FOTO Ele sunt cele mai bogate femei musulmane

15 mai 2014   News

Frumuseţea lor naturală le-ar putea pune în umbră pe unele dive de la Hollywood, iar eleganţa lor o depăşeşte cu mult pe cea a femeilor occidentale. Şi, deşi s-ar putea bucura în linişte de averea familiilor lor, ele însele conduc companii de miliarde de dolari, altele deţin propriile bănci ori conduc afacerile familiei. Iată care sunt cele mai avute femei din lumea musulmană,

Frumuseţea lor naturală le-ar putea pune în umbră pe unele dive de la Hollywood, iar eleganţa lor o depăşeşte cu mult pe cea a femeilor occidentale. Şi, deşi s-ar putea bucura în linişte de averea familiilor lor, ele însele conduc companii de miliarde de dolari, altele deţin propriile bănci ori conduc afacerile familiei. Iată care sunt cele mai avute femei din lumea musulmană, pentru care vălul n-a fost un impediment, la care fie au renunţat, fie l-au transformat într-un instrument de seducţie şi de putere.

Prinţesa Ameera al-Taweel din Arabia Saudită

Are 31 de ani şi a fost timp de şapte ani soţia prinţului Al Waleed bin Talal, nepotul regelui saudit Abdullah. Nu poartă tradiţionala rochie abaya şi adoptă stilul vestimentar occidental, fiind totodată singura prinţesă saudită care şi-a însoţit şi reprezentat soţul de mai multe ori în deplasările în străinătate. A câştigat admiraţia occidentală prin inteligenţă, şarm, proiectele de susţinere a intereselor femeilor arabe, dar şi prin demersurile umanitare faţă de ţările defavorizate economic. Dacă prinţul Al Waleed bin Talal este un afacerist pe care revista Forbes l-a plasat pe locul 26 în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii, cu o avere de 25 de miliarde de dolari, prinţesa Ameerah, care a rămas în relaţii amiabile cu fostul soţ, a fost numită la conducerea fundaţiei Alwaleed bin Talal pentru combaterea sărăciei mondiale şi susţinerea drepturilor tineretului şi ale femeilor saudite – printre care şi conducerea  automobilului. „Prefer să conduc eu însămi automobilul, decât să stau alături de şofer“, afirmă Ameerah.

Prinţesa Hajah Majeedah Nuurul Bolkiah a Bruneiului

A doua fiică şi al patrulea copil din cei 12 ai Sultanului Bruneiului, Haji Hassanal Bolkiah, cotat cel mai bogat om din lume în 1997, care are în total cinci fii şi şapte fiice, din trei căsătorii. Majeedah are studii universitare şi a fost numită în fruntea ministerului mediului din Brunei. Mamă a doi copii, Abdul Hafeez (6) şi Raihaanah Hanaa-Ul Bolqiah (4), Prinţesa Majeedah (38) este căsătorită din 2007 cu prinţul Khairul Khalil. Acesta e de profesie arhitect, deţine o firmă de design interior, dar activează şi drept consilier al primului ministru, socrul lui – care îndeplineşte şi funcţia de ministru de finanţe, de ministru al apărării şi de comandat suprem al forţelor armate.

Şeica Hanadi Bint Nasser Al Thani din Qatar

Bancher, investitor şi antreprenor imobiliar, este una dintre cele mai de succes femei de afaceri din economia Qatarului, a cărei recunoaştere internaţională intimidează mulţi investitori din Orient. Pe lângă faptul că este consilier special bancar la Standard Chartered Bank, Şeica Hanadi este director al proiectului de dezvoltare imobiliar Al Waab City Real Estate şi director adjunct al Nasser bin Khaled Al Thani & Sons Group. Tot ea a fost cea care a pus bazele companiei Amwal în 1998, prima societate care a primit licenţa pentru investiţii bancare în Qatar. Se estimează că averea familiei Thani depăşeşte 15 miliarde de dolari.

Sultana Nur Zahirah de Terengganu din Malaezia

Soţia regelui Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin s-a născut pe 7 decembrie 1973 şi a fost a 13-a regină consoartă a Malaeziei (2006-2011). Nur Zahirah i-a dăruit regelui patru copii, dintre care trei fete şi un prinţ moştenitor, pe Duli Yang Teramat (16). Pe lângă atribuţiile sale de mamă şi soţie, e o femeie foarte implicată social şi se preocupă de soarta săracilor, a orfanilor şi a statului femeilor. În particular, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru designul interior, arta culinară, dar şi pentru artele marţiale, pe care le practică frecvent, pentru menţinerea tonusului. Familia Majestăţii Sale nu a dezvăluit averea familiei lor; cu toate acestea, din diverse surse, averea lor este aproximată la peste

.

