Mama lui Elon Musk prezintă moda la 69 de ani. Destinul incredibil al mamei inventatorului!
Maye a apărut pe ambalajul unui brand de cereale, într-un videoclip al lui Beyonce şi într-o campanie pentru Virgin America. Chipul ei neobişnuit e preferat de mulţi producători de clipuri publicitare. Şi nu e doar un chip deosebit. Ci o femeie cu totul şi cu totul aparte, care a crescut trei copii deveniţi bărbaţi ce participă la schimbarea lumii: Elon, mogulul Tesla, este cel mai mare inventator, Kimbal deţine un lanţ de restaurante aflat în fruntea curentului farm to table, iar Tosca e regizorare de film.
8 februarie 2018 - Maye Musk, pe catwalk, la New York
10 februarie 2018 - Maye, la un show de modă la New York Fashion Week.
8 septembrie 2017 - Maye, la o altă prezentare de modă la New York.
Are o fizionomie cu totul specială. Şi deşi îşi poartă părul alb, spiritul ei atât de fresh face ca tunsorile ei ninse să arate care cele mai cool trenduri în materie de hair styling. Copilăria lui Maye nu a fost deloc una obişnuită. Amintirile ei sunt legate de zborurile deasupra deşertului Kalahari din Namibia în avionul pilotat de tatăl ei. Pilotatul avioanelor era pasiunea tatălui ei. Ea, în schimb, era un copil minune la matematică: profesorii o trimiteau să-i înveţe chiar pe elevii mai mari decât ea. La 15 ani, s-a apucat de modelling, iar la 18 s-a apucat să studieze nutriţia, devenind dietetician la 21. Un an mai târziu, în 1970, se căsătorea cu inginerul Errol Musk. Nouă luni mai târziu venea pe lume Elon – după un an, îl năştea pe Kimbal şi după încă un an, o aducea pe lume pe fiica Tosca. Mariajul a durat nouă ani. După divorţ, şi-a luat copiii, crescându-i singură, deşi asta a însemnat resurse limitate. Nu-şi permiteau, de exemplu, să mănânce la restaurant ori să meargă la film. Între timp,ea îşi câştiga banii ca dietetician şi model, ştiind să le ofere independenţă copiilor ei. „Am fost mama perfectă!”, spune ea. „Nu şi-a făcut niciodată griji despre drumul ales de copii?” „Nu. Nu am avut timp pentru asta!”.
Maye, alături de faimosul ei fiu, Elon
Elon s-a dovedit de mic un copil foarte inteligent, petrecea mult timp citind şi meditând şi era atât de absorbit în propria lume, încât părinţii au crezut la un moment dat că are probleme cu auzul. Atras de computere, Elon a vândut primul lui program computerizat la vârsta de 12 ani. Iar dacă la şcoală era batjocorit de colegii populari şi „şmecheri”, acasă, fraţii îl iubeau şi îl vedeau ca pe un lider graţie inteligenţei sale. Astfel, conduşi de el, fraţii realizau acasă, în copilărie... rachete şi... tot felul de explozibili.
La 17 ani, Elon a plecat de acasă, din Pretoria, Africa de Sud. Da, cu acordul mamei sale, care a avut curajul să-i dea un paşaport Canadian şi o parte din puţinii bani pe care reuşise să-I pună deoparte. Maye i-a oferit toată încrederea sa. Ulterior, l-a urmat şi ea în Canada, lăsându-I în urmă să-şi poarte de grijă, pe Kimba şi Tosca. Se dusese să vadă cum se aranjase Elon ş ice perspective ar fi pentru ca întreaga families ă se mute acolo.
Când a revenit în Africa de Sud, a avut parte de o surpriză de proporţii: fiica ei de 15 ani le vânduse casa şi mai tot ce se afla în ea. Nu mai era nevoie decât de semnătura ei. Şi a semnat! “Copiii mei fac nişte lucruri extraordinare, care şi-au dovedit logica!”, decretează Maye, care a alcătuit împreună cu copiii săi o echipă cum rar poţi întâlni. Iar asta, ar spune majoritatea părinţilor, şi pentru că Maye a fost norocoasă să aibă nişte copii foarte inteligenţi, ale căror aşa-zise boroboaţe, au fost făcute cu cap…
După vânzarea casei, Tosca şi Maye au plecat spre Toronto, mutându-se cu toţii într-un apartament cu o chirie mică. Sistemul de control al capitalului din bănci impus de Africa de Sud nu le permitea accesul la prea mulţi bani, aşa încât au început în Canada o viaţă nouă… din nou, cu resurse reduse. După ce Kimbal a terminat şcoala în Africa de Sud, li s-a alăturat şi el în Toronto. În sfârşit, familia era din nou întreagă. Cu toţii şi-au continuat acolo studiile superioare. Maye şi-a reluat munca în modeling dar şi în nutriţie… Apoi s-au mutat la New York, iar acolo copiii-minune ai lui Maye şi-au început ascensiunea, în 1995, Elon şi fratele Kimbal fondând prima lor companie de software, Zip2, cu bani proveniţi de la nişte business angels (parteneri care oferă suport financiar unui proiect mic de afaceri care nu ar putea accesa usor un alt tip de finanţare - credit bancar, finanţare tip private-equity, bursă). Azi, Elon a ajuns să aibă o avere de 21,5 miliarde de dolari. Iar mama lui, Maye, e nelipsită de la Săptămâna Modei de la New York. Prezintă în continuare moda, la 69 de ani - o vârstă pe care o poartă cu mix fascinant de prospeţime, eleganţă şi coolness.
Foto: Getty Images