7 grame de cafea, 60 mililitri de apă. Şi pentru că nu toată lumea consumă aceeaşi cantitate, de-a lungul timpului au fost create variantele duble (Doppio) şi triple, cu 14, respectiv 21 de grame de cafea la bază. Cantitatea de apă creşte exponenţial. Cei ce doresc un efect mai intens pot opta pentru un ristretto, format din cantitatea normală a unui espresso, însă cu numai 30 de mililitri de apă. Varianta cea mai lungă poartă numele de Americano şi este formată dintr-un shot de espresso (7 grame cafea + 60 mililitri apă) amestecat cu două treimi de apă (120 mililitri) într-o ceaşcă mai mare.
Laptele este un element foarte important în cultura iubitorilor de cafea. Prin adăugarea diferitor cantităţi, rezultatele pot surprinde de fiecare dată. Cea mai comună cafea cu lapte este
, în versiuni mică (short) şi mare (long). Macchiato short este exemplul perfect al regulilor treimilor: shot de espresso, lapte fierbinte şi spumă de lapte. Versiunea lungă iese de sub influenţa acestei reguli şi adaugă încă un shot de espresso.
Latte-ul este supus preferinţelor celor care îl consumă. Astfel, cantitatea de lapte adăugată peste un shot de espresso poate să difere după gust. La final, adaugă aproximativ un centimetru de spumă de lapte şi te vei bucura de un veritabil latte.
Este una dintre cele mai apreciate băuturi originare din Italia. În componenţa unui Cappucino intră un shot de espresso, lapte cald, 2-3 centimetri de spumă de lapte şi, opţional, ciocolată rasă. Adăugarea aromelor şi a altor ingrediente a transformat Cappuccino în cea mai inventivă băutură pe bază de cafea. Una dintre cele mai cunoscute este cappuccinoul vienez, care adaugă frişcă în loc de ciocolată.
Cafea Flat White
Specialiştii vor spune că un flat white este un cappuccino fără spumă. Restul vor spune că acesta este simpla cafea la care adaugi lapte. Simplu, nu?
În final, alegem o reţetă mai dulce, în care ciocolata ajunge lângă cafea. Pentru a obţine un mocha, pune într-o singură ceaşcă un shot de espresso, o linguriţă de praf de ciocolată, lapte cald, spumă de lapte şi puţină ciocolată rasă.
Tu ce alt fel de cafea prepari acasă?