FOTO Lansarea celei de-a treia părţi „Wild Carpathia“

1 noiembrie 2013   News

Filmul care face reclamă pozitivă României este acum completat de cea de-a treia parte, care beneficiază de un interviu remarcabil cu Prinţul Charles.

Filmul care face reclamă pozitivă României este acum completat de cea de-a treia parte, care beneficiază de un interviu remarcabil cu Prinţul Charles.

Cea de-a treia parte a seriei documentare "Wild Carpathia", intitulată "Wild Forever", promovează mai multe zone din România, între care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, cimitirul de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz, şi include un interviu cu prinţul Charles al Marii Britanii, prin care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală.

Întrebat de scenaristul şi prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din România, prinţul Charles spune: "În ziua de azi, este o adevărată provocare. Întâi şi întâi, trebuie convinşi oamenii de cât de preţios este. Trebuie să oferi protecţie în contextul dezvoltării durabile. Nu poţi opri dezvoltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, şi în toată lumea este la fel, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri şi ocazii de a-şi îmbunătăţi viaţa păstrând tradiţiile, fie ele în mediul antropic sau natural".

Totodată, prinţul Charles spune că o mare problemă pe care a întâlnit-o în România "este concepţia oamenilor că lucrurile lor sunt vechi şi demodate, că sunt irelevante".

"Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriaşă pentru hrană şi lucruri trebuincioase e evidentă. Dar un aspect vital e cum abordezi comunităţile locale. Cum să ajuţi la supravieţuirea micilor proprietari. Această parte a lumii nu este pentru arat. Dacă s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte dăunător".

, mai spune prinţul Charles.

Acesta mai atrage însă atenţia că, "dacă nu se păstrează vie calitatea şi integritatea care atrage oamenii datorită frumuseţii ei şi dacă nu se ridică standardele spaţiilor de cazare şi ofertelor", va fi dificil pentru multe dintre locurile frumoase din România să supravieţuiască.

Vorbind despre restaurarea unei case pe care o deţine în Transilvania, în Valea Zălanului, prinţul Charles spune că a avut noroc că a găsit oameni minunaţi care i-au învăţat pe localnici să folosească tehnicile.

"De fapt, i-au ajutat să-şi redescopere tehnicile înnăscute. Vreau să arăt ce se poate face cu aceste case pentru a le face potrivite pentru turişti, înglobând tradiţionalul şi modernul deopotrivă. Sunt lucruri absolut speciale. Avem nevoie şi de biodiversitate, dar şi de diversitate culturală. Pericolul globalizării în masă e dat de faptul că, înainte să-ţi dai seama, îţi pierzi identitatea culturală. Acesta e cel mai mare pericol", a mai spus Prinţul Charles.

În această a treia parte a documentarului

mai apar şi Grigore Leşe şi Loredana Groza.

vezi aici galeria foto

Foto: pagina oficială

Mai multe