Joe Biden, atac la Donald Trump: „Ai moralitatea unei pisici vagaboande”

28 iunie 2024   News

Dezbaterea celor doi candidați înscriși în cursa pentru recâștigarea fotoliului prezidențial american s-a lăsat cu un schimb de replici demne de un reality show.

Preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump s-au întâlnit ieri față în față în Atlanta pentru dezbaterea CNN, în ceea ce a reprezentat prima lor confruntare electorală înaintea alegerilor din noiembrie 2024. Cum era de aștept, întreaga dezbatere s-a transformat într-un spectacol al jignirilor. Primul și-a acuzat rivalul că este dezechilibrat şi un pericol pentru democraţie, iar celălalt și-a acuzat adversarul că este senil şi corupt.

Joe Biden a lansat primul atacul: „Când a plecat Donald Trump, era o situaţie de adevărat haos", a spus el. „Situaţia noastră era excelentă", a replicat Trump, spunând că „viaţa a fost mai bună" sub mandatul său. Și, deși recunoaște că „inflația ne omoară”, republicanul crede că de vină sunt infuziile de miliarde de dolari într-un război care nici nu ar fi trebuit lăsat să ia amploare. 

Pe de altă parte, Biden l-a acuzat pe Trump că sub mandatul său „au murit soldaţi americani în Afganistan şi nu a făcut nimic. Am făcut în aşa fel ca niciun soldat să nu moară în actualul deceniu”, a subliniat Biden. În schimb, Trump, ar afirmat în trecut că soldaţii americani căzuţi la datorie sunt “rataţi şi fraieri”. „Fiul meu nu a fost un ratat şi nu a fost un fraier”, a punctat el. „Tu eşti fraierul. Tu eşti ratatul”, adresându-se fostului preşedinte.

Biden a reamintit și de asaltul de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021: „El i-a încurajat pe aceşti oameni să meargă la Capitoliu. A stat pe scaun în Biroul Oval trei ore, trei ore, în timp ce vicepreşedintele său şi unii dintre colegi şi republicani i-au cerut să acţioneze pentru a pune capăt tuturor acelor lucruri".

Democratul a profitat și de faptul că adversarul său este un „client al justiţiei”, după ce a fost găsit vinovat într-un dosar de plăţi mascate către o fostă actriţă de filme pentru adulţi, taxându-l că „ai făcut sex cu o starletă porno chiar în timp ce soția ta era gravidă” și că are „moralitatea unei pisici vagaboande” şi tratându-l în mai multe rânduri drept „plângăcios”.

„Eu nu am făcut nimic rău”, s- apărrat fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare, afirmând că sistemul judiciar este „trucat”. Republicanul, care nu şi-a acceptat niciodată înfrângerea în 2020, nu s-a angajat să recunoască fără condiţii verdictul urnelor în noiembrie, asigurând că îl va accepta dacă alegerea va fi „justă şi echitabilă”.

Dezbaterea s-a încheiat fără ca vreunul dintre candidați să dea mâna. Conform unui expert citat de BBC, dezbaterea nu a fost foarte avantajoasă pentru niciunul dintre cei doi.

FOTO EPA-EFE

Mai multe