Cinci detalii pe care e bine sa le ştii despre implanturile dentare
Ce sunt implanturile dentare şi când sunt necesare?
Implantul dentar reprezintă o procedură de restaurare a danturii cu efecte estetice şi funcţionale impresionante. Reconstrucţia se face prin plasarea unei rădăcini artificiale în locul dintelui lipsă, în osul mandibular sau maxilar, care se integrează în structura osoasă proprie.
Cum ne pot ajuta implanturile dentare?
În ciuda tehnologiilor avansate de care se bucură medicina în ultimii ani, milioane de oameni încă suferă de pierderea dinţilor din cauza bolilor parodontale, a cariilor dentare sau a rănilor de natură mecanică. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, singurele opţiuni de tratament pentru persoanele cu dinţi lipsă au fost protezele şi punţile dentare. Astăzi, există un tratament modern şi eficient de înlocuire a dinţilor pierduţi, astfel ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să sacrifice dinţii naturali prin metode convenţionale, ci să poată beneficia de o dantură fixă care arată la fel ca dinţii naturali. Pe lângă durabilitate şi eficienţă, pacienţii se pot bucura de implant dentar preţ relativ redus, comparativ cu o punte dentară clasică.
Care sunt efectele lipsei dinţilor?
Dinţii joacă un rol foarte important în conturarea feţei, pierderea unuia sau a mai multor dinţi poate afecta atât masticaţia, cât şi estetică facială. Structura feţei se modifică, muşchii se atrofiază, iar maxilarul ajunge să se macine. Lipsa dinţilor poate cauza neregularităţi de masticaţie, care au un impact negativ atât asupra sănătăţii dinţilor rămaşi, cât şi asupra gingiilor. O masticaţie improprie poate cauza o mulţime de alte probleme: migrene, sensibilitate crescută, dureri musculare, poziţionare nenaturală a dinţilor.
Pe lângă efectul neplăcut de îmbătrânire prematură, lipsa dinţilor poate duce şi la imposibilitatea de a pronunţa corect cuvintele, ceea ce poate duce la neînţelegeri în comunicare.
Cât de dureroase sunt implanturile dentare?
În mod normal, implantul dentar nu este dureros. Majoritatea persoanelor care au primit implanturi dentare spun că există foarte puţin disconfort implicat în această procedură. Implantul dentar se face sub anestezie locală, astfel pacientul nu va simţi nicio durere în timpul intervenţiei.
În următoarele zile după procedură, este posibil ca unii pacienţi să aibă o uşoară inflamare în zona respectivă, însă este important să se respecte indicaţiile medicului stomatolog pentru a ameliora disconfortul.
Poate oricine să primească implanturi dentare?
Orice persoană suficient de sănătoasă pentru a putea fi supusă unei intervenţii chirurgicale orale, poate fi luat în considerare pentru un implant dentar. Pentru a putea stabili dacă un pacient poate fi supus unei astfel de intervenţii chirurgicale, se fac anumite analize în prealabil. Are loc, mai întâi, consultaţia iniţială, apoi se realizează un plan de tratament împreună cu pacientul, se efectuează un CT şi anumite analize de sânge.
Pe lângă aceste analize, este necesară şi parcurgerea unor etape premergatorea, de rezolvare a cariilor, de eliminare a infecţiilor, urmate de tratament ortodontic, cu aparat dentar invizibil sau alt tip de aparat, acolo unde este cazul, iar dacă rezultatele sunt pozitive, se poate trece la etapele specifice inserării implantului dentar.
Funcţionalitatea danturii poate fi redată printr-o intervenţie rapidă şi fără durere, protejând dantura actuală, cu o durabilitate îndelungată şi cu un aspect natural.