Cine a ucis-o pe Lady Diana?

15 mai 2011   News

Mult aşteptatul documentar despre moartea Prinţesei Diana a fost prezentat la Festivalul de la Cannes, şocând media britanică prin felul în care vorbeşte despre familia regală. Intitulat „Unlawful Killing”, filmul a fost controversat încă înainte de-a fi vizionat, întrucât a fost realizat cu sprijinul financiar al lui Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi al-Fayed, iubitul prinţesei, dispărut, de asemenea, în accidentul de la Paris. Provocatorul material prezintă

Mult aşteptatul documentar despre moartea Prinţesei Diana a fost prezentat la Festivalul de la Cannes, şocând media britanică prin felul în care vorbeşte despre familia regală.

Intitulat „Unlawful Killing”, filmul a fost controversat încă înainte de-a fi vizionat, întrucât a fost realizat cu sprijinul financiar al lui Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi al-Fayed, iubitul prinţesei, dispărut, de asemenea, în accidentul de la Paris.

Provocatorul material îi prezintă pe cei din familia regală ca pe nişte „gangsteri cu tiare”, iar pe Prinţul Philip, soţul reginei, ca pe un psihopat afemeiat. Ideea generală a documentarului e oarecum previzibilă: moartea Prinţesei Inimilor ar fi fost comandată de către puterea din regat – “the British establishment” -, întrucât Diana devenise o prezenţă mai mult decât incomodă pentru familia regală, care se temea că aceasta s-ar fi căsătorit cu un musulman – iubitul ei, Dodi. Iar crima ar fi fost muşamalizată. Este o teorie pe care Mohamed, tatăl lui Dodi, a susţinut-o în nenumărate rânduri – şi, spun contestatarii documentarului, era inevitabil să nu reapară acum, când filmul a fost realizat cu banii lui - 2,5 milioane de lire sterline, mai exact. „Am încercat să strângem bani de la postul Channel 4 şi din alte surse. Nimeni n-a vrut. Aşa că am apelat la Mohammed”, s-a apărat regizorul documentarului, Keith Allen, tatăl cântăreţei Lily Allen.

Filmul începe cu predicţia făcută de Diana însăşi, într-o scrisoare din 1993 către un prieten: „soţul meu plănuieşte un «accident» în maşina mea”, a scris ea. Materialul continuă prin a ridica o sumedenie de întrebări despre accidentul de la Paris din 1997. A fost şoferul Henri Paul într-adevăr beat sau i s-au falsificat probele de sânge? De ce a ajuns ambulanţa atât de târziu? De ce nimeni nu i-a chestionat pe cei din familia regală?

Mohamed al-Fayed n-a fost prezent la vizionarea de la Cannes a documentarului. Regizorul Keith Allen susţine, însă, că acesta nu s-a amestecat în conţinutul editorial al materialului – ţinând să declare, în plus, că el are o viziune puţin diferită de cea a lui Mohammed asupra accidentului. Keith crede că moartea Dianei a fost rezultatul unei încercări de-a o speria şi a o discredita, care a scăpat de sub control. Materialul a fost criticat şi pentru faptul că prezintă o poză de-a Dianei după accident, care nu a mai fost văzută în Marea Britanie.

Este acest film, prezentat la scurt timp după spectacolul nunţii secolului, un material antimonarhist? Keith spune că nu şi că mai degrabă pune sub semnul întrebării capitalismul. Urmăreşte mai jos trailerul documentarului. Foto: Northfoto

Mai multe