Cum este anunţată naşterea unui bebeluş regal
Atunci când străbunicul Elisabetei a II-a, regele Edward al VII-lea, a fost adus pe lume de Regina Victoria la 9 noiembrie 1841, tradiţia dicta că anunţul trebuia scris în piatră, aminteşte BBC. „Aceste veşti importante au fost imediat anunţate în oraş cu salve de tun”,
Atunci când străbunicul Elisabetei a II-a, regele Edward al VII-lea, a fost adus pe lume de Regina Victoria la 9 noiembrie 1841, tradiţia dicta că anunţul trebuia scris în piatră, aminteşte BBC.
„Aceste veşti importante au fost imediat anunţate în oraş cu salve de tun”, după cum au scris jurnaliştii de la acea vreme într-o ediţie specială a cotidianului „The London Gazette”. Cu toate acestea, înaintea salvelor de tun şi a tipăriturilor oficiale, publicate în aceeaşi seară, vestea fusese deja răspândită prin viu grai.
În trecut, se obişnuia ca miniştrii să ia parte la naşterile din familia regală britanică, fiind adesea cei care scurgeau informaţii către presă. Palatul Buckingham se folosea de un monitor oficial (Court Circular) pentru a clarifica informaţiile răspândite în rândul populaţiei şi pentru a corecta orice relatări „eronate” despre „durerile naşterii” şi despre perioada de refacere a reginei.
Această practică a politicienilor-martori, care verificau naşterile regale, a început să fie folosită odată cu naşterea fiului regelui James al II-lea, în 1688. La acea vreme, au existat zvonuri că bebeluşul s-a născut mort şi că a fost înlocuit cu un copil care nu avea dreptul să intre în familia regală.
Citeşte mai mult: adev.ro/mqc0h8