FOTO Noapte de vis pentru Obama

7 noiembrie 2012   News

A fost o cursă strânsă între el şi contracandidatul său republican, Mitt Romney. Voturile s-au numărat până la unul în statele cu cei mai mulţi electori, dar America a decis: Obama rămâne la Casa Albă.

A fost o cursă strânsă între el şi contracandidatul său republican, Mitt Romney. Voturile s-au numărat până la unul în statele cu cei mai mulţi electori, dar America a decis: Obama rămâne la Casa Albă.

Democratul Barack Obama a strâns 303 de voturi electorale, cu 33 mai multe decât avea nevoie pentru a-şi continua mandatul la Casa Albă, arată sondajele prezentate de televiziunile americane.

Contracandidatul republican Mitt Romney a pierdut votul în majoritatea statelor-cheie, state cu mulţi locuitori în care votul se anunţa foarte strâns.

Aceste alegeri au pus capăt unei lupte electorale care a durat doi ani şi a costat două miliarde de dolari.

Cum era de aşteptat, Barack Obama a susţinut un discurs emoţionant şi încurajator la sediul său de campanie din Chicago, Illinois, la scurt timp după aflarea veştii că a fost reales preşedintele al Statelor Unite ale Americii. El a ieşit în faţa miilor de susţinători împreună cu soţia şi cele două fiice ale sale şi a fost aplaudat minute în şir până să îşi înceapă discursul.

, au fost primele cuvinte adresate de Obama americanilor după alegerile din 6 noiembrie.

, a mai spus preşedintele reales.

Obama a subliniat că deşi America avut un drum lung de parcurs, poporul şi-a păstrat crediţa că „ce e mai bun urmează se se întâmple“. El le-a mulţumit tuturor americanilor care au participat la alegeri, indiferent de opţiunea lor politică, pentru că şi-au făcut vocea auzită.

Şi, aşa cum o cere tradiţia, el i-a felicitat şi pe adversarii săi, Mitt Romney şi Paul Ryan (propunerea republicanilor pentru vice-preşedinte), pentru campania pe care au condus-o şi a aplaudat familia contracandidatului său pentru contribuţia în domeniul serviciului public. Mai mult, Obama a declarat că se va întâlni cu Romney pentru a pune cap la cap ideile de îmbunătăţire a viitorului SUA.

Preşedintele reales nu a uitat să le mulţumească lui Joe Biden, „cel mai bun vicepreşedinte pe care şi-l poate dori cineva“ şi „celei mai bune echipe de campanie care a existat vreodată“, dar şi soţiei sale, Michelle, căreia i-a declarat că nu a iubit-o niciodată mai mult decât în acele momente şi fiicelor sale, Sasha şi Mahlia (cărora le-a transmis, în spirit de glumă, că un câine e suficient pentru ele).

Obama s-a adresat tuturor americanilor, atât susţinătorilor, cât şi celor care au votat cu partea adversă: „

.

În final, Obama le-a mulţumit tuturor americanilor. Pe scenă alături de el au revenit soţia şi fiicele, urmate de Mitt Romney, care i-a îmbrăţişat pe toţi membrii familiei prezidenţiale.

În ceea ce-l priveşte pe Romney, candidatul republican şi-a recunoscut, marţi seara, înfrângerea, afirmând că l-a sunat pe preşedintele Barack Obama pentru a-l felicita pentru victorie. „Am dat totul pentru această campanie“, a declarat el la Boston, în faţa a mii de susţinători, cărora le-a mulţumit. El i-a adresat mulţumiri şi coechipierului său, Paul Ryan.

Foto: Reuters

Mai multe