Lista neagră a lui Putin. Duşmanii "ţarului Vladimir" au fost ţinta unor atacuri ca-n filme

1 februarie 2022   News

Cei care au avut curajul să-l sfideze pe liderul de la Kremlin au murit împuşcaţi sau otrăviţi, dezvăluie un fost spion sovietic.

În contextul mobilizării trupelor ruse la graniţele Ucrainei, publicaţia "The Sun" îi creionează preşedintelui Vladimir Putin un portret al dictatorului absolut, pe baza unor dezvăluiri făcute de un fost agent dublu sovietic, actualmente aflat în exil în Marea Britanie.

După ce guvernul britanic i-a dezvăluit noua identitate şi adresa, fostul spion Boris Karpichkov (62) acuză autorităţile engleze că joacă "ruleta rusească" cu viaţa lui, lăsându-l neprotejat în faţa asasinilor lui Putin. Şi, cum simte că nu mai are nimic de pierdut şi că e doar o chestiune de timp până când va fi, la rândul său, anihilat, a acceptat să-şi spună povestea pentru "The Sun".

Fost agent KGB, Boris Karpichkov s-a născut în Letonia şi, după ce a absolvit academia KGB din Minsk, a devenit agent dublu, spionându-i pe letoni pentru ruşi şi viceversa, având acces la secrete de cel mai înalt nivel, fără însă a avea asasinate drept misiuni. 

Când imperiul sovietic a căzut în 1991, s-a retras în Letonia şi a intrat în rândul serviciilor secrete letone. Luat în vizor de autorităţile ruse, care şi-au dat seama de trădarea lui, Karpichkov a fost prins şi torturat într-o închisoare de maximă securitate din Rusia, fiind acuzat de trafic cu arme.

Într-un final, el a reuşit să scape şi să fugă în Anglia, având la el documente false. Se întâmpla în 1998, când cerea azil politic pentru el, soţia sa şi cei doi copii ai lor, lucru pe care l-a obţinut abia în 2001, în 2008 primind şi cetăţenie britanică. Totuşi, în cei aproape 24 de ani de când se află în Marea Britanie, Karpichkov a primit ameninţări cu moartea atât online, cât şi fizic, la adresa actuală din partea ruşilor. Şi nici letonii nu l-au lăsat în pace, ani de zile insistând să fie extrădat pentru a putea fi pedepsit şi în ţara natală pentru secretele vândute sovieticilor. În 2006, era cât pe-aci să fie lichidat prin otrăvire, imediat după alte 12 cazuri de morţi misterioase de pe teritoriul Angliei atribuite serviciilor secrete ruseşti şi cu câteva luni înainte ca fostul spion Alexander Litvinenko să fie otrăvit cu o doză radioactivă fatală de polonium-210.

notează că cel puţin 14 inamici ai lui Vladimir Putin s-au îmbolnăvit în mod suspect după ce ar fi fost otrăviţi, din 2004 şi până acum, semn că mâna ucigaşă a Kremlinului îi găseşte pe trădători oriunde în lume şi le aplică "legea marţială".

Pe "lista neagră" a "ţarului Vladimir" apar următoarele victime, mai mult sau mai puţin celebre:

Anna Politkovskaya - Jurnalista a fost otrăvită cu ceaiul primit de la un steward Aeroflot, în septembrie 2004. Mai târziu, a fost împuşcată la Moscova, în octombrie 2006.

Viktor Iuşcenko - A rămas desfigurat după ce a consumat alimente îmbogăţite cu TCDD chimic, tot în septembrie 2004. A reuşit să-şi revină şi să câştige preşedinţia ucraineană pe o platformă pro-occidentală, fiind preşedinte al ţării din 2005 până în 2010.

Alexandr Litvinenko - A murit după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra, în noiembrie 2006. Pe patul de moarte, l-a indicat pe Putin drept responsabil.

Alexander Perepilichni - Om de afaceri şi denunţător rus găsit mort după ce a ieşit la jogging lângă casa sa din Surrey, în 2012. Au fost găsite urme de otrăvire în stomacul său.

Boris Berezovski - A decedat în mod suspect în Anglia, după ce şi-a făcut duşmani puternici în Rusia. Găsit aparent spânzurat în baia lui, în 2013, oficialii serviciilor de informaţii americane au spus că bănuiesc că a fost asasinat.

Badri Patarkatsishvili - Partener de afaceri al lui Boris Berezovsky, acesta a murit în urma unui aparent atac de cord, în 2008. Agenţiile de spionaj americane au informaţii care sugerează că a fost ucis.

Iuri Golubev - Apropiat al lui Boris Berezovski şi al lui Badri Patarkatsishvili, el a fost găsit fără viaţă, în 2007, tot în urma unui atac de cord. Agenţiile de spionaj americane cred cu tărie că "a fost ajutat să moară".

Scot Young - Fost om de încredere şi asasin plătit de Berezovski, acesta a fost găsit străpuns de o tijă, după ce s-ar fi aruncat de la 18 metri din apartamentul său din Londra, în 2014. Cu doi ani înainte, primise o ameninţare serioasă, mafioţii atârnându-l de balconul unui hotel.

Matthew Puncher - Expertul în radiaţii care a descoperit poloniu toxic în corpul lui Alexander Litvinenko, Puncher tocmai revenise în Anglia, după o vizită în Rusia, când a fost găsit înjunghiat, într-o baie de sânge, în casa sa din Oxfordshire, în 2016.

Vladimir Kara-Murza - S-a îmbolnăvit după ce ar fi fost otrăvit într-un avion Aeroflot, în mai 2015. Apoi s-a considerat că a fost otrăvit din nou, în februarie 2017. 

Piotr Verzilov - A fost spitalizat după ce s-a îmbolnăvit la Moscova. Totul s-ar fi întâmplat în septembrie 2018, după ce a fost implicat implicat într-un proces în care apărea şi numele lui Putin.

Serghei Skripal - A fost găsit în stare gravă pe o bancă din Salisbury, după ce ar fi fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok, pe 4 martie 2018. 

Iulia Skripal - Şi fiica lui Serghei Skripal, Iulia, a fost otrăvită în acelaşi mod, cazul lor apărând în presă. Ambii au fost internaţi săptămâni întregi în stare critică.

Alexei Navalnîi - Cel mai recent caz şi poate şi cel mai sonor, acesta a ajuns în comă la spital după ce ar fi băut acelaşi ceai otrăvit cu Noviciok, înainte de-a se îmbarca la bordul unui avion care pleca din Tomsk, pe 20 august 2020.

Acestor nume, li se adaugă altele, a unor potenţiale ţinte care s-ar afla pe noua "listă neagră": Vladimir Ashurkov (prieten al lui Alexei Navalnîi), Mihail Kodorkovski, Evgheni Chichvarkin, Boris Karpichkov, americanul Bill Browder şi englezul Christopher Steele, (fost agent MI6), sugerează "The Mirror".

În replică, Vladimir Putin neagă faptul că ar încerca să-şi lichideze inamicii.

Mai multe