Depistarea alergiilor alimentare la bebeluşi
Alergiile alimentare reprezintă reacţia anormală şi disproporţionată a sistemului imunitar în faţa unui element alimentar cu potenţial alergen. Termenul medical folosit în actualitate a fost introdus în medicină încă din anul 1906, de către medicul Clemens von Pirquet.
Alergia alimentară
Când organismul intră în contact cu un element alergen, se produce anticorpul specific-IgE. Rolul acestuia este de a susţine organismul în lupta cu elementul neacceptat. Anticorpii se ataşează celulelor din sânge denumite mastocite, iar alergenii se ataşează anticorpilor. Astfel se produce eliberarea în sânge a unei serii de substanţe, cea mai importantă fiind histamina. Histamina este răspunzătoare de apariţia reacţiilor alergice specifice, anunţând astfel existenţa unui fond alergic sau o sensibilitate crescută în faţa unui alergen.
Alergiile se pot manifesta pe toate palierele de hrana copii, încă de la cele mai fragede vârste, astfel că se impune acordarea unei atenţii mărite oricărei reacţii si controlul de specialitate.
Manifestarea reacţiilor alergice
Un fond alergic se poate depista încă de la naştere, nou-născutul alergic reacţionând nu doar la posibili alergeni alimentari conţinuţi în laptele matern sau în formulele de lapte praf, ci şi la cei inhalaţi sau care îi intră în contact cu pielea. Reacţiile alergice la bebeluşi sunt caracterizate prin erupţiile cutanate, înroşirea buzelor şi a zonei din jurul guriţei.
Pot apărea vărsături, dureri de burtică, balonare, scaun moale cu mucozităţi sau constipaţie. În cazurile severe, pot apărea chiar umflături la nivelul feţei şi respiraţie groaie. O alergie severă, generează reacţii severe, respectiv şocul anafilactic, un context nedorit care se poate manifesta chiar şi în cazul bebeluşilor.
Cum evităm reacţiile alergice la copii
Cea mai bună cale prin care se previne o reacţie alergică alimentară, este aceea de a evita ingerarea alergenului, astfel că imediat ce medicul alergolog confirma pe baza testelor efectuate manifestrea unei alergii la un anumit aliment, acesta nu va mai fi administrat copilului. Parinţii şi cei care supraveghează copilul au datoria de a se asigura ca cel mic nu va mai intra în contact cu alimentul respectiv. La recomandarea medicului alergolog se pot administra medicamente antihistaminice, acestea reprezentând o cale prin care se poate preveni apariţia reacţiilorr alergice. Acest tip de medicamente se poate administra zilnic sau doar dacă este nevoie, dimamica administrarii fiind stabilită de către medicul alergolog. Părinţii unui copil cu fond alergic au datoria de avea la îndemână un kit de intervenţie şi de a efectua periodic controale medicale.
Administrarea antihistaminicelor care pot fi procurate accesând farmacie online, evitarea administrarii alimentului interzis şi găsirea altor variante de hrană, vor poziţiona copilul în siguranţă în raport cu fondul alergic manifestat.