FOTO Malala, militanta pakistaneză atacată de talibani, are o viaţă complet nouă. S-a căsătorit şi a absolvit universitatea Oxford

28 noiembrie 2021   News

La 9 ani după ce a fost împuşcată de talibani, cu puţine şanse de supravieţuire, tânăra activistă, admirată chiar şi de Angelina Jolie, are parte de-o nouă viaţă, departe de tot mai opresivul Orient Mijlociu.

Cea mai tânără câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, acum în vârstă de 24 de ani, trăieşte în Marea Britanie şi continuă să fie o voce importantă în lupta pentru drepturile femeilor din lumea arabă.

Convingerile ei pasionate despre egalitatea femeilor au fost modelate de tatăl ei, apărător pentru drepturile femeilor, un fost profesor care a vorbit public împotriva talibanilor şi a încercărilor acestora de a închide şcolile de fete, chiar înainte ca Malala să devină victima talibanilor - doar pentru că aceasta a îndrăznit să încalce un decret religios prin care se interzicea prezenţa fetelor în şcoli. 

Avea doar 15 ani când a fost împuşcată în cap de un membru al talibanilor, dar a supravieţuit miraculos după ce după a primit ajutor medical de urgenţă într-un spital militar din Peshawar, iar apoi a fost transportată la un centru medical din Birmingham – unde familia ei a primit azil politic. Din păcate, împuşcătura a făcut ca fragmente de os să ajungă în creier, astfel că partea stângă a feţei i-a rămas afectată: nu mai aude cu urechea stângă, nu mai clipeşte corect şi un muşchi al feţei e inert atunci când zâmbeşte. În august, a suferit a şasea operaţie...

După recuperarea incredibilă şi întoarcerea ei la şcoală, au început să curgă mesaje de susţinere din întreaga lume. La 12 iulie 2013, când a împlinit 16 ani, a fost invitată să vorbească în faţa Naţiunilor Unite, la New York. Mai târziu, în acelaşi an, a publicat prima ei carte, autobiografia „Eu sunt Malala“, în care evocă nu doar experienţa atentatului, ci şi realităţile din Pakistan: bătăile publice, interzicerea televiziunii, incendierea calculatoarelor şi CD-urilor, prigoana „duşmanilor islamului“ şi execuţiile cotidiene. Tot în 2013, pe 10 octombrie, Parlamentul European i-a decernat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Iar, în anul următor, când a înfiinţat Malala Fund şi li s-a adresat tinerelor în Iordania, Kenya şi Nigeria, a devenit, la 17 ani, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace (2014).

Anul trecut, ea a absolvit Universitatea Oxford cu o diplomă în Filosofie, Politică şi Economie. Iar, zilele acestea, a postat pe Instagram imagini de la ceremonia de absolvire, care trebuia să aibă loc iniţial în mai 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei de Covid pentru toamna lui 2021.

Malala a pozat cu robă şi tocă în campusul universităţii, precum şi alături de părinţii ei Ziauddin Yousafzai şi Toor Pekai Yousafzai şi de proaspătul ei soţ, Asser Malik.

Ceremonia de absolvire vine la aproape trei săptămâni de la căsătoria sa cu Asser Malik, în Birmingham. Alesul ei este originar din oraşul Lahore, provincia Punjab, şi este antreprenor în industria sportului. În prezent, lucrează ca director general la Pakistan Cricket Board (PCB).

În prezent, Malala Yousafzai predă un masterclass despre activism.

        View this post on Instagram                       A post shared by Malala (@malala)

View this post on Instagram

A post shared by Malala (@malala)

FOTO: Instagram

Mai multe