Mesajul Casei Regale la trecerea în nefiinţă a disidentei Doina Cornea

4 mai 2018   News

Monarhistă convinsă, fosta luptătoare anticomunistă este regretată şi de Familia Regală, acesta fiind decorată în 2009 cu Crucea Casei Regale a României.

Paris, 1990-Regele Mihai I şi Regina Ana, alături de Doina Cornea şi de fiica acesteia, Ariadna Combes (care a murit la vârsta de 62 de ani).

Într-un mesaj remis în această dimineaţă, Majestatea Sa Margareta a transmis condoleanţe familiei îndoliate.

"Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, alături de întreaga Familie Regală, a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Doinei Cornea.

Traducătoare, publicistă şi binecunoscută disidentă anticomunistă, Doina Cornea s-a născut la 30 mai 1929, la Braşov. A fost asistent universitar de limbă franceză la Facultatea de Filologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.

În anii comunismului, a difuzat zeci de materiale şi proteste la Radio Europa Liberă. În anul 1987, a fost arestată împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, pentru răspândirea manifestelor de solidaritate cu muncitorii din Braşov. Până în decembrie 1989 a avut domiciliu forţat, fiind în permanenţă sub supravegherea Securităţii române.

Doina Cornea a fost unul dintre intelectualii cei mai apropiaţi de Regele Mihai I şi de idealurile Coroanei române. Ea a susţinut principiile regale în spaţiul public, încă din anul 1990.

Regele Mihai I a conferit Doinei Cornea Crucea Casei Regale a României în anul 2009.

Dumnezeu să o odihnească în pace!"

Mai multe