Colin Farrell băiat rău: adevăr sau provocare?

4 octombrie 2016   News

Este tot ce are Irlanda lui natală mai bun şi mai rău. Vorbeşte mult şi tare, fumează ca un turc, bea ca un golan, spune glume deocheate şi este spaima reporterilor, căci un interviu cu el înseamnă un festival al bipurilor.

Colin Farrell

Cum acest irlandez cu aspect şifonat şi cu veşnica barbă de trei zile foloseşte cuvântul fuck la fel de natural precum şi-ar spune numele, chiar şi cele mai perverse minţi de la Hollywood au fost, într-o oarecare măsură, timorate de apariţia acestui brunet pe cât de sexy, pe atât de pervers pe aleea celebrităţilor. Astăzi, după 18 ani de carieră, dacă ar fi să dăm crezare celor care l-au văzut pe Colin copilărind în cartierul exclusivist Castleknock din Dublin, într-o casă cu cinci dormitoare în valoare de 700.000 de lire sterline, am putea spune că rolul ăsta de rebel vicios şi impertinent i-a ieşit cel mai bine irlandezului de 40 de ani. Cei care l-au cunoscut înainte de faimă au o altă versiune, mult mai cuminte, despre irlandezul căruia i-a plăcut să pozeze atâta amar de vreme în băiatul cel rău. El, în realitate, ar fi fost unul dintre cei buni. Cum adevărul este, de cele mai multe ori, pe undeva pe la mijloc, am scotocit prin trecutul celui care ne-a încântat, cel mai recent, cu rolul detectivului Ray Velcoro în serialul HBO „True Detective“.

Copilul Colin era singuratic şi sensibil, deşi a crescut într-o familie numeroasă, afectuoasă şi bine plasată social. Chiar şi astăzi, mama Rita, tatăl Eamon şi cei trei fraţi ai săi, Eamon Jr. (homosexual declarat), Catherine şi Claudine sunt nucleul vieţii lui, acea normalitate care-l ţine cu picioarele pe pământ şi în toate minţile.

La început a fost fotbalul. Era vorba de o tradiţie de familie, căci atât tatăl lui Colin, cât şi unchiul lui, Tommy, au jucat pentru echipa locală Shamrock Rovers, dar şi de veneraţia cu care îşi privea tatăl cel mai mereu absent din peisaj. A vrut să-i calce pe urme şi chiar i s-a spus că are potenţial. Până în momentul în care rebelul Colin a început să schimbe adidaşii de antrenament cu sticlele de bere golite cu amicii, în parc.

„Nu mi-am dorit destul de mult cariera asta. Tatăl meu obişnuia să-mi spună mereu: «Nu ţi-e foame îndeajuns de mult!». Avea dreptate. Mi-a fost, în schimb, destul de foame pentru a mă urca într-un avion cu destinaţia LA“, îşi aminteşte actorul.

Mulţi n-ar înţelege rebeliunea acestui puşti născut în puf, căruia părinţii i-au oferit totul, chiar şi posibilitatea unei educaţii la una dintre cele mai prestigioase şcoli private din Irlanda, Castleknock College, cu o taxă actuală de 2.000 de lire sterline pentru elevii la zi.

Adolescentul Colin, în vremurile lui de model

„Cred că, în mod inconştient, aceasta este cauza pentru care am devenit dependentul de droguri de mai târziu. Mi s-a tot spus în copilărie cât de norocos sunt, dar nu am reuşit deloc să mă simt norocos. Aşa că mi-am creat eu însumi probleme. M-am îndrăgostit de durerea autopropagată, de chestiile sumbre, de Dostoievski, de nopţile singuratice în care urli la lună, de compus poezii proaste. For fuck sake!“

Jurnalistul şi mondenul Gavin Lambe-Murphy, care a crescut împreună cu Farrell şi i-a rămas şi astăzi prieten apropiat, îşi aminteşte de zilele în care el şi Colin au fost racolaţi de aceeaşi agenţie de modelling în Dublin. Cam în aceeaşi perioadă, cei doi tineri s-au alăturat unei trupe de dans sincron, cu care au mers în turneu prin toată Irlanda, într-un microbuz. În timpul show-urilor, adolescenţii trebuiau să poarte pălării de cawboy şi baticuri la gât. „Nu ne era ruşine. Cei de la agenţia de modele ne spuneau că trebuie să ne menţinem în formă, iar asta era o modalitate de a o face“, îşi aminteşte Lambe-Murphy.

