FOTO&VIDEO Ce şcoli deosebite au ales unele vedete pentru copiii lor. Mihai Morar: "Mi-aş dori o ţară care să arate ca această şcoală"

17 septembrie 2021   News

La fel ca în sistemul sanitar, şi în învăţământ avem la dispoziţie alternative private, cu condiţii, programe şi perspective superioare celor oferite de stat. Iar cine îşi permite le alege pentru un viitor mai bun pentru copiii săi.

Vedetele nu se uită la bani când fac investiţii, iar marele pariu este investiţia în propriii copii, care se va vedea peste ani, în carierele care le vor urma. Şi, dacă până acum cei cu dare de mână alegeau să-şi trimită copiii să studieze în străinătate, chiar şi la şcoli de vară ori în schimburi de experienţă, în ultimii ani piaţa educaţională din România s-a îmbogăţit cu instituţii private moderne, care funcţionează pe baza unor programe aduse din Occident ori care implementează cursuri şi tehnici de predare alternative celor clasice. Experienţa a demonstrat că, după câteva promoţii de copii ajunşi să fie admişi la mari universităţi din lume, acestea sunt mai eficiente decât învăţământul de stat conservator. Şi, ce-i drept, şi mai scumpe. Dar rezultatele fac toţi banii.

Printre părinţii care au apelat la o astfel de instituţie privată este şi Mihai Morar, care şi-a înscris gemenele la una dintre cele mai prestigioase şcoli din Bucureşti, Olga Gudynn. „Sunt fericit că Mara şi Cezara se educă, începând de azi, la cea mai frumoasă şcoală din România”, a notat entuziasmat matinalul de la Radio ZU în dreptul câtorva instantanee realizate cu ocazia deschiderii anului şcolar. „Drumul lor continuă la @olgagudynnintlschool, dar într-un campus care a fost creat ca o şcoală a viitorului. Iar viitorul începe azi. E acum. Mi-aş dori o ţară care să arate ca această şcoală. Sunt tare mândru de munca, făcută cu dragoste şi sacrificiu, de @olgagudynn şi @gudynn. Cei doi ani nedormiţi, neobosiţi vor schimba vieţi pentru totdeauna. Olga şi Cătălin, sunteţi modele pentru mine şi pentru copiii mei. Pentru că nu există o investiţie mai bună decât aceea în educaţie. Visez o ţară cum e această şcoală”.

Tot astfel par să fi gândit şi Oana Turcu şi Cristi Brancu atunci când l-au înscris pe Tudor la Little London International Academy, o şcoală cu studiu intensiv al limbii engleze, certificat prin examenele Cambridge, care le facilitează elevilor performanţa academică în orice sistem de învăţământ internaţional. Programul educaţional este extins cu ore de studiu şi teme în şcoală, cu un program variat de cluburi (cunoaştere, arte, sport), toate acestea fiind posibile graţie multiplelor laboratoare şi terenului exterior de 1.300 mp pentru recreere şi activităţi sportive (tenis, baschet, fotbal, sală de sport interioară).

Tot la Little London International Academy, în Pipera, sunt înscrise şi fiicele Alinei Sorescu şi ale lui Alexandru Ciucu, Elena Carolina în ciclul primar, iar Ana Raisa în clasa de preşcolari.

Cei doi copii ai Giuliei Anghelescu Huidu şi ai lui Vlad Huidu, Mika şi Antonia, merg şi ei la o altfel de şcoală, Liceul Româno-Finlandez. Aici, copiii pot fi integraţi încă de la grădiniţă şi şcolarizaţi până în clasa a XII-a, iar taxele lunare variază între 1.600 şi 2.100 de lei. Deschis în 2010, liceul propune adaptarea metodelor şi ideologiei educaţiei finlandeze, unul dintre cele mai performante în mediul educaţional european.

Tot la o şcoală cu predare intensivă într-o limbă străină merge şi fetiţa Kristinei Cepraga, Aurora-May. Născută în Italia, micuţa a crescut într-un mediu trilingv, auzind în casă vorbindu-se italiană, engleză şi română. Era deci firesc ca, la relocarea în România, Kristina să o înscrie la Scuola Internazionale Italiana Bucarest "Aldo Moro". Inastituţia funcţionează într-o clădire din centrul capitalei, copiii de grădiniţă, de şcoală primară, gimnazială şi de liceu beneficiind de cursurile predate de profesorii români şi italieni. Ca şi celelalte şcoli private cu profil bilingv, Şcoala Italiană oferă elevilor masa de prânz şi program after school.

Elena Băsescu a ales pentru cei doi copii mai mari ai săi, Anais şi Traian, cursurile Complexului Educaţional Laude-Reut, acelaşi unde merge şi Alex, fiul consultantului în turism Răzvan Pascu. Complexul Educaţional Laude-Reut este rezultatul unui proiect educaţional iniţiat în deceniul 1980 şi derulat în 15 ţări europene de către omul de afaceri şi filantropul Ronald S. Lauder, fost ambasador al SUA la Viena. În Bucureşti, centrul a fost deschis în 1997 chiar pe locul fostei şcoli evreieşti, din vechiul cartier evreiesc din Capitală. Cursurile se desfăşoară cu predare bilingvă (în română şi engleză), cu peste 450 de copii de grădiniţă şi elevi din ciclul primar şi gimnazial, cărora li se adaugă şi elevii din ciclul liceal. Interesant este că preşedintele de onoare este însuşi ambasadorul Israelului în România, David Saranga, cel care a şi deschis anul şcolar 2021 la festivitatea din 13 septembrie. Iar printre cei care susţin cursuri ori seminarii se numără Tamara Samash (fost ambasador al Israelului în România), Emil Hurezeanu, Luca Niculescu (ambasadorul României în Franţa), Adrian Cioroianu, Cristian Diaconescu, Lazăr Comănescu, Alexandru Rafila, Ioan M. Ioniţă (Historia) ori Radu Tudor (Antena 3).

Ana, fiica prezentatoarei ştirilor de la Kanal D, Silvia Ioniţă, a început anul acesta clasa a IV-a. Ea merge la şcoala Just4Kids, care are clase de preşcolari şi elevi din ciclul primar şi gimnazial şi cursuri cu predare bilingvă (română-engleză), în vederea pregătirii examenelor Cambridge, în parteneriat cu British Council România. Cei care aleg să-şi înscrie copiii aici le asigură celor mici şi un program variat de activităţi la cluburi sportive sau creative: balet, arte, teatru, înot, aikido, robotică, dezvoltare personală, limba germană.

Toamna aceasta, fiica lui Robert Turcescu şi a designerului vestimentar Oana Nuţu Turcescu, Vera Ilinca, a făcut cunoştinţă cu învăţătoarea şi cu colegii săi din clasa zero, la Avenor College International High School. O instituţie cu pretenţii, cu predare bilingvă, în limba română şi în limba engleză, care îşi pregăteşte elevii pentru o educaţie occidentală, la cele mai prestigioase universităţi. Amplasată la marginea Pădurii Băneasa şi cu un campus generos, şcoala se laudă cu elevii săi, între 2 şi 18 ani, având, pe lângă clasele primare, gimnaziale şi liceale, şi o grădiniţă. Practic, un concept de învăţământ modern şi exclusivist, cu un număr restrâns de şcolari (doar 16-18 într-o clasă, 600 în total), dar cu testare continuă şi aplicată. Interesant este că, încă din clasele primare, elevii au ore de dramă, ştiinţă şi artă, dar şi de educaţie personală, socială şi de sănătate, care lipsesc curriculei obişnuite.

Foto: Facebook, Instagram

Mai multe