Cum să construieşti o pergolă în grădină
Dacă vara trecută ai petrecut seri de-a rândul cu prietenii în vreun oraş italian sau grecesc, la un pahar de Aperol sau de bere, şi încă mai eşti nostalgic după acele vremuri, poate e timpul să îţi construieşti o pergolă – acel tip de terasă amenajată în continuarea casei – chiar în grădina ta. În acest fel, vei putea să ai mulţi invitaţi la tine acasă, să petreci timp de calitate în natură şi să te simţi ca într-o vacanţă petrecută pe coasta amalfitană.
Totodată, o pergolă va da o notă de autenticitate spaţiului exterior, putând fi integrată în orice stil arhitectural şi peisagistic, şi va creşte valoarea proprietăţii tale. În timp vei amortiza cheltuielile, chiar dacă acestea sunt semnificative la prima vedere. Înainte de a te apuca de făcut o asemenea investiţie, ţine cont de câteva aspecte:
Materiale rezistente
Pentru ca pergola ta să nu aibă durata de viaţă de-o vară, e de preferat să cumperi materiale rezistente. Dacă ai dexteritate şi simţ tehnic, nu este greu să te apuci chiar tu de amenajat o astfel de extensie a casei tale. Cel mai bine ar fi să consulţi un constructor căruia să îi spui de la bun început cum ai vrea să fie pergola, ce dimensiuni să aibă şi din ce materiale vrei să o construieşti. Fie că te gândeşti la lemn sau fier forjat, este important să ştii câte materiale trebuie şi mai ales ce să cumperi.
Nu fă rabat de la calitate. Pentru a o proteja mai bine, achiziţionează din timp şi o copertină reglabilă, realizată de obicei din aluminiu. Chiar dacă optezi pentru lemn, te poţi limita la stâlpii de susţinere, proptelele şi grinzile de deasupra, în detrimentul întregii structuri realizate din acest material. Nu uita că lemnul, chiar şi lăcuit, are o rezistenţă redusă în faţa intemperiilor. Tocmai de aceea, pentru partea de jos, poţi turna o placă de beton pe care să o acoperi cu gresie de exterior. Avantajele sunt multiple: aceasta este uşor de montat, este accesibilă şi rezistentă, se curăţă şi se întreţine foarte uşor. În plus, este antiderapantă şi nu există riscul de alunecare dacă temperaturile scad iarna sub zero grade sau atunci când plouă. Dacă eşti adeptul stilului rustic, poţi alege o gresie care imită piatra.
Amenajare cu stil
Chiar dacă e o anexă a casei, încearcă să nu aduci în interiorul pergolei obiecte vechi, deteriorate, care nu îţi mai sunt de folos în cămin. Existenţa unei asemenea extensii te va tenta să ieşi mai des în grădină, să petreci majoritatea timpului tău liber acolo. Sub ea, poţi amplasa o canapea cochetă, mobilier de grădină şi multe flori. O idee ar fi să îmbraci pergola în iederă sau altă plantă agăţătoare, de tipul gloxiniei sau a caprifoiului. Poţi alege rogojini pentru scândurile acoperişului, copertină, prelată sau chiar sticlă. Dacă vrei ceva inedit, poţi aduce un şemineu sau un cuptor de cărămidă. Oferă o mare atenţie şi corpurilor de iluminat. În general, acestea ar trebui să fie de tipul celor folosite în holul casei, dar nu este o regulă. De efect ar fi să alternezi felinarele de la colţuri cu globuri de sticlă suspendate.
Dacă vrei să te simţi mereu în vacanţă atunci când ieşi în curte, atunci o pergolă este exact ceea ce-ţi lipseşte. Spre deosebire de o terasă normală, o pergolă - asemenea unei „insule” izolate în curtea proprie - îţi dă posibilitatea de a păşi într-un loc superb, atipic, odată ce ai trecut de pragul casei tale.
Sursă foto: shutterstock.com