Cum se întreţine o centrală pe gaz pentru ca totul să fie... OK?
Atunci când cumperi un echipament pentru încălzirea locuinţei este important să îi cunoşti toate caracteristicile şi să îl întreţii cât mai bine. Doar în acest fel va funcţiona la capacitate maximă şi îţi va dărui, timp îndelungat, confortul dorit.
De pildă, atunci când optezi pentru o centrală pe gaz, este esenţial să ştii cum se întreţine corect. Aceste informaţii îi vor prelungi durata de viaţă şi eficienţa şi te vor ajuta să te simţi în deplină siguranţă.
Cum se întreţine corect o centrală pe gaz?
Echipamentele de încălzire pe bază de gaz necesită o întreţinere atentă şi verificări specializate periodice, pentru a fi în permanenţă sigur că totul funcţionează în parametri normali şi că va rămâne astfel pe termen lung. Într-adevăr, diferenţa între un echipament bine întreţinut şi unul neglijat este foarte mare: durata de viaţă poate să crească de la 8-12 ani până la 20 sau chiar 30 de ani, deci chiar se triplează!
Pentru fiecare centrala pe gaz, verificarea se face înainte de începerea sezonului rece. În această perioadă, este recomandat să schimbi bateriile din termostatul electric, să aeriseşti caloriferele şi să verifici presiunea de apă din instalaţie.
Revizia tehnică are loc în mod normal o dată la doi ani, dar şi după înlocuirea unei piese. Ea poate fi realizată doar de către o echipă de specialişti autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).
Reprezentanţii firmei furnizoare opresc alimentarea cu gaz a centralei, apoi specialiştii trec la curăţarea mufelor şi a coturilor de la ţevi şi, de asemenea, verifică existenţa raportului valabil de verificare tehnică.
Obligatorii sunt şi măsurătorile efectuate cu aparate metrologice, adică cu multimetru, manometru, analizor de gaze şi cu o pompă de verificare. Se testează tensiunea la priză, presiunile în rampa de gaz, la intrare în arzător şi în focar, precum şi emisiile centralei: noxele, monoxidul de carbon, temperatura gazelor, randamentul şi tirajul la coş.
Beneficiile oferite de o centrală pe gaz bine întreţinută
Datorită întreţinerii efectuate corect în mod constant te poţi bucura de toate facilităţile oferite de un astfel de echipament, care nu întâmplător se bucură de cel mai mare succes în rândul consumatorilor din România. Pe lângă durata de viaţă mult sporită, cele mai importante beneficii ale centralelor termice care funcţionează pe gaze sunt următoarele:
• sunt mult mai eficiente la încălzirea spaţiilor mari, astfel că se potrivesc pentru orice tip de locuinţă sau spaţiu comercial;
• pot fi utilizate pentru toate tipurile de instalaţii de încălzire;
• au un randament ridicat, care poate fi îmbunătăţit şi mai mult cu ajutorul unui sistem de automatizare;
• pot fi reglate cu uşurinţă cu ajutorul unui termostat;
• au dimensiuni relativ compacte, deci nu ocupă mult spaţiu;
• nu este nevoie de spaţiu pentru depozitarea combustibilului, aşa cum se întâmplă în cazul centralelor pe lemne, peleţi sau cărbune.
Informează-te corect şi apoi dăruieşte-ţi ţie şi celor dragi confortul şi armonia pe care le meritaţi! Cu o centrală pe gaz întreţinută corespunzător, temperatura şi atmosfera de acasă vor fi mereu plăcute, indiferent de vremea de afară!