Meseria de invitat la emisiuni
Mi-a rămas în minte ce mi-a povestit Liviu Mihaiu la un moment dat. Se uita cu un prieten, admirativ, la filmul „9 săptămâni şi jumătate“. Şi după o oră, prietenul ridică o problemă. "Băi da ăştia n-au niciun serviciu?!". Şi cred că până la urmă despre asta e vorba. De dimineaţă până seara, la emisiunile mondene, apar oameni fără serviciu. Ceea ce, de la un timp a devenit derutant şi pentru ei. Aşa că s-a format un trend ascendent al meseriei de invitat TV. Asta pleacă de undeva din copilărie, când voiai să te faci actor, cântăreţ sau musafir.
Mi-a rămas în minte ce mi-a povestit Liviu Mihaiu la un moment dat. Se uita cu un prieten, admirativ, la filmul „9 săptămâni şi jumătate“. Şi după o oră, prietenul ridică o problemă. "Băi da ăştia n-au niciun serviciu?!". Şi cred că până la urmă despre asta e vorba. De dimineaţă până seara, la emisiunile mondene, apar oameni fără serviciu. Ceea ce, de la un timp a devenit derutant şi pentru ei. Aşa că s-a format un trend ascendent al meseriei de invitat TV. Asta pleacă de undeva din copilărie, când voiai să te faci actor, cântăreţ sau musafir. Aşa că cei care n-au reuşit să fie actori sau cântăreţi, merg pe ideea de musafir. Ca povestea să capete statut de meserie, trebuie să fie remunerată. Aşa că invitaţii au început să ceară bani.
Îi luăm pe rând. Făceam la un moment dat o emisiune unde am invitat-o pe Dana Nălbaru. Şi pe parcursul conversaţiei, la telefon, mă întreabă ce buget are emisiunea. Eu mă blochez, că mă aşteptam ca următoarea întrebare să fie cât câştig eu. "Întrebam pentru că voiam să ştiu dacă aveţi un buget pentru invitaţi". Marius Vizante e simpatic, dar în loc să fie simpatic la televizor, să-şi mai aducă lumea aminte de el, e simpatic acasă, că cere bani să apară. Şi Monica Columbeanu la un moment dat a luat o decizie superbă în viaţă. Nu merge la nicio emisiune fără să primească 300 de euro. Ceea ce s-a demonstrat a fi foarte inspirat, că n-a mai invitat-o nimeni văd. Mai pui un zero la 300 şi-l ai pe Adrian Enache. La el e un cerc vicios. Are nevoie de bani, să ţină două familii ca apoi să aibă o viaţă intrigantă, încât să-l invite lumea la emisiuni. Că sper că nu-l trecem la cântăreţi. Îl trecem la musafiri.
Da nu e uşor să te cobori de la senzaţia că ai fi o mare vedetă, la senzaţia că ceri 100 sau 200 de euro. Atunci îţi dau numărul PR-ului lor. Şi se ocupă ei sau ele. Altminteri nu ţi-ar veni să crezi că Iulia Albu are PR. Şi cred că în curând şi "PR-ii" vor avea "PR". Ajungem la momentul în care l-am învăţat meserie pe impresarul Claudiei Pavel. Parcă era Marius Mateş. Îl sun s-o invit şi-mi cere bani. Şi de aici începe drama. Că dacă ea are un album de lansat, apare la televizor şi-i face publicitate gratis. Apoi dacă apare la televizor, are şi concerte, că o ştie lumea. El simte nevoia să-mi răspundă. Că nu dacă apare la televizor are concerte. Că dacă "apare" la radio. Şi eu îi dau exemplul Deliei Matache, pe care n-a mai auzit-o nimeni la radio de aproximativ 500 de ani. Da dacă o suni, e la un concert. Că aşa e în tenis. Şi-atunci, decât să vină la televizor, mai bine o ţine acasă să se uite la Sexi Brăileanca şi să-şi dea ochii peste cap. Că uite ce a ajuns televiziunea!