Mariajele de lavandă: ce vedete din Vechiul Hollywood au fost căsătorite forţat pentru a li se ascunde adevărata orientare sexuală
Aşa se numeau căsătoriile aranjate de studiourile de film, disperate să menţină intact sex appeal-ul vedetelor care le aduceau bani
Mariajele de lavandă au fost, în Vechiul Hollywood, acoperirea perfectă pentru a nu lăsa reala orientare sexuală a unor celebrităţi să le afecteze imaginea în vremurile în care era de neconceput să-ţi afirmi liber şi deschis homosexualitatea. Mai mult decât atât, mariajele de lavandă erau chiar prevăzute printre clauzele morale din contractele semnate de celebrităţi cu marile studiouri de film. Clauza a fost prima dată introdusă de Universal La începutul secolului, culoarea lavandei era asociată cu homosexualitatea şi aşa s-a născut eticheta de "mariaj de lavandă", adoptată de Hollywood şi aplicată pe aceste staruri care au mimat astfel heterosexualitatea în era în care discriminarea distrugea cariere. O eră destul de lungă, întrucât eliberarea sexuală din anii 60 şi 70 a avut un efect minor la acest capitol şi, cu toate că subiectul homosexualităţii a început atunci să apară în filme, recunoaşterea deschisă a unei alte orientări sexuale decât heterosexualitatea rămăsese tot nerecomandată!
Rudolph Valentino şi Nataşa Rambova
În anii '20, când italianul Rudolph era un sex simbol căruia i se spunea The Great Lover, bisexualitatea lui ar fi fost o lovitură fatală de imagine. Aşa încât starul a apelat mai întâi la actriţa Jean Acker, cu care s-a însurat în 1919. Jean fiind lesbiană a ajuns să regrete imediat decizia: practic, s-a închis în camera de hotel, lăsându-şi celebrul soţ pe-afară chiar în noaptea nunţii. Se înţelege că mariajul nu a durat, dar Rudolph a repetat experienţa, alegând-o pe prietena lui, costumiera Nataşa Rambova. Nataşa era într-o relaţie lesbiană cu actriţa Alla Nazimova şi părea mult mai echilibrată, deci nu i-ar fi pretins lui Rudolph mai mult decât putea duce. Cei doi îşi înţelegeau perfect situaţiile, iar în 1923 au făcut o alianţă, căsătorindu-se, dar "lavanda" s-a uscat destul de repede, după doar doi ani divorţând.
Rock Hudson şi Phyllis Gates
Despre homosexualitatea lui Rock Hudson care, de altfel, chiar l-a propulsat în cercurile hollywoodiene, poţi afla şi urmărind serialul Hollywood, pe Netflix. Deşi producţia este cât se poate de crudă cu starul - nu în privinţa orientării sexuale, ci a felului cum s-a lăsat exploatat, la limită cu prostituţia, dar şi în ceea ce priveşte talentul şi a IQ-ul său, serialul întruchipându-l ca pe un bărbat frumos, dar fără pic de înclinaţii actoriceşti şi slab de minte. Defecte cunoscute prea bine de agentul lui Henry Willson, care însă tocmai de-asta l-a ales. Willson a fost o figură extrem de controversată la Hollywood: homosexual la rândul său, era un predator sexual care alegea băieţi frumoşi din medii defavorizate şi îi manageria, obligându-i să-i fie sclavi sexuali. Rocks-a pliat perfect pe acest tiparşi aşa se face că, supunându-se cerinţelor lui Willson, a ajuns un sex simbol cu valuri de femei care îl adorau, însă cu un secret care l-ar fi putut îngropa. Astfel, în 1955, reporterii de la revista Confidential au ameninţat că vor publica un articol incendiar, care urma să dezvăluie homosexualitatea lui Hudson. Disperat, agentul lui a aranjat în mare grabă un mariaj de lavandă, hotărând să-l însoare de urgenţă cu secretara lui, Phyllis Gates. Trei ani mai târziu, cei doi au divorţat. La acel moment, Hudson ajunsese o stea a Hollywoodului, după ce jucase în pelicula din 1956 Giant, alături de Elizabeth Taylor. Rolul i-a adus şi o noiminalizare la Oscar. Însă Hudson nu a recunoscut niciodată public că este homosexual şi nici nu s-a mai căsătorit, înnecându-şi suferinţa în alcool. Aventurile neprotejate cu bărbaţi s-au dovedit, însă, finalmente, mai periculoase decât alcoolul, Rock fiind diagnosticat în iulie 1985 cu SIDA, după nici 3 luni, pe 2 octombrie găsindu-şi sfârşitul.
