Elisabeta Lipă: „Nu m-am gândit niciodată că pot ajunge ministru“. Iată povestea ei

17 noiembrie 2015   News

Fosta canotoare, propusă pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, a primit aviz favorabil din partea comisiile de specialitate din Parlament, cu unanimitate de voturi.

Elisabeta Lipă, care a împlinit 51 de ani la 26 octombrie, este preşedinte al Federaţiei de Canotaj şi al CS Dinamo Bucureşti, vicepreşedinte COSR, dar şi „cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea“, titlu conferit de forul internaţional de profil. Deunăzi, ea a fost propusă pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului şi deja a primit aviz favorabil din partea comisiile de specialitate din Parlament, cu unanimitate de voturi.

„Mă onorează nominalizarea pentru funcţia de ministru. Am o datorie de suflet să onorez sportul românesc şi din această postură. În 24 de ani de sport am dovedit că sunt naţionalistă, că iubesc această ţară. Am plâns când am auzit imnul intonându-se. Am un regret că dintre cele şase participări la Jocurile Olimpice nu am reuşit la ultima, la Beijing, să obţin medalia de aur. De-alungul timpului am colaborat cu MTS, iar din 2004 am hotărât să mă integrez în structurile Ministerului de Interne pentru că îmi place uniforma şi performanţa pleacă întotdeauna de la ordine şi disciplină“, a spus Elisabeta Lipă.

Totodată, ea a afirmat că va face tot ce depinde de ea pentru ca România să aibă o delegaţie onorabilă la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Rio de Janeiro. „Suntem într-o perioadă importantă în sport, suntem în anul calificărilor la Jocurile Olimpice şi până acum avem doar 27 de sportivi calificaţi, un număr extrem de mic. Pe vremea mea îmi aduc aminte că eram peste 100 şi mă doare acest lucru. Voi continua proiectele prietenei mele Gabriela Szabo, sunt lucruri frumoase care trebuie continuate. Sportivii mai au o şansă de calificare la JO şi eu voi face tot ce ţine de mine pentru a ne prezenta cu o delegaţie onorabilă. Pe linie de tineret ne-am propus să organizăm dezbateri şi să organizăm competiţii sportive pentru sportul de masă, iar dintre ei să selectăm sportivi pentru marea performanţă“, a precizat aceasta.Ilie Năstase, care face parte din Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Parlament, crede că Elisabeta Lipă este o alegere bună: „Cred că a fost o alegere bună, dar cred că e o problemă de buget. Dacă va avea buget va face performanţă, dar avem o problemă mare. Eu îi doresc succes şi, chiar dacă sunt stelist şi ea este la Dinamo, o să-i dau două voturi, nu unul“.

După ce a primit aviz favorabil pentru a prelua funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, aceasta a declarat că nu s-a gândit niciodată că poate ajunge într-o astfel de funcţie.

„Nu îmi va fi uşor, ştiu toate aceste lucruri, ştiu că trebuie să fac tot ce pot, pentru că la ce performanţe am făcut îmi doresc ca măcar jumătate din aceste performanţe să le vedem la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Nu m-am gândit niciodată că pot ajunge ministru, nici săptămâna trecută. Este o onoare pentru mine să ocup această funcţie, dar ştiu că responsabilitatea este mult mai mare“, a spus Lipă, care tocmai şi-a înmormântat tatăl, omul care ar fi fost extrem de mândru s-o vadă într-o asemenea poziţie.

citeşte pe pagina următoare povestea Elisabetei Lipă, cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea

Elisabeta Lipă a debutat la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California.

A obţinut 5 medalii de aur, 2 de argint şi una de bronz la şase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federaţia Internaţională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului. În prezent este preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

În anul 2000, a fost declarată de federaţia internaţională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX. Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveţia, Elisabeta Lipă a primit medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincţie din canotaj. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul de Aur".

Pe 1 decembrie 2004, comisarul şef de poliţie Elisabeta Lipă din Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie (echivalent cu cel de general).

În anul 2008 a fost declarată Cetăţean de Onoare al oraşului Siret.

A participat la Jocuri Olimpice:

1984, Los Angeles - medalie de aur la dublu vâsle; 1988, Seul - medalie de argint la dublu vâsle şi medalie de bronz la patru vâsle; 1992, Barcelona - medalie de aur la simplu vâsle şi medalie de argint la dublu vâsle; 1996, Atlanta - medalie de aur la 8+1 vâsle; 2000, Sidney - medalie de aur la 8+1 vâsle; 2004, Atena - medalie de aur la 8+1 vâsle;

De asemenea, şi la Campionate Mondiale:

Dublu vâsle - nouă medalii de argint (1983, 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1994 şi 2003);

Simplu vâsle - o medalie de aur (1989) şi o medalie de argint (1991);

Patru vâsle - o medalie de bronz (1982);

8+1 vâsle - o medalie de bronz în 1984;

La Campionatele pe plan naţional a fost o învingătoare: a fost de 25 de ori campioană naţională şi a fost portdrapelul delegaţiei României la două Olimpiade, în 2000, la Sidney, şi în 2004, la Atena.

Foto: Federaţia Română de Canotaj

Mai multe