FOTO Totul despre David Copperfield, magicianul care a sfidat imposibilul

26 februarie 2014   News

Din paradisul celor 11 insule pe care le deţine în Bahamas, viaţa pare, într-ade­văr, una dintre cele mai reuşite magii de pe Pământ. Iar când de braţul său se prinde languros o tânără de 28 de ani, care i-a oferit o fetiţă şi care acum poartă mândră pe deget inelul de logodnă de la el, fericirea pare completă.

Creatorul celor mai inimaginabile iluzii a doborât 11 recorduri în Guiness Book şi e singurul magician căruia americanii i-au dat o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar francezii l-au ridicat la rang de cavaler.

Din paradisul celor 11 insule pe care le deţine în Bahamas, viaţa pare, într-ade­văr, una dintre cele mai reuşite magii de pe Pământ. Iar când de braţul său se prinde languros o tânără de 28 de ani, care i-a oferit o fetiţă şi care acum poartă mândră pe deget inelul de logodnă de la el, fericirea pare completă. Acolo, pe insula Musha Cay, cea mai mare din arhipelagul său privat, David Copper­field, Chloe Gosselin şi fiica lor, Sky (3), trăiesc departe de orice intruziune, în colţul lor de Rai. „Întotdeauna mi-am dorit să am o insulă. Cine nu şi-a dorit? Şi am căutat-o zeci de ani. Iar când, în sfârşit, am găsit-o, n-am luat una, ci 11 insule în Bahamas“, povesteşte firesc David despre cum şi-a transformat visul în realitate. „E locul perfect. Pot să iau micul dejun în Manhattan, unde am o locuinţă, şi până la prânz să fiu deja aici“, spune el zâmbind a satisfacţie.

E zâmbetul pe care numai cei care au reuşit în viaţă îl au. Iar Copperfield, chiar dacă s-a năs­cut sub o stea norocoasă, spune că nimic din ce a obţinut până acum nu a venit gratis. Pe numele său real David Seth Kotkin, el este unicul fiu al lui Hy şi al Rebeccăi, nişte evrei stabiliţi în Sta­tele Unite. Tatăl său deţinea magazinul Korby’s Men’s, iar mama sa lucra ca agent de asigurări. David, însă, a moştenit mai puţin latura practică a părinţilor săi, dând dovadă de o imaginaţie de­bordantă şi de o apetenţă pentru lumea nevăzută a lucrurilor, în care evada de fiecare dată când mama sa autoritară îl persecuta, uneori fără ni­ciun motiv real. Şi, pentru că era un timid şi un singuratic, a văzut în magie o modalitate de a-şi învinge nesiguranţele şi de a-şi face mai uşor pri­eteni, iar mai târziu pentru a atrage fetele. Avea doar 10 ani când făcea primele sale numere de magie ca „Davino, băiatul magician“, pentru ca la 12 ani să fie un iluzionist cu atestat! La 14 ani era cel mai tânăr membru al Societăţii Americane a Magicienilor, iar la 16 ani preda deja magia la New York University şi începea să folo­sească numele de scenă David Copperfield. Doi ani mai târziu, s-a înscris la Fordham University din New York şi, după un stagiu scurt, a debutat în comedia muzicală „The Magic Man“, creată de producătorii celebrului film „Grease“.

Primul contact cu televiziunea l-a avut odată cu show-ul propriu „The Magic of ABC, Starring David Copperfield“, a cărui audienţe neaşteptat de mari i-au făcut pe cei de la postul concurent CBS să-i ofere un contract generos pentru o se­rie de episoade cunoscute sub numele de „The Magic of David Copperfield“. Un nou concept de spectacol, cu iluzii noi, care nu mai fuseseră ni­ciodată încercate, efectuate în faţa unei audienţe live, fără a folosi trucuri cu camera de filmat.

