Femei care au revoluţionat lumea modei

8 iulie 2017   News

Moda se bazează pe gusturi şi pe obişnuinţele vestimentare care dăinuesc în timp. Însă aceasta poate fi cu uşurinţă influenţată de vectorii de imagine, celebrităţi al căror stil se evidenţiază şi devine sursă de inspiraţie pentru ceilalţi. Doar câteva, însă, au fost cele care au trecut în secolul XX şi au rămas şi astăzi în istorie. Iată cele mai importante fashioniste a le tuturor timpurilor.

Audrey Hepburn

Ne-o amintim ca pe o mare actriţă cu cinci nominalăzări la premiile Oscar, dar ea a rămas în memoria publicului ca o femeie cu un stil aparte. Clasic şi elegant, stilul ei vestimentar a reuşit să impună câteva articole de îmbrăcăminte şi astăzi la modă: jerseul cu gât înalt şi balerinii. În plus, coafura sa şi machiajul simplu erau alte două elemente ce o transformau într-o femeie specială, sofisticată.

Carolina Herrera

Maria Carolina Josefina Pacanins y Nino este una dintre cele mai influente femei din lume din domeniul modei. La doar 13 ani asista la o prezentare Balenciaga, iar prima sa colecţie a fost lansată în 1982. Datorită aprecierii publicului, aceasta a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi designeri ai secolului XX. Creaţiile sale pun mare preţ pe detalii şi sunt purtate de femei extrem de rafinate.

Gabrielle Chanel (Coco)

Coco Chanel, probabil cel mai cunoscut fashion icon, a fost o femeie puternică, care a ştiut de la început ce doreşte să realizeze în domeniul modei. A încălcat toate regulile  şi a fost considerată o rebelă, dar a reuşit să se impună drept o emblemă a epocii sale. A pus mare accent pe eficenţă şi comoditate, dar nu a renunţat la clasă şi la bun gust. Eleganţa a caracterizat-o şi astfel a ajuns să creeze ţinute pentru persoane publice. Printre cele care i-au îmbrăţişat stilul se numără: Grace Kelly, Katherine Hepburn şi Elizabeth Taylor.

Frida Kahlo

Mexicana care şi-a pus amprenta în lumea modei şi care, datorită stilului impus, este o sursă de inspiraţie şi în prezent, este Frida Kahlo. Ceva mai plinuţă şi deloc înaltă, aceasta nu a corespuns niciodată tiparelor de frumuseţe impuse de podiumuri sau de epoca sa. Aceasta a generat prin stilul său flamboiant fascinaţie, admiraţie şi, totodată, multă coontroversă. Printre creatorii care mai folosesc şi astăzi elementele impuse de aceasta sunt: Jean Paul Gaultier, John Galliano, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Karld Lagerfeld şi Moschino. Astfel, influenţele sale fac parte din cultura populară.

Grace Kelly

Considerată prima prinţesă a inimilor înainde de Lady Di, aceasta avea o mare capacitate de a atrage toate privirile şi admiraţia celor din jur. Grace, actriţa intrată în rândul celor cu sânge albastru, a rămas un icon de referinţă pentru multe femei. În perioada interbelică, frumuseţea şi eleganţa sa au fost ca o gură de aer proaspăt pentru femeile generaţiei sale. Kelly a lucrat cu numeroşi designeri şi era cea care îşi alegea singură schiţele viitoarelor ţinute. După nunta cu prinţul Rainier alt III-lea de Monaco, aceasta a devenit una dintre cele mai mari reprezentante ale înaltei societăţi franceze.

Jacqueline Kennedy

Denumită de mulţi „Prima Doamnă a Modei“, aceasta a influenţat lumea vremurilor sale prin stilul şi simplitatea de care a dat dovadă. Întotdeauna o apariţie spectaculoasă, a avut mereu acel ceva ce atrăgea toate privirile. S-a simţit atrasă de stilul clasic franţuzesc şi s-a lăsat cucerită de designerii parizieni, printre favoriţii săi numărându-se Oleg Cassini, Givenchy, Bob Bugnard, Dior, Federico Forquet sau Valentino.

