După înmormântare, Prinţul Philip s-a reunit cu mama lui, care-l alinta Bubbikins. Relaţia lui cu călugăriţa tratată de Freud şi vacanţele cu Regele Mihai al României
Prinţul Philip va merge astăzi pe ultimul său drum, pregătirile fiind în toi, la această oră, pentru înmormântarea sa. În asemenea zi, biograful Hugo Vickers îşi aminteşte relaţia pe care regretatul soţ al Reginei a avut-o cu mama lui, cei doi urmând să se reunească cât de curând.
Viaţa Prinţesei Alice, născută Prinţesa de Battenberg, a început în Castelul Windsor şi s-a încheiat în Palatul Buckinham, însă mama Prinţului Philip şi-a petrecut mulţi ani în sanatorii de boli mintale, unde a fost tratată chiar de Freud, s-a luptat eroic cu naziştii şi s-a dedicat Domnului, devenind călugăriţă devotată.
Nici Philip, nici mama lui nu şi-au exprimat niciodată emoţiile într-un mod deschis şi complet. Şi asta din cauza faptului că mama şi fiul au fost despărţiţi bună parte din viaţa lor. În copilărie, Philip a fost trimis la internat, apoi, în adolescenţă, mama lui a fost internată în tot felul de clinici psihiatrice, unde a fost diagnosticată cu schizofrenie. Iar absenţa mamei din viaţa lui l-a format pe regretatul soţ al Reginei, i-a construit personalitatea distantă şi l-a învăţat ce înseamnă sacrificiul, disciplina, suferinţa.
Mama şi fiul
Biograful Hugo Vickers a scris o carte despre viaţa Prinţesei Alice, după cum i-a povestit-o chiar fiul ei, Prinţul Philip, şi descrie toate clipele importante trăite de ei doi. „Trebuia să-mi continui cumva viaţa”, i-a spus Philip lui Vickers, făcând referire la momentul în care prinţul se trezise singur, după ce părinţii lui se despărţiseră, iar mama lui fusese internată în spital.
Iar acest lucru a devenit motto-ul său în viaţă. Indiferent de ce se întâmpla, Philip trebuia să meargă mai departe. Când s-a născut, în 1921, părinţii lui făceau parte din familia regală din Grecia şi de-abia aşteptau naşterea unui fiu, după ce li se născuseră deja patru fiice.
Alice, care era surdă din naştere, învăţase să citească pe buze în mai multe limbi. De-abia terminase de alăptat atunci când familia ei fusese deportată. Au reuşit să iasă cu toţii din Atena şi să ajungă la Paris, unde au trăit într-o casă împrumutată de la rude. În vacanţele de vară, Philip era trimis la ţară, să-şi petreacă timpul cu copii de vârsta lui, printre care s-a numărat şi Regele Mihai al României.
Stresul i-a venit de hac lui Alice şi psihicul ei avea tot mai mult de suferit, motiv pentru care Philip a fost trimis la internat în Marea Britanie, pentru a-i uşura viaţa mamei lui. Bietul băiat mai lua contact cu mama lui doar în zilele de duminică, când luau câteodată prânzul împreună. Atât.
Iubitul ei Bubbikins
Starea sănătăţii ei era tot mai afectată, în ciuda tratamentelor pe care le-a urmat în Germania sau Elveţia. Într-un final a fost diagnosticată cu schizofrenie şi tratată de Sigmund Freud. Psihanalistul i-a recomandat radierea ovarelor, pentru a-i accelera menopauza.
În anii '30, prinţesa şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în sanatorii. Timp de 7 ani, n-a avut nicio legătură cu fiul ei, nu i-a trimis nici măcar o felicitare de ziua lui, lucru care i-a provocat băiatului ei o suferinţă evidentă.
Alice şi-a revenit şi a reluat contactul cu Philip, scriindu-i acestuia scrisori nesfârşite, lucru care l-a încântat peste măsură pe băiat. La 16 ani, mama şi fiul erau din nou împreună, însă nu pentru mult timp. Prinţesa a început să se dedice năpăstuiţilor din Atena şi victimelor Celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, ascundea evrei de nazişti, riscându-şi propria viaţă.
Abia în ultimii ani de viaţă ai lui Alice, a reuşit Philip să o convingă să fie iar împreună. Ea cu mult iubitul ei Bubbikins, cum îl alinta în vremurile lor bune. Mama soţului Reginei s-a mutat la Palatul Buckingham, alături de familia fiului ei, unde şi-a trăit ultimele clipe de viaţă.
Astăzi, Prinţul Philip va fi înmormântat şi se va întâlni din nou cu mama lui, cea după care a tânjit toată viaţa lui.
Foto - Profimedia