Deşi nu e de spiţă nobilă, fiind a doua “femeie din popor” care ajunge regină în Malaezia, Nur Zahirah e foarte iubită şi respectată, mai ales pentru faptul că nu a renunţat la portul tradiţional.

Şeica Mozah Bint Nasser Al-Missned din Qatar

A doua din cele trei neveste ale şeicului Hamad bin Khalifa Al Thani, fostul Emir al Statului Qatar, este una dintre cele mai elegante şi mai respectate femei ale Orientului. Şeica Mozah detestă regulile seci ale protocolului, are grijă de propriul look à la Chanel, îi place să se îmbrace în pantaloni de catifea neagră şi să poarte turbane şi paruri cu diamante. Pentru că vorbeşte mai multe limbi străine şi a făcut din educaţie o adevărată misiune personal, Mozah şi-a asumat rolul de Preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie, Ştiinţă şi Dezvoltare din Qatar şi reprezentant special al UNESCO pentru Educaţie. Tot ea susţine că postul de televiziune Al Jazeera (cu sediul în Qatar) „a deschis ochii lumii arabe“ şi că locuitorii emiratului „sunt pregătiţi pentru democraţie“.

Şeica Maitha bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum din Dubai

A împlinit în martie 34 de ani şi este recunoscută pentru talentul ei la karate şi taekwondo, fiind deţinătoarea unei medalii de argint obţinută la Jocurile Asiatice din 2006. Fiica Emirului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, prim-ministru şi vice-preşedinte al Emiratelor Arabe Unite şi monarh constituţional în Dubai, are acces la o avere de peste 4,5 de miliarde de dolari. În 2008, ea a fost inclusă pe lista celor mai hot tineri cu sânge albastru, întocmită de revista „Forbes“, dar pentru că face parte dintr-o familie cu profunde principii musulmane, nu se ştiu mai multe date despre ea.

Regina Rania a Iordaniei

Nu poartă coroana decât la ceremoniile cu totul speciale, iar la tradiţionalul hijab a renunţat din convingerea că purtarea lui ar trebui să fie o opţiune personală pentru orice femeie arabă. Soţia regelui Abdullah al II-lea e rafinată şi distinsă, o adevărată Jackie Kennedy a Orientului, în garbderoba căreia poţi găsi lesne piese vestimentare haute-couture semnate Prada, Givenchy, Jean Paul Gaultier ori Roland Mouret. Ascultă Van Morrison şi Coldplay, e o mare fană a serialului american „Neveste disperate“, conduce un automobil BMW şi are o avere personală de 215 milioane $, din cele 2,6 miliarde $ ale familiei. Cu un simţ diplomatic înnăscut, oratoare desăvârşită şi negociator permanent, Rania e o militantă ferventă pentru înlăturarea violenţei domestice, a abuzurilor săvârşite împotriva copiilor orfani şi abandonaţi şi, mai ales, pentru înlăturarea aşa-ziselor „crime de onoare“, cărora le cad victime femeile suspecte de adulter sau de a fi întreţinut raporturi sexuale înaintea căsătoriei.

Prinţesa Lalla Salma din Maroc

Înainte de-a se căsători cu regele Mohammed al VI-lea al Marocului în mai 2000, Salma Bennani trăia într-un apartament din Qbibat, un cartier popular din capitala Rabat. A rămas orfană de mamă la vârsta de trei ani şi a fost crescută de tată şi de bunica maternă. Încă din ziua căsătoriei a desfiinţat un tabu ce dura de mai bine de trei secole şi jumătate, fiind prezentată supuşilor fără văl, cu părul roşcat lăsat liber pe spate. Apoi, Mohammed al VI-lea, stăpân peste o avere de2,5 miliarde $ i-a conferit titlul de „Alteţă Regală“, care nu fusese acordat niciodată până atunci vreunei soţii de suveran marocan. Noua prinţesă a Marocului a profitat de noua sa condiţie pentru a impune mudawana, un nou cod al familiei, care permite femeilor să-şi aleagă singure soţul şi să divorţeze fără să piardă custodia copiilor. Salma a adus pe lume doi copii, pe Moulay Hassan (10) şi pe Lalla Khadija (7). În cinstea naşterii fiicei lui, regele a scurtat sentinţele câtorva mii de condamnaţi şi a graţiat 9.000 de oameni.

FOTO GULIVER/GETTY IMAGES, PHOTOLAND/CORBIS IMAGES

Mai multe