Ileana Stana-Ionescu spune "Adio!" scenei teatrului

17 septembrie 2018   News

Spre regretul spectatorilor, legendara actriţă nu va mai apărea în spectacolele Teatrului Naţional, fiind nevoită să se retragă.

Actriţa Ileana Stana Ionescu a comunicat oficial Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) că „din motive de sănătate, se retrage total din activitatea de pe scenă”.

„Doamnă Ileana Stana Ionescu juca în următoarele spectacole din repertoriul curent al TNB: „Idolul şi Ion Anapoda” (rolul „Stavaroaia”), „Terorism” (rolul „pasager” şi „a doua femeie”), „Micul infern” (unde, acelaşi rol-„soacra”-, era jucat alternativ şi de doamnă Rodica Popescu Bitanescu, care va prelua integral rolul)”, mai precizează instituţia, subliniind că „în primele două spectacole, Ileana Stana Ionescu va fi înlocuită, modificarea de distribuţie urmând să fie anunţată în timp util”.,

Ileana Stana Ionescu a debutat că actriţă în 1955, la vârstă de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatră Neamţ. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la televiziune.

Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. A fost aleasă deputat de Bucureşti, în legislaţia 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italiene din România.

Potrivit cinemagia.ro, de-a lungul carierei sale artistice a primit numeroase premii şi distincţii: Concursul republican pentru rolul Prostituată-„Generalul şi nebunul”, de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963, Festivalul Naţional de teatru pentru rolul Chiralina-„Coană Chiriţa”, de Tudor Musatescu, regia Horea Popescu, 1969.

Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică, 1976, Premiul special al juriului pentru întreagă activitate artistică, 1985, Premiul de Excelentă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru „O batistă în Dunăre”, de D.R. Popescu, în regia lui Ion Cojar, 1998, Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, 2001.

Mai multe