Mihai Şora a murit. Soţia sa, mai tânără cu cu 58 de ani, e devastată: "E frig fără tine, iubitule”
Reputatul filosof român a murit la 106 ani, lăsând un gol imens în sufletul mult mai tinerei sale partenere de viaţă, care a postat un mesaj tulburător.
Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie 2023. Soţia sa, Luiza Palanciuc Șora, a fost cea care a făcut anunţul. Ea a postat un mesaj tulburător pe contul de Facebook al celui pe care îl numește ”frumusețea însăși” și care i-a fost alături timp de aproape două decenii, dintre care 9 ani ca soț.
”Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule. Aziul”
Mihai Şora şi Luiza Palanciuc s-au căsătorit în anul 2014, iar de atunci cei doi erau de nedespărțit, în ciuda diferenței de vârstă de 58 de ani.
Înainte să formeze un cuplu cu poeta, eseista și traducătoarea Luiza Palanciuc, Mihai Șora a fost căsătorit vreme de 72 de ani cu Mariana Șora, regretata scriitoare care a părăsit România la sfârșitul anilor '70 și a decedat la München, în Germania, în anul 2011, la vârsta de 94 de ani. Aveau împreună trei copii: pe Alexandra, pe Andrei şi pe Tom.
Mihai Şora, o viaţă cât o istorie întreagă
Academicianul, eseistul şi filosoful Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timişoara, în familia preotului ortodox, Melentie Şora. După ce a urmat cursurile Liceului ”Constantin Diancovici-Loga” din Timişoara, a dat admiterea la Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Fiind un student eminent, Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938 (concomitent cu Eugène Ionesco).