De la Oscar la Zmeură

28 februarie 2012   News

Aceşti actori geniali sau pur şi simplu talentaţi au reuşit performanţa de-a câştiga trofeul suprem pentru cea mai bună interpretare actoricească, dar şi premiul de care fuge toată cetatea Hollywoodului

Aceşti actori geniali sau pur şi simplu talentaţi au reuşit performanţa de-a câştiga trofeul suprem pentru cea mai bună interpretare actoricească, dar şi premiul de care fuge toată cetatea Hollywoodului

Al Pacino

Vă vine să credeţi că senzaţionalul Pacino are ceva de-a face cu Razzie Award aka Golden Raspberry Award... sau premiul pentru cel mai prost actor? Ei bine, el este excepţia din acest grup - în sensul că, până acum, a scăpat, trecând razant pe lângă acest premiu de 3 ori: în 1986 (nominalizat pentru rolul din Revolution), în 2004 (Gigli) şi în 2009 (pentru două filme: 88 Minutes şi Righteous Kill). Anul acesta, Al Pacino a bifat însă a patra nominalizare la Zmeura de Aur, pentru rolul din filmul Jack&Jill, unde a jucat alături de Adam Sandler. Să sperăm totuşi că la gala mediocrilor, care se va desfăşura pe 1 aprilie, Pacino nu va fi învingător. Să nu uităm că vorbim de un actor cu 8 nominalizări la Oscar - iar a opta oară a şi câştigat, pentru interpretarea de neuitat din Parfum de femeie.

Sandra Bullock

Vedeta a reuşit recordul de-a obţine în acelaşi an atât un Oscar, cât şi o Zmeură. Astfel, Sandy a luat în 2010 premiul Academiei Americane de Film pentru cea mai bună actriţă, cu rolul din The Blindside. Şi tot atunci, a fost cadorisită cu un Razzie pentru slaba ei prestaţie din All about Steve, alături de Bradley Cooper. Dacă ne gândim şi la scandalul provocat atunci de divorţul ei, e clar că astrele pur şi simplu nu s-au aliniat pentru Sandy. Actriţa a fost însă una dintre puţinele vedete care au avut curajul să apară pentru a-şi lua amarul trofeu.

Halle Berry

În 2002, a fost prima artistă de culoare care a câştigat un premiu Oscar - graţie rolului ei din Monster's Ball. Trei ani mai târziu însă, costumul atât de sexy din Catwoman i-a purtat ghinion, aducându-i o Zmeură. Halle a apărut şi ea la festivitate - ţinând Oscarul într-o mână şi Zmeurica în cealaltă. Lucrurile au fost echilibrate, aşadar.

Ben Affleck

Prietenia lui cu Matt Damon a fost mai mult decât prolifică - alături de el, Ben a fost distins în 1998 cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu (Good Will Hunting). Dragostea lui cu Jennifer Lopez n-a fost însă la fel de benefică - Ben câştigând în 2004 Zmeura pentru cel mai prost actor, după rolul făcut din iubire, alături de J.Lo., în Gigli.

Nicole Kidman

Australianca a fost de 3 ori nominalizată la Oscar, câştigând premiul în 2003 pentru excelenta întruchipare a Virginiei Woolf în The Hours. Şi totuşi, în ciuda grijii cu care Nicole îşi alege rolurile, nici pe ea n-a ocolit-o Zmeura - sau, cel puţin jumătate de Zmeură, vedeta împărţind în 2006 trofeul cu Will Ferrell, pentru cel mai prost cuplu de pe marele ecran, în Bewitched.

Roberto Benigni

Italianul a făcut istorie în 1999, cu pelicula La vita è bella. Şi americanii i-au dat Oscarul. Patru ani mai târziu însă, Benigni a fost izbit de 4 nominalizări la Razzie, pentru pelicula Pinocchio (inclusiv pentru cel mai prost regizor şi cel mai prost scenariu). A luat acasă premiul pentru cel mai prost actor.

Marlon Brando

Starul din The Godfather a fost de opt ori nominalizat la Oscar - şi a câştigat de două ori (în 1973 chiar pentru The Godfather). Dar a avut şi 4 nominalizări la Zmeură, câştigând-o pe cea din 1997, pentru rolul din Insula Doctorului Moreau. Marele public nu e întotdeauna de acord, nu-i aşa?

Laurence Olivier

Sir Laurence Olivier este o adevărată instituţie în lumea actorilor, graţie talentului său, cu care a bifat nu mai puţin de 11 nominalizări la Oscar - Hamletul său din 1948 aducându-i, de altfel, mult râvnita distincţie. Surprinzător însă, a câştigat şi două Zmeure - una în 1981, pentru cel mai prost actor, cu rolul Generalului Douglas MacArthur, din Inchon, şi una în 1980, pentru cel mai prost actor într-un rol secundar, cu The Jazz Singer, alături de Neil Diamond.

Foto: Reuters

Mai multe