Amintirile lui Colin au episoade mult mai sălbatice decât cel relatat de tovarăşul lui din copilărie. La 14 ani, era un băutor cu experienţă, la 17, devenise dependent de Extacy, iar la 18 a fost obligat să meargă la psihiatru din cauza asta. Între timp, fusese deja dat afară de la liceu pentru că ameninţase un profesor (nu era nici prea înzestrat academic ca să fie mare pierdere) şi se mutase de acasă într-un cartier vicios din Dublin, în care să-şi trăiască fanteziile golind halbă după halbă în puburile din apropiere.

Cam pe atunci încolţise în mintea lui Colin ideea de a se face văzut şi auzit în mediul artistic şi, pentru început, a încercat drumul mai uşor. I s-a recomandat să dea o audiţie pentru trupa de băieţi Boyzone, dar n-a fost selectat. Respingerea l-a motivat să se înscrie la o şcoală de actorie, acolo unde a fost descoperit şi i s-a oferit un rol în miniseria TV „Ballykissangel“, produsă de BBC, în 1998.

De aici până la Hollywood a mai fost nevoie doar de un pas sau mai bine zis de traversarea Atlanticului, de mers la audiţii şi de cunoscut oamenii potriviţi la momentul potrivit. Când, în 2000, a primit rolul principal în filmul de război al lui Joel Schumacher, Tigerland, s-a comentat că ar fi făcut-o datorită şarmului său. Lucru care poate avea sens, căci Schumacher este un regizor homosexual declarat, iar Colin un băiat frumos. Mai târziu, actorul Kevin Spacey (bănuit la rândul lui c-ar avea înclinaţii de genul acesta) l-a remarcat pe Farrell când acesta juca într-o piesă la teatrul londonez Donmar Warehouse şi l-a invitat să apară într-unul dintre filmele sale, Ordinary Decent Criminal. Aceste două momente au însemnat nu doar naşterea unui star, ci şi a unui personaj. Irlandezul golan şi talentat.

Colin Farrell şi fratele lui, Eamon Farrell

Lambe-Murphy a observat primul transformarea vechiului său prieten. „Am observat că şi accentul lui Colin s-a schimbat. Nu mai era puştiul ăla care vorbea cursiv şi frumos, voia probabil să pozeze în şmecheraşul tipic irlandez. Dar el nu este aşa, nu este un dur, este un tip cât se poate de bine crescut. Chiar şi mama mi-a spus: «Colin n-a vorbit niciodată ca acum!» Avea o părere foarte bună despre el şi nu poate să înţeleagă de ce se comportă acum ca un huligan.“

2003 a fost un an mare pentru Farrell. A apărut alături de Al Pacino în thrillerul „The Recruit“, în urma căruia veteranul de la Hollywood l-a flatat pe irlandez, declarându-l cel mai bun actor al generaţiei sale. A urmat succesul de casă venit odată cu filmul „Daredevil“, Colin fiind încurajat să îşi păstreze accentul irlandez pentru interpretarea personajului Bullseye.

Recunoaşterea criticilor pentru acest pretty boy avea să vină mult mai târziu, de-abia în 2008, când interpretarea asasinului profesionist din comedia neagră „In Bruges“ i-a adus primul lui Glob de Aur. Şi singurul, până acum.

Ne-am lămurit cu trecutul tânăr şi neliniştit al lui Colin. O altă latură a legendei este legată de femeile care vin şi pleacă din patul lui. Cât adevăr este în celebra lui declaraţie „mi-o trag cu cine se nimereşte şi apoi dispar“?

