De la fond la fund

23 mai 2011   News

Lucian Mândruţă: "Am trăit momentul istoric în care am trecut de la înţelegerea fondului la cea a fundului". Aplauze !!

Am moderat săptămâna trecută o Dezbatere OK!. Despre celebritate. Cum se construieşte acum succesul, care ne mai sunt vedetele. Dacă ne reprezintă. Şi tot aşa. I-am invitat pe Lucian Mândruţă, Oana Mareş şi Bogdan Naumovici. Ce se întâmplă în zona celebrităţii acum e uneori ridicol, alteori dramatic, alteori redundant. Şi tot timpul greu de justificat. Prima bălmăjeală se leagată de conceptul de vedetă. M-a lămurit Lucian Mândruţă aici. “Vedeta este o persoană despre care toată lumea vorbeşte, fără ca ea să facă nimic. Vedeta poate răspunde la orice întrebare, mai puţin la cea în legătură cu ce se ocupă”. Naumovici l-a completat: asta e vedeta de România. I-am întrebat cum se construiesc celebrităţile astea. Lucian mi-a zis că s-au fabricat persoane publice în care oamenii să se regăsească. Naumovici dimpotrivă. “N-aş zice că vedetele acestea au apărut ca o consecinţă a cererii publicului. Aş spune că presa a creat aceast tip de aşteptare. Iar acum asta e o rotiţă care se mişcă din inerţie. La început era vorba despre Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin. Despre oameni cu conţinut. După care, oamenii aceştia au devenit scumpi. Scumpi ca prezenţă, ca vorbă, ca orice. S-a inventat acum vedeta din divizia B”.

Aici Lucian Mândruţă mi-a dat o replică superbă. “A fost vedeta la care nu crezi că ajungi. Vedeta la care crezi că poţi să ajungi. Şi acum, avem vedeta la care nu vrei să ajungi. Ceea ce e superb. Ne reprezintă sau nu oamenii aceştia cu care încep tabloidele? Adică ăştia suntem. Oana Mareş a tras o concluzie importantă. “Suntem un popor care vrea puţin. Un popor care, când e anunţat că se scumpeşte întreţinerea, dă pe canalul cu Moni Columbeanu. Atunci avem ce merităm. De la preşedinte până la vedete, asta merităm”. După ce, într-un interviu, Radu Moraru mi-a explicat teoria numerelor mari, ca să-şi justifice eşecul în care e acum, Bogdan Naumovici a reeditat-o puţin în timpul dezbaterii. Şi-a ieşit o concluzie decisivă. “Poporul m-a dezamăgit de când i-a dat 80 % lui Iliescu în anii 90. De atunci nu mai cred în numere mari. Când aud că majoritatea decide, sunt sigur că decizia va fi proastă”. Dar am convenit cu toţii: concluzia emisiunii să fie cea trasă de Lucian Mândruţă. După ce am explicat că aceste gagici şi catastrofe mondene, care ne ocupă tot timpul în ideea că sunt celebrităţi ale momentului, sunt de fapt felul în care s-a umplut golul dintre forme şi fond. S-au construit foarte multe forme tabloide, neavând un fond mare de celebrităţi. Aşa am cunoscut-o pe Sânziana Buruiană.

Iată replica celebră a lui Lucian Mândruţă: „Am trăit momentul istoric în care am trecut de la înţelegerea fondului la cea a fundului". Aplauze.

Foto: Click.ro

Mai multe