Ioan Gyuri Pascu a murit
Fostul membru al trupei Divertis s-a stins din viaţă la 55 de ani.
În această dimineaţă, actorul Ioan Gyuri Pascu a fost găsit în stop cardiac acasă la fosta sa soţie. La ora 04.00, i s-a făcut rău şi fosta soţie a sunat la ambulanţă. Făcuse infarct şi era bolnav de diabet. Medicii au încercat să îl resusciteze timp de 45 de minute, însă fără rezultat.
"Două echipaje SMURD s-au deplasat la faţa locului. Este vorba despre un stop cardiorespirator iresuscitabil", a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa.
Ioan Gyuri Pascu s-a născut pe 31 august 1961, în Agnita. Este un muzician şi un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues şi reggae. A fondat mai multe formaţii de succes în anii '90, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formaţii. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, şi este un critic al radioului comercial românesc.
Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie şi în Occident – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke şi Cadîr, asigurând şi coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 şi Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv şi comentator de sport, şi a scris mai multe cărţi de spiritualitate şi pentru copii.
Ioan Gyuri Pascu s-a născut la Agnita (în acea perioadă în Regiunea Braşov, acum în judeţul Sibiu), unde a absolvit şcoala primară. Tatăl său era român, iar mama sa pe jumătate unguroaică; avea şi origini poloneze şi slovace. Mama sa era catolică iar tatăl, la fel ca Gyuri, creştin ortodox. Numele său reflectă originile sale: Ioan a fost ales dintre numele româneşti; al doilea său nume era maghiarul Gyurika, dar a fost notat de atunci ca Ghiurico în certificatul de naştere şi documentele personale. Aşa cum avea să declare mai târziu Pascu, numele a fost trecut greşit pentru că nici tatăl şi nici notarul nu erau familiari cu fonologia limbii maghiare. Pascu, care vorbeşte fluent limba maghiară, preferă diminutivul Gyuri.
A început să studieze pianul la vârsta de nouă ani, şi a cântat prima dată în corul şcolii, cu voce de soprană, amuzându-şi prietenii cu imitarea unor cântăreţi de muzică pop cunoscuţi. În timpul clasei a cincea, a început să joace handbal la o echipă de amatori, renunţând la lecţiile la pian şi încercându-şi norocul în actorie. A învăţat singur să cânte la chitară.
Între 1978 şi 1980 a cântat alături de formaţia fraţilor Moldovan, Trandafirii Negri, la nunţi şi alte festivităţi. Cu banii câştigaţi şi-a cumpărat prima chitară acustică direct de la fabrica din Reghin şi, a învăţat să cânte la tobe. În 1979 a compus unul din prime cântece lansate public, „Melancolie”.
În 1980, Pascu a dat examenul de admitere la Facultatea de teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureş, examen pe care l-a picat. A lucrat la o întreprindere de stat ca strungar, iar în 1980 a fost înrolat pentru câteva luni în Forţele Terestre Române, unde a întâlnit mai mulţi muzicieni care făceau armata. Împreună au fondat formaţia Fundal, cu Pascu solist şi toboşar
În 1982 şi-a terminat stagiul militar, iar formaţia Fundal s-a întors la Mediaş, unde Pascu a fost descoperit de postul românesc de radio Radio Vacanţa. A fost invitat să participe la concertele dedicate tinerilor şi difuzate pe acel post, întâlnindu-se în timpul acestora cu Teo Peter, basistul formaţiei Compact, şi promotorul de muzică Andrei Partoş. În timpul anului 1982, Pascu a cântat în cadrul Cenaclului Flacăra şi şi la concertele Scînteiii Tineretului. A declarat mai târziu că s-a inspirat de la cântăreţii de muzică rock Cristi Minculescu, Liviu Tudan, Adrian Ordean şi Vladi Cnejevici, care au fost „cea de-a treia [mea] şcoală adevărată”.
În 1980, Pascu a făcut cunoştinţă cu muzica reggae şi a fost influenţat de aceasta, cu stilul respectiv intrând în contact prima dată prin intermediul cântecelor formaţiei The Police şi prin sesiunile de reggae fusion. A devenit astfel un fan al muzicii reggae interpretată de studenţii africani din universităţile româneşti. După douăzeci de ani, Pascu a declarat că: „Între anii 1980 şi 1985, eram înnebunit după Bob Marley.”
În 1988-1989, după absolvirea facultăţii, Pascu a predat limba şi literatura română la o şcoală primară din Ulmu, judeţul Călăraşi, dar a renunţat pentru a-şi relua cariera muzicală.
După ce a susţinut solo în februarie 1990 un recital de muzică şi-a reînnoit contractul cu Divertis, alături de care a mers în turneu în toată ţara.
Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum "O vară de neuitat" – în regia lui Lucian Pintilie şi în "Occident"– regizor Cristian Mungiu.
A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum "Take, Ianke şi Cadîr", asigurând şi coloana sonoră pentru unele din ele.
În 2010, actorul a suferit un infarct şi s-a recuperat la Spitalul Universitar din Bucureşti.