O apropiată de-a lui Colin din oraşul lui natal, citată de „Daily Mail“, pare să dea de înţeles că totul e mai degrabă bravadă. „L-am văzut de multe ori pe Colin în oraş. Tot ce făcea era să bea bere şi să joace biliard cu prietenii lui. Dar nu l-am văzut nici măcar o dată plecând acasă cu o fată, chiar şi când acestea i se aruncau la picioare.“

Colin Farrell şi Amelia Warner în 2000

Dar femei au existat, bineînţeles, numai că brunetul era cât se poate de selectiv. Tot amicul Lambe-Murphy îşi aminteşte: „Colin nu ieşea cu oricine. Îi plăceau fetele frumoase, sigure pe ele şi populare, dar şi cu ceva clasă.“

Actriţa Amelia Warner (34), actuala soţie a lui James Dornan, eroul din „Fifty Shades of Grey“, se potriveşte acestei descrieri. În 2000, Colin şi Amelia erau pe val, tineri şi frumoşi şi s-au iubit sincer şi cu pasiune timp de un an. Ba chiar se zvoneşte că s-ar fi şi căsătorit în secret în 2001, în Tahiti, dar că mariajul a durat doar patru luni. Între ghilimele spus mariaj, căci ceremonia aceea de pe plajă, la care „mirii“ i-au avut ca martori pe cântăreţii de ukulele, n-a fost cu siguranţă legală.

Cu toate aceste, fosta, să-i zicem, soacră a actorului, Annette Ekblom, are numai cuvinte frumoase la adresa celui cu care fiica sa s-a iubit timp de un an. „Nu-mi vine să cred ce citesc acum despre Colin. El nu înjura şi nu se purta cum o face acum. Ba, atunci când era cu Amelia, era un băiat foarte de treabă. Venea dintr-o familie foarte bună şi era un tânăr foarte drăguţ, politicos şi educat. Presupun că acest comportament de băiat rău are de-a face doar cu cariera lui.“

Cine este, aşadar, adevăratul Colin Farrell? Poate că este acel gentleman care a plătit 16.000 de euro pentru ca părinţii lui, Eamon şi Rita, fraţii Eamon Jr, Catherine şi Claudine şi nu mai puţin de 20 de mătuşi, unchi şi veri să se cazeze la faimosul hotel Chateau Marmont, cu ocazia premierei filmului său, „Daredevil“.

Sau poate că este băiatul ăsta cu nostalgii legate de iarba verde de acasă, despre care ne vorbeşte tatăl Eamon Farrell.

„Los Angeles-ul nu i s-a urcat la cap lui Colin. Este cel mai fericit când se întoarce la Dublin. Aici este inima lui.“

Click pe următoarea!

„Nu rezist mai mult de un an într-o relaţie!“

 „Le datorez totul părinţilor mei. Ei mi-au dat chipul ăsta.“ Sunt cuvintele unei actor mai apreciat, e drept, pentru frumuseţe şi sex appeal decât pentru rolurile lui, iar în subconştientul lui, Colin pare că ştie şi el asta. Astăzi, la cei 40 de ani împliniţi pe 31 mai, îl găsim pe Colin mai preocupat de aspectele profunde ale vieţii, de cei doi copii ai lui proveniţi din relaţii diferite, dar la fel de pasagere, de familia lui din Irlanda şi fără nimic din superficialul anilor tinereţei.

Cu atâtea adoratoare care se topesc doar dacă actorul le onorează cu o privire, cum de-l găsim singur, la 40 de ani? Colin pare chiar un caz îngrijorător, având în vedere că ultima lui relaţie serioasă a fost cu actriţa Alicja Bachleda-Curus, partenera lui din filmul „Ondine“, mama celui de-al lui fiu, Henry, născut în 2009. Cam atât a durat şi relaţia dintre Colin şi frumoasa actriţă poloneză, cât o sarcină şi un pic, căci pe la mijlocul anului 2010 cei doi îşi spuneau Adio.

Cam acelaşi scenariu a urmat şi ceva mai devreme, în 2002, când s-a iubit timp de aproape un an cu modelul american Kim Bordenave, pentru ca după naşterea fiului lor, James, în 2003, cei doi să se despartă.

Colin Farrell cu fosta iubită, Kim Bordenave, şi sora lui, Claudine (dreapta)

În vârstă de 13 ani, fiul cel mare al lui Colin s-a născut cu sindromul Angelman, o tulburare genetică care afectează sistemul nervos şi provoacă dificultăţi de vobire, de echilibru, de mers şi, în unele cazuri, crize epileptice. „Când James a făcut primii paşi la patru ani, am simţit că explodez de fericire!“, este declaraţia emoţionantă a actorului.