Madonna

„Material Girl“ supremă, Madonna este, fără îndoială, una dintre cele mai recunoscute şi controversate figuri ale anilor ’80 – ’90. În fiecare nouă etapă a vieţii sale, aceasta dorea să se reinventeze şi să adopte stiluri care au marcat istoria muzicii moderne. Mulţi designeri au creat ţinute îndrăzneţe doar pentru ea: Versace, Dolce & Gabbana sau Louis Vuitton. Deşi niciodată nu s-a aflat în vreun top al celor mai bine îmbrăcate femei, femeile din lumea întreagă o consideră un etalon, inspirându-se din stilul ei.

Sarah Jessica Parker

Cu o traiectorie de invidiat, Sarah este una dintre femeile ce s-au impus în modă. Caracteristica ei definitorie este aplecarea spre combinaţiile sofisticate şi spre situlul care frapează. O legendă a stilului care combină fără reţineri penele cu glitterul, catifeaua cu pielea sau stilettos cu blugi, făcând ca toate acestea să intre în normalul vestimentar al generaţiilor actuale. Cea care a cunoscut culmile succesului odată cu personalul Carrie Bradshaw din Sex and the City a lăsat moştenire celebra zicală: fără risc nu există triumf.

Twiggy

Lesley Lawson a fost  supermodel, actriţă şi cântăreaţă de origine britanică, care s-a transformat în icon pe la mijlocul anilor ’60. Ea provenea din clasa de mijloc şi a fost considerată primul topmodel de talie internaţională. Avea un chip cu trăsături foarte armonioase, era destul de mică de statură şi foarte slabă, tocmai de aceea succesul ei în lumea modei a fost unul atipic. În urma unei şedinţe foto a fost remarcată, iar la scurt timp a ajuns să pozeze pentru revista Vogue.

Anna Wintour

Jurnalistă şi editorialistă, şefa publicaţiei Vogue şi-a construit cariera pe baze precum exigenţa, perfecţionismul şi pasiunea pentru stil şi avangardism. Ea ocupă încă din 1988 postul de redactor şef al celebrei publicaţii americane şi, în prezent, este director editorial al trustului de presă Condé Nast. Recunoscută pentru tunsoarea bob cu breton, ea a fost sursa de inspiraţie pentru personajul Miranda Priestly din filmul  „Diavolul se îmbracă de la Prada“, film ce a pus în lumina reflectoarelor firea sa glacială şi intransigentă.

Marilyn Monroe

A rămas până în ziua de azi una dintre cele mai mari fashion icons datorită glamourului şi feminităţii sale. Se îmbrăca în bluze mulate, fuste ample, jerseuri, pantaloni scurţi cu talie înaltă sau celebra rochie cu volum şi prinsă în talie cu o centură. Deşi nu avea un trup lucrat, ea a ştiut să îşi pună în valoare formele şi să adapteze ţinuta de zi cu zi, astfel încât să fie o apariţie. Chiar şi în ziua ea azi este imaginea celebrului parfum Chanel No.5, asta după ce a declarat că singurul lucru cu care se „îmbracă“ noaptea este o picătură din acest parfum emblematic.

Marlene Dietrich

Cu un stil androgin, aceasta şi-a pus amprenta asupra femeilor din epoca sa, recunoscută fiind ca una dintre cele mai mari actriţe ale tuturor timpurilor. La câţiva ani de la premiera celebrului film Morocco, primul film în care o femeie a purtat un smoking bărbătesc, Yves Saint Laurent a invitat-o să defileze pe podiumul său. Costumele şi croielile bărbăteşti, cravatele, cămăşile cu croieli masculine sau pălăriile erau nelipsite din garderoba ei. Marlene a avut titul de „Picioare Perfecte“, ce erau asigurate pentru suma de 1 milion $.

Foto: Getty Images, Hepta, Pinterest

Mai multe