Gheorghe Zamfir împlineşte azi 80 de ani. Maestrul naiului sărbătoreşte alături de soţia mai tânără cu 44 de ani!

6 aprilie 2021   News

Maestrul născut pe 6 aprilie 1941 la Găeşti este muzicianul român care a revoluţionat naiul, modificându-i forma, construcţia şi tehnica şi introducându-l în genuri muzicale noi. Primii paşi în muzică i-a făcut, însă, chiar în localitatea natală

Gheorghe Zamfir a debutat la doar 12 ani, la staţia radio din Găeşti. "În fiecare oraş şi orăşel, se făceau staţii de radioficare. În fiecare casă, exista un difuzor, care era pus pe perete pentru a nu putea fi atins de copii, şi avea o limbă. O dădeai la dreapta, se deschidea. O dădeai la stânga, se închidea. Trebuia să-l ţii deschis tot timpul, pentru că te controla poliţia. La ora 6.30 dimineaţa, se anunţa: „Scularea! Aici Radio Moscova. Să învăţăm limba rusă cântând!“. Începea imnul Uniunii Sovietice.", şi-a amintit maestrul într-un interviu pentru Adevărul. "Ascultai ceea ce ţi se transmitea dintr-o staţie de radio montată de comunişti în fiecare localitate importantă, unde ei aveau nevoie de propagandă. S-a ajuns şi la ţară. Noi eram dopaţi cu aceste difuzoare şi cu ce se transmiteau. (...) Deci noi depindeam de acea staţie de radioficare. La ea m-am dus într-o zi, cu acordeonul, la 12 ani, şi am zis: „Sunt băiatul lui Tudor Zamfir, zis Băcanul“. Aşa era el cunoscut în acel târguşor de vreo 7.000–8.000 de oameni. „Şi ce vrei să faci?“ „Să vă cânt la staţie, că am auzit că mai vin pe aici unii, lăutari.“ „Ştii să cânţi ceva?“ „Da.“ „Bine, mă, hai, cântă! Ai microfonul acolo, te anunţ: «Băiatul lui Tudor Zamfir, Băcanul, Gheorghe Zamfir, în vârstă de 12 ani, cântă pentru dumneavoastră la acordeon.»“ Asta a fost tot. Am cântat câteva melodii, le-a plăcut mult, tata era fericit, tot târgul vuia.", a povestit Gheorghe Zamfir despre debutul lui în Găeşti.

Maestrul nu a uitat acele momente - practic, începutul carierei lui s-a petrecut la o staţie de propagandă, propagandă pe care mai târziu avea s-o conteste şi să sufere urmările gesturilor sale. În 1982, Gheorghe Zamfir a dedicat un concert lui Dumnezeu, căzând în dizgraţia cuplului Ceauşescu şi fiind nevoit să plece în exil. Cariera lui a continuat, însă, cu succes în străinătate, unde a dat numeroase concerte, valoarea sa fiind recunoscută prin aprecierea publicului şi prin prestigioasele premii. În 1986, în Canada, i se naşte unicul fiu, Emmanuel Teodor, din relaţia cu Susan Nichols. Abia 9 ani mai târziu avea să se căsătorească pentru prima dată -  în 1995, cu franţuzoaica Marie Noelle la Paris. Mariajul a durat până în 2010 - cinci ani mai târziu artistul recăsătorindu-se cu solista de muzică populară Nicoleta Beca, mai tânără cu 44 de ani decât el. Gheorghe Zamfir şi Nicoleta Beca s-au cunoscut în 2008, în timpul unei emisiuni, însă pe vremea aceea, maestrul era căsătorit cu franţuzoaica Marie Noelle. Divorţul dintre Gheorghe Zamfir şi prima sa soţie s-a întins pe cinci ani. Astfel, după aproape 8 ani de iubire cu Nicoleta Beca (foto sus), trăiţi însă în paralel cu divorţul de prima soţie, Gheorghe Zamfir a spus din nou “Da” la finalul anului 2015. Apoi, în februarie 2016, s-au cununat religios la o biserică din oraşul natal, în Găeşti - cei doi locuind împreună chiar în apropiere, în vila construită pe dealurile comunei Cobia, la 10 km de Găieşti. Căasnicia lor este cât se poate de solidă, maestrul exprimându-şi dorinţa de a-i lăsa moştenire mai tinerei sale soţii o mare parte din avere - mai puţin vila din Cobia, pe care maestrul şi-ar dori-o transformată în casă memorială după moartea lui.

Foto: Facebook, Click

Mai multe