Fostul preşedinte Emil Constantinescu a împlinit 79 de ani. Cum arată acum? FOTO&VIDEO

25 noiembrie 2018   News

Figură discretă, dar de neignorat a istoriei recente, cel de-al doilea preşendinte al României postdecembriste a ajuns aproape de cel de-al optulea deceniu de viaţă.

Profesor universitar, cercetător, politician şi fost preşedinte al României (1996 - 2000), Emil Constantinescu a fost un lider total atipic pentru scena politică românească.

Şi-a petrecut întreaga viaţă la catedră şi pe şantierele geologice. Din 1966, când devine lector al Facultăţii de Geologie din Universitatea Bucureşti, până în 1990, când se decide pentru o carieră politică, s-a făcut cunoscut în întreaga lume prin activitatea sa ca rector al Universităţii Bucureşti şi nu numai. 

A fost martor şi participant la fenomenul Piaţa Universităţii, dar şi la mineriade, ceea ce l-a convins să intre în politică de partea Alianţei Civice. În 1996, sub sigla Convenţiei Democratice a candidat la preşedenţie şi a câştigat, după un mandat şi jumătate deţinut de Ion Iliescu. România avea să-l ţină minte pentru aducerea la Bucureşti a primului preşedinte american după Revoluţie, Bill Clinton (1997), dar şi a primului Suveran Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea.

Astăzi, profesorul Emil Constantinescu este o voce rezervată. Contactele pe care le-a dezvoltat în perioada preşedenţiei, dar şi imaginea bună pe care a lăsat-o în plan internaţional au făcu ca, după încheierea mandatului, Emil Constantinescu să fie invitat în mod repetat să susţină, să modereze, să se exprime în cadrul unor summit-uri de înaltă ţinută şi reprezentativitate diplomatică. Numărul instituţiilor, forurilor internaţionale, asociaţiilor, cadrelor de acţiune în care este membru sau membru fondator, negociator, jurat este cu adevărat impresionant.

Pe 19 noiembrie, Emil Constantinescu a aniversat 79 de ani de viaţă şi 22 de ani de la alegerea sa ca preşedinte al României. El a fost sărbătorit de familie şi de cei doi copii ai săi, o fată (care activează în domeniul medicinei) şi un băiat (care este directorul unei companii româneşti pentru energie solară), ambii aflându-se şi lucrând în ţară.

Privindu-l pe Emil Constantinescu, vedem că e neschimbat şi că are acea detaşare a intelectualului rasat. Iată un interviu recent, realizat de Daniela Zeca-Buzura, pentru "Mic dejun cu un campion" la TVR2, în care-l revedem pe fostul preşedinte şi descoperim lucruri noi despre el, cum ar fi preferinţa lui pentru ceaiul negru, pentru programul de lucru până la ore târzii în noapte şi pentru zilele tihnite petrecute la Brădet.

Mai multe