Femei au mai fost, ba chiar unele care răspund la nume celebre, deşi în cazul acestora nu băgăm mâna-n foc că scenariul din tabloide a fost acelaşi cu cel real. S-a vorbit despre Angelina Jolie,  Britney Spears şi… Demi Moore. Ultimul nume e cel puţin surprinzător pe lista de cuceriri ale lui Farrell, iar aventura s-ar fi consumat în 2002, când Demi Moore i-a cerut un amic să-i facă cunoştinţă cu Colin la o petrecere de după Globurile de Aur, care a avut loc la hotelul Chateau Marmont. Martori ocular spun că irlandezul şi vedeta cu 13 ani mai în vârstă decât el se sărutau ca nişte adolescenţi în camera de hotel a unui prieten comun.

„N-am avut niciodată o relaţie îndeajuns de lungă care să evolueze în ceva la care, în cele mai sincere şi sănătoase momente ale mele, când îmi ascult cu adevărat inima, eu chiar aspir. Rezist circa un an, apoi vocile binecunoscute revin şi eu sfârşesc prin a fugi“, mărturisea Colin anul trecut, atunci când făcea un alt anunţ şoc. N-a mai fost implicat într-o poveste de dragoste de patru ani.

Nu s-a călugărit, ne asigură chiar el, dar încearcă pe cât posibil să evite aventurile de-o noapte. Ceea ce ar însemna cam acelaşi lucru. S-o fi săturat Colin de sex?

Alicja Bachleda şi Colin Farrell în 2010

„Am făcut dragoste cu o femeie la doi ani şi jumătate după ce m-am vindecat de dependenţa de droguri şi a fost unul dintre cele mai îngrozitoare momente din viaţa mea. S-a întâmplat după-amiaza. În cameră era lumină, draperiile erau trase. A fost încântător şi, sincer să fiu, nici nu ziceai că te f..i. Ea era foarte delicată. Dar, în acelaşi timp, a fost şi înfricoşător, pentru că eu eram obişnuit doar cu încăperi întunecate, după beţii, cu toalete din cluburi şi lucruri de genul ăsta.“

Cine s-ar fi aşteptat la atâta sinceritate după ce, ani de-a rândul, Colin a pozat într-un cuceritor vorace? Şi cine-ar fi crezut că ultima lui relaţie romantică a fost una care nu s-a consumat niciodată? Este vorba despre acea legătură cel puţin stranie pe care a avut-o cu legendara Elizabeth Taylor în ultimii doi ani de viaţă ai divei decedate în 2011, la 79 de ani. Că Liz şi Colin s-au ataşat mult unul de altul o demonstrează şi faptul că irlandezul a fost unul dintre puţinii invitaţi din afara familiei divei la înmormântarea acesteia.

Sperăm să nu se joace de-a iubirea platonică prea mult, mai ales că, anul acesta, Colin a tot fost surprins cu o tânără foarte atrăgătoare, cel mai probabil manechin de profesie, despre care presa nu s-a prea obosit să afle nici nume, nici alte detalii.

Poate că focosul brunet a luat mai în serios decât era cazul intriga din cel mai recent film al său, comedia SF „The Lobster“, în care el şi Rachel Weisz interpretează două persoane singure, cărora li se dă un ultimatum de 45 de zile, în care să-şi găsească jumătatea. Altfel vor fi transformaţi în animale.

Glumeam, evident. Colin, aşa incapabil cum e el să rămână mai mult de un an într-o relaţie, se declară, cu toate acestea, un romantic incurabil. „Pasiunea fierbe încă în mine şi sunt mândru de asta. Încă mai scriu poezii.“

Hot Facts. Colin, de la tânărul pervertit la bărbatul pocăit

Să începem cu începutul, şi anume cu prima partidă de sex. S-a întâmplat undeva în adolescenţă, căci turbulentul irlandez nu a fost chiar precis legat de vârsta lui, precum a fost cu cea a partenerei de sex. Era vorba despre o australiancă de 36 de ani, care l-a agăţat într-un club gay din Dublin, cu această replică: „Vrei să mergem la mine şi să ne f…m?“.

Printre micile plăceri ale vieţii tânărului Colin se numără sexul fără obligaţii (şi uneori şi neprotejat), de preferat în compania prostituatelor. „E ca şi cum ai comanda pizza“, spunea actorul odată. „Cineva vine la tine, petreceţi împreună o oră, fumaţi apoi ceva împreună şi asta-i tot.“

Cu drogurile a început, probabil, cam în aceeaşi perioadă în care şi-a pierdut virginitatea. „Aveam 14 ani când m-am apucat de droguri“, a mărturisit Colin, care a ţinut să precizeze că obişnuia să ingereze chiar şi 15 tablete de Ecstasy pe noapte. Adolescentul ar fi ajuns atât de dependent, încât a acceptat, pe când lucra ca manechin, să pozeze în chiloţi tanga roşii, de Crăciun, pentru 10 lire sterline în plus (preţul unei tablete Ecstasy).

Colin Farrell în vremurile lui de băiat rău

Pentru mult timp, Colin a pretins că a fost dat afară de la prestigiosul colegiu Castleknock, moment pe care îl povesteşte cu mândrie: „Nu voi uita niciodată cum mi-am făcut bagajele şi-am ieşit val-vârtej pe poarta şcolii simţindu-mă ca un fucking rock star!“.  Cu toate acestea, amicul lui din copilărie, Gavin, are o altă variantă: „Colin n-a fost niciodată exmatriculat de la Castleknock. A plecat, pur şi simplu, în al cincilea an şi s-a mutat la Bruce College“.

„Ajung într-un oraş nou, mă culc cu cine se nimereşte şi plec dracului de acolo!“. Este celebra declaraţie a unui Colin cât se poate de deschis cu preferinţele sale pentru sexul fără obligaţii, lucru care a fost punctat foarte ironic pe coperta revistei americane „Details“: lângă fotografia actorului, trona următoarea întrebare: „Tu ai făcut sex cu Colin Farrell?“.

Pe când avea 18 ani, a plecat cu rucsacul în spate în Sydney, acolo unde, prin altele, a lucrat ca ospătar. De aici şi până la a fi suspectat pentru tentativă de crimă n-a fost decât un pas. Asta deoarece portretul robot al criminalului, schiţat la poliţie, aducea foarte mult cu el şi, colac peste pupăză, Colin nici nu-şi mai amintea ce făcuse în noaptea cu pricina. Singurul lui alibi a fost un jurnal ţinut de un amic, în care acesta povestea cum şi-au petrecut seara prin oraş, consumând Ecstasy. Din fericire, lucurile nu s-a complicat mai mult de atât.

În 2006, Farrell a acţionat-o în justiţie pe fosta lui iubită, modelul Playboy Nicole Narain, pentru publicarea neautorizată a unei casete cu o partidă de sex, de 13 minute, pe care ei o înregistraseră în 2003. E drept că acea companie online care a făcut-o publică i-a oferit lui Colin 5 milioane de dolari ca drepturi de… autor.

Colin, la 40 de ani

Schimbarea la faţă a început din 2010, mai exact de pe 31 mai, atunci când un Colin de 34 de ani reunţa la fumat. Evenimentul a avut nevoie de o ceremonie specială şi aşa a fost. A fumat un pachet întreg în acea zi, privind cu mare atenţie fiecare fum pe care îl scotea pe gură. Mai mult, irlandezul le-a scris şi o scrisoare de

ţigărilor. La ora 11.55 pm, Colin Farrell stingea ultima lui ţigară şi, de atunci, nu s-a mai atins de vreuna.

În 2014, Colin parcă nu mai era el. Sexul, ţigările şi alcoolul, viciile care l-au conturat ca bărbat, se desprindeau, unul după altul, de el. Dacă în decembrie 2005 se interna într-o clinică de dezintoxicare din cauza dependenţei de droguri şi analgezice, în urmă cu doi ani, irlandezul mărturisea că nebunia din viaţa lui s-a terminat şi că era fericit că este aşa. Tot în acel an, actorul dezvăluia că n-a mai băut de opt ani.

foto: guliver/getty images/rex features/splash news, www.cinemagia.ro

Mai multe