Barbara Stanwyck şi Robert Taylor
Despre actriţa nominalizată la 4 premii Oscar circulau, la vremea succesului ei, tot felul de zvonuri despre escapadele ei cu femei. Asta nu a împiedicat-o să se căsătorească. Din contră. Primul mariaj l-a avut cu actorul Frank Fay, alături de care a şi adoptat un băieţel în 1932, Barbara neputând să mai aibă copii după un avort cu complicaţii la vârsta de 15 ani. În 1935 a divorţat, după 4 ani căsătorindu-se cu mai tânprul Robert Taylor, la insistenţele boss-ului MGM, Louos B. Mayer, care ştia atât de escapadele ei cu femei, cât şi de aventurile lui cu bărbaţi. Cum amândoi aveau nevoie de o acoperire, de ce să nu se acopere reciproc, dacă tot aveau amândoi contract cu studioul MGM? Astfel, chiar boşii MGM i-au obligat să se căsătorească, ceea ce a urmat fiind cea mai tristă nuntă: pe 13 mai 1939 cei doi şi-au unit destinele de nevoie, fără să se sărute, mirele fugind apoi acasă la mama lui, pentru a petrece liniştit... noaptea nunţii. Totuşi, mariajul a durat până în 1950, când au divorţat de comun acord.
Tyrone Power şi Annabella
Cazul lui Tyrone, nimeni altul decât tatăl Rominei Power, este unul aparte, întrucât starul, care a avut aventuri cu alte celebrităţi masculine, a ales de unul singur şi nepresat de agentul sau studioul său de film să se însoare pentru liniştea lui socială. Asta şi pentru că Tyrone era bisexual, astfel că îi plăcea în egală măsură compania femeilor. Aşa se face că mariajul lui cu actriţa franceză Annabella a părut chiar unul destul de fericit. Asta până când Tyrone a călcat... prea strâmb. Ironia face ca infidelitatea care a zdruncinat iremediabil căsnicia cu Annabella să nu fi fost cu un bărbat, ci chiar cu o femeie. Şi nu orice femeie, ci Judy Garland, care a şi rămas însărcinată în această aventură, făcând un avort. Scandalul a dus la divorţul lui Tyrone de Annabella în 1948. Ulterior, Tyrone s-a iubit cu Lana Turner, altă vedetă pe care a lăsat-o însărcinată şi care a făcut avort. Iar în 1949 s-a însurat cu actriţa Linda Christian, Tyrone dorindu-şi foarte mult copii. De care s-a şi bucurat, Linda dăruindu-i două fiice: pe Romina şi pe Stephanie. Ulterior, Linda a scris în autobiografia sa că mariajul a fost distrus de infidelităţile lui Tyrone. Infidelităţi cu femei, dar şi cu bărbaţi, aşa cum reiese şi din cartea lui Hector Arce, The Secret Life of Tyrone Power.
Judy Garland şi Vincente Minnelli
Este căsnicia din care s-a născut marea Liza Minnelli. O căsnicie venită însă după ce Vincente se bucurase de ani de libertate în New York, unde nu îşi ascunsese atracţia pentru bărbaţi. Totuşi, ajuns la Hollywood, unde a cunoscut succesul, Minnelli s-a văzut nevoit să se reinventeze cu ajutorul lui Judy, pe care a regizat-o în pelicula Meet Me in St. Louis - astfel că Judy Garland a ştiut perfect cu ce bărbat se căsătoreşte şi face un copil. Interesant este că, ulterior, Judy şi-a încurajat fiica, pe Liza Minnelli, să aleagă un soţ homosexual, afirmând că homosexualii sunt cei mai buni soţi! Iar Vincente a perseverat, în ciuda atracţiei pentru bărbaţi, şi a mai fost însurat de 3 ori.
Michael Redgrave şi Rachel Kempson
Sir Redgrave a fost însurat vreme de 50 de ani, dând naştere unei distinse şi celebre dinastii hollywoodiene, întrucât Rachel i-a dăruit 3 copii pe Corin, Lynn şi marea actriţă Vanessa Redgrave. Cu toţii au aflat ulterior lupta interioară dusă de tatăl lor, care a mărturisit că era bisexual. De menţionat că fiica lui, Celebra Vanessa Redgrave, a făcut aceeaşi alegere, căsătorindu-se cu cineastul Tony Richardson, care a dus, rândul său, o viaţă de bisexual, ascunzându-şi public atracţia pentru bărbaţi, şi care a murit de SIDA în 1991. Din acest mariaj s-au născut actriţele Joely şi Natasha Richardson.
Foto: Getty Images