Gene Hackman a împlinit 90 de ani! Viaţa legendarului actor – de la bătăile din copilărie, la noaptea petrecută după gratii în liceu

5 februarie 2020   News

Cu toate că a fost votat, în liceu, “Persoana cu cele mai puţine şanse să aibă succes”, Gene Hackman a devenit unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale. Retras de la Hollywood de 10 ani, starul s-a reprofilat după o carieră impresionantă şi o viaţă personală plină de încercări.

A împlinit 90 de ani pe 30 ianuarie, dar nu şi-a serbat ziua cu tam-tam. Retras deja de un deceniu din actorie, fostul star hollywoodian îşi trăieşte cei mai liniştiţi ani din viaţă în New Mexico, scriind cărţi. Însă viaţa sa n-a fost tot timpul numai lapte şi miere…

Născut în California, în 1930, Eugene Allen Hackman s-a maturizat brusc la 13 ani, când tatăl lui şi-a părăsit familia. “Tata mergea tot timpul prea departe, depăşea orice limită, prefera să se impună prin forţă”, a dezvăluit Gene despre părintele care era adeptul pedepselor corporale aspre.

Ce-i drept, după abandonul tatălui, Hackman a scăpat de corecţiile fizice primite constant de capul familiei, însă a dat de alte probleme. Mama fostului actor s-a mutat cu Gene în casa părinţilor ei, neavând posibilitatea materială de a-şi permite propria casă pentru ea şi copil.

Amintiri dureroase

Sensibil din fire, Gene n-a putut uita nici la maturitate ziua în care a fost părăsit de tatăl lui şi sentimentele care l-au încercat atunci, de suferinţă cruntă şi dezamăgire, în timp ce tatăl lui a urcat în maşină şi i-a făcut cu mâna.

“Acel rămas bun îmi spunea parcă un lucru clar – că trebuia să mă descurc singur de-atunci încolo, că eram brusc responsabil de viaţa mea”, a mărturist el pentru revista The New York Times, 46 de ani mai târziu. După care a glumit pe subiectul dureros: “Familiile disfuncţionale dau oricum cei mai buni actori.”

Ca adolescent, Hackman reuşea să intre constant în belele. Mutându-se de multe ori cu mama lui, nu reuşea să-şi facă prea mulţi prieteni şi nici să se înconjoare de vreun anturaj benefic. Urmând cursurile liceului Storm Lake din Iowa, a ajuns chiar să petreacă o noapte în închisoare, la un moment dat, pentru furt. Luase nişte dulciuri şi suc dintr-un magazin şi a plecat cu ele fără să plătească. Şi, ce să vezi?!, a fost prins!

Adolescenţă rebelă

E limpede că panta descendentă pe care o apucase nu-l ducea nicăieri bine, însă salvarea a venit din partea mamei, care, pasionată fiind de filme, îşi ducea băiatul la cinema şi îi sădea astfel pasiunea pentru actorie, care avea să-l împlinească ani mai târziu.  

După numeroase certuri cu antrenorul de baschet, a renunţat la şcoală. A lucrat puţin într-un combinat siderurgic, după care a minţit cu privire la vârsta sa, 16 ani, pentru a intra în armată. A făcut patru ani şi jumătate în marina americană, dar n-a excelat în cariera militară. “Ajunsesem caporal, dar nu eram deloc priceput. Mie îmi lipsea disciplina, nu suportam autoritatea.”

Tocmai când se pregătea să fie trimis la război, Gene a avut un accident care l-a băgat în spital. Intrase cu motocicleta într-un tractor şi şi-a rupt braţul şi piciorul drepte. Nemaifiind apt de a-şi servi ţara, Gene s-a văzut nevoit să se reprofileze. A studiat jurnalismul timp de şase luni, la Universitatea din Illinois, dar s-a lăsat la 22 de ani, când s-a mutat în New York pentru a deveni actor.

Iar restul e istorie.

foto - Profimedia

Mai multe