Cum amenajezi o bucătărie mică
Amenajarea bucătăriei de dimensiuni reduse reprezintă, de multe ori, o provocare, în special din punctul de vedere al alegerii mobilierului potrivit.
Deoarece această încăpere trebuie să fie cât mai practică şi să îţi ofere un mediu propice pentru muncă, spaţiul nu foarte generos te va obliga să te adaptezi, ca să-l foloseşi cât mai eficient. În ceea ce priveşte estetica, bucătăriile mici pot fi la fel de şic şi elegante precum cele mai mari şi impunătoare. Iată câteva idei care te vor ajuta să împaci aspectul unei bucătării mici cu nevoile de zi cu zi:
Optează pentru designul pe verticală
Designul pe verticală salvează bucătăriile mici şi îţi oferă suficient spaţiu pentru a te desfăşura cât mai confortabil. Pe lângă clasicele piese de mobilier, precum dulapurile suspendate, poţi opta pentru un design mai aerisit, mai ales dacă bucătăria ta este şi îngustă.
Pentru a nu sufoca şi mai mult spaţiul, optează pentru poliţe montate pe toată înălţimea peretelui. Acestea te pot ajuta să oferi un aer boem bucătăriei, în special dacă vrei să depozitezi pe acestea farfurii şi căni cu model inedit, care aduc un plus stilului de design din casă. Chiar dacă poliţele implică să laşi la vedere obiectele din bucătăria ta, într-un spaţiu mic este recomandat să înlocuieşti cu acestea dulapurile voluminoase.
Poliţele sunt convenabile ca preţ şi îţi lasă la îndemână toate vasele de care ai nevoie când găteşti sau când organizezi o masă alături de cei dragi la tine acasă. Totodată, astfel de polite pentru perete pot fi integrate în orice stil de amenajare, chiar şi în cel minimalist.
Economiseşte spaţiu cu ajutorul mobilierului
Mobilierul modular este una dintre soluţiile moderne pentru orice încăpere de dimensiuni mici. O mare parte dintre apartamentele contemporane, construite în cartierele rezidenţiale, urmăresc modelul open space, cu bucătăria amplasată în acelaşi spaţiu ca sufrageria. Acest lucru reduce dimensiunile bucătăriei, în special în apartamentele mici, în care vrei, totuşi să te bucuri de eleganţa stilului modern sau minimalist.
Mobilierul ajută la economisirea spaţiului, dacă acesta este instalat după un plan bine gândit. Piesele de mobilier suspendate te vor ajuta să creezi senzaţia de înălţime şi să depozitezi o mare parte din veselă în partea de sus a bucătăriei. Acest lucru te va ajuta în special dacă bucătăria ta este lungă şi îngustă.
Mobilierul modular, precum mesele extensibile sau corpurile pliabile, îţi oferă posibilitatea să transformi spaţiile din bucătăria ta în funcţie de nevoi, indiferent că vrei să serveşti masa într-o zonă de dining sau că ai nevoie de mai mult loc pentru a pregăti cina. În plus, îţi oferă posibilitatea de schimba uşile sau mânerele, cu altele din materiale diferite, dacă vrei să-ţi renovezi bucătăria, cu un minim de resurse.
Optează pentru structura pe un singur perete
Indiferent de forma bucătăriei tale, structura care concentrează mobilierul pe un singur perete îţi va oferi mai multă libertate. Spaţiul de dimensiuni reduse nu permite, de cele mai multe ori, instalarea unei insule sau a unei mese de dining, dar, cu ajutorul acestei structuri, poţi chiar să incluzi o zonă pentru întreaga familie.
Mai mult decât atât, dacă instalezi mobilierul, aragazul şi cuptorul pe un singur perete, poţi implementa un stil de design minimalist în bucătăria ta, iar dacă aceasta este suficient de lungă, vei avea destul spaţiu şi pe suprafaţa blatului.
Minimalismul este stilul preferat pentru bucătăriile de dimensiuni mici, deoarece implică folosirea a cât mai puţine piese de mobilier şi accesorii, dar şi culori neutre, deschise sau cu un aspect cât mai apropiat de culoarea lemnului. Aceste elemente, alături de pereţi albi şi suficientă lumină naturală pot face bucătăria ta să pară mult mai mare.
Bucătăria, indiferent de dimensiune, trebuie să ofere aceleaşi facilităţi întregii familii. Când amenajezi o bucătărie mică, acordă atenţie detaliilor şi elementelor care te ajută să economiseşti spaţiu, în timp ce decorezi conform stilului tău preferat.
Sursa foto: Shutterstock