Cum îţi dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere?

19 decembrie 2019   News

În ultimii ani ai observat în jurul tău tot mai multe persoane care au început să poarte ochelari. Cu toate acestea, specialiştii în oftalmologie spun că mulţi nu poartă ochelari din simplul motiv că nu ştiu că au o problemă de vedere. Poate că au trecut câţiva ani de la ultimul consult şi nu ai observat degradarea graduală a vederii. Văzul se schimbă odată cu trecerea anilor, iar problemele care apar cel mai adesea sunt miopia şi hipermetropia. Mai jos sunt câteva lucruri care te-ar putea convinge să mergi la un consult. În cel mai bun caz, îţi vei confirma că vezi foarte bine. În cel mai rău caz, descoperirea unei probleme de vedere va duce la corectarea acesteia.

Vedere înceţoşată

Dacă nu mai poţi recunoaşte un prieten aflat la trei metri distanţă sau revista preferată se vede în ceaţă chiar şi atunci când citeşti de aproape, s-ar putea să ai probleme de vedere. Dacă ai dificultăţi atât cu vederea de aproape, cât şi cu cea de la distanţă, este vorba de astigmatism - o afecţiune comună care apare din cauza curburii corneei ochilor. Dacă vederea înceţoşată persistă mai mult de 1-2 zile chiar şi după ce te-ai odihnit, este recomandat să te adresezi unui specialist. 

Dureri de cap frecvente

Atunci când ai probleme de vedere, ochii şi muşchii din jurul lor sunt suprasolicitaţite şi se forţează pentru a oferi o imagine mai mult sau mai puţin clară. Această oboseală oculară poate duce la apariţia durerilor de cap. De exemplu glaucomul, o afecţiune des întâlnită mai ales în rândul celor cu varste de peste 60 ani se manifestă prin dureri de cap severe, dureri de ochi, presiune oculară şi vedere înceţoşată. Este foarte important să te adresezi unui specialist deoarece, lăsată netratată, această afecţiune poate duce la degradarea nervului optic şi, într-un final, la orbire. Un consult medical de specialitate poate ajuta la stabilirea diagnosticului şi recomandarea unui tratament adecvat. Atenţie, glaucomul este periculos deoarece poate să evolueze mult timp fără semne şi simptome, de aceea consultul medical devine şi mai important.

Probleme cu vederea nocturnă

Dacă ai dificultăţi să vezi noaptea, activităţi precum condusul pot deveni dificile la orele serii. Dacă ai astfel de simptome şi griji, s-ar putea să treci prin fazele incipiente ale cataractei. Această boală de vedere duce la apariţia unor dificultăţi de adaptare a ochilor de la vederea de zi la vederea nocturnă. Boala apare ca urmare a slăbirii muşchilor irisului care se contractă în absenţa luminii naturale şi se manifestă prin vedere dublă şi sensibilitate la lumină.

Oboseală oculară

Dacă 20 minute de citit te obosesc la fel de mult cât te obosea o oră de citit în urmă cu un an, s-ar putea să te confrunţi cu oboseală oculară. Acest fenomen apare dacă lucrezi multe ore în faţa computerului, atunci când conduci mult sau petreci mult timp în faţa telefonului, a tabletei sau a televizorului. Dacă ajustarea luminii sau pauzele regulate nu îmbunătăţesc această problemă, este recomandat să vezi un oftalmolog.

Vedere „ondulată”

Atunci când jaluzelele par rotunjite sau dacă ţi se pare că anumite culori sunt mai puţin strălucitoare, poate fi un semn de degenerare maculară, o afecţiune care afectează zona centrală a retinei şi reprezintă cauza principală a pierderii vederii. Alte simptome ale degenerării maculare includ reducerea vederii la unul dintre ochi, vederea înceţoşată a literelor mici şi dificultăţi în recunoaşterea celor aflaţi la doi-trei metri distanţă.

Vederea unor aure în jurul obiectelor

Dacă obiectele sau sursele de lumină par a avea o dublare în jurul lor (aură), s-ar putea să fie nevoie să porţi ochelari. Aurele în jurul becurilor, al farurilor de maşină şi al altor surse luminoase sunt asociate miopiei, hipermetropiei şi astigmatismului, deci este bine să mergi la doctor pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi recomandarea lentilelor potrivite.

Ochii umezi

Potrivit doctorilor, un exces de umezeală a ochilor poate fi un prim semn că ai nevoie de ochelari. Un control de specialitate va ajuta inclusiv la excluderea altor probleme care ar putea cauza aceste simptome, aşa cum sunt alergiile sau afecţiunile glandei tiroide. 

Confuzie la citit

Dacă pierzi rândurile atunci când citeşti sau dacă trebuie să menţii ritmul folosindu-te de un creion şi faci acest lucru regulat, s-ar putea să te confrunţi cu o problemă de vedere. De exemplu, strabismul apare atunci când ochii nu sunt aliniaţi corect, iar punctul central al vederii este în locuri diferite. 

Frecarea ochilor

Acest fenomen apare pe fondul oboselii oculare iar dacă pauzele nu ajută este posibil să fie nevoie de o pereche de ochelari. Pe de altă parte, frecatul ochilor este asociat şi conjunctivitei alergice şi alergiilor sezoniere, deci consultul de specialitate este necesar pentru clarificarea problemei.

Sursa foto: Pexels

Mai multe