Acesta a fost începutul unei strălucite ca­riere, care avea să-l transforme în cel mai mare entertainer din istorie, depăşindu-i chiar şi pe Madonna ori pe Michael Jackson la numărul de bilete vândute (45 de milioane $) şi la banii câştigaţi din show-uri (4 miliarde $). Iar pe tă­râmul iluziilor lui David Copperfield, totul pare posibil. El a „trecut“ prin Marele Zid Chinezesc, a ridicat în aer un tren Orient Express, după care l-a făcut să dispară, şi a făcut nevăzute un avion cu motor şi chiar Statuia Libertăţii! Mai mult, a reuşit să se elibereze din lanţuri şi cătuşe chiar înainte de a fi aruncat în Cascada Niagara, a su­pravieţuit după ce a fost blocat într-un seif din interiorul unei clădiri în implozie, a pus la cale o evadare din închisoarea Alcatraz, a scăpat din­tr-o cămaşă de forţă în timp ce era atârnat cu ca­pul în jos de la etajul 10 al unei clădiri deasupra unor piroane de oţel în flăcări, şi-a testat rezis­tenţa stând în picioare în centrul unei „Tornade de foc“ şi a zburat prin aer în „Flying“.

Ani la rândul, a preferat să aibă spectacole simple, axate pe iluzie şi surpriză, fără artificii şi multe animatoare pe scenă, aşa cum obişnuiau ceilalţi iluzionişti să-şi prezinte numerele. To­tuşi, la un spectacol din Las Vegas din 1993, el a invitat-o pe scenă pe Claudia Schiffer să-i fie asistentă (un rol care le-a revenit, ulterior, şi actriţelor Penélope Cruz şi Cat Deeley). Era în­ceputul unei frumoase poveşti de dragoste, pe care toată lumea se aştepta să o vadă materia­lizându-se într-o căsătorie, mai ales după lo­godna celor doi din 1994. Dar cum nunta se tot lăsa aşteptată (logodna a fost ruptă în 1999), a fost o vreme când unii au bănuit că relaţia lor era doar de faţadă, revista franceză „Paris Match“ fiind promotoarea acestei idei, fapt pentru care a fost dată în judecată de cuplu în 1997 şi somată să plătească 30 de milioane $ compensaţii morale. Într-un final, după un în­treg scandal, părţile au ajuns la un compromis, francezii recunoscându-şi public greşeala şi plătind daune nespecificate.

După acest proces şi după cel din 1994, când a dat în judecată pe un magician care scrisese o carte în care dezvăluia toate secretele breslei, Copperfield ajunsese să fie considerat un proce­soman. Mai târziu, însă, el însuşi avea să se con­frunte cu o situaţie delicată, după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală, în 2007. Cazul a fost însă sus­pendat trei ani mai târziu, după ce s-a descoperit că femeia care îl acuzase de hărţuire era, în fapt, o prostituată care voia să câştige facil nişte bani. David a avut o neînţelegere şi cu Regele Pop Michael Jackson. Cei doi urmau să colaboreze pe durata turneului „This Is It“, megastarul do­rindu-şi să îi impresioneze pe spectatori cu o se­rie de efecte speciale originale şi câteva numere de magie ieşite din comun. Numai că, după ce David i-ar fi cerut suma de un milion de dolari pentru fiecare apariţie din cele 50 de concerte ce urmau a fi susţinute pe stadionul „O2 Arena“ din Londra, MJ a decis să renunţe la colaborare.

Foto sus: Viitoarea soţie. David Copperfield (57) s-a logodit recent cu iubita sa, modelul francez Chloe Gosselin (28).

Acum, după câţiva ani de autoizolare, timp în care a lucrat, el s-a întors în Las Vegas, unde a semnat un contract pe trei ani pentru o nouă serie de spectacole la celebrul cazinou MGM Grand. Reprezentaţiile, care durează în jur de 90 de minute, fac furori în rândul celor care trec pragul Hollywood Theater, sala de spectacole de la MGM Grand cu o capacitate de 740 de locuri. Iar cei care vor să asiste la un număr de magie autentică, trebuie să plătească 69,99 $, excepţie făcând copiii cu vârsta sub cinci ani, care nu au acces la show-urile lui Copperfiled.

Privindu-l, ai spune că deţine secretul demate­rializării, al teleportării ori că este însuşi Super­man. Şi, ce-i drept, nu s-a născut încă magicianul care să îl poata detrona (deşi David Blaine tot în­cearcă să-i smulgă laurii!), şi nici el nu încetează să se autodepăşească.

foto: photoland/wenn.com, guliver/splash news/rex features, shutterstock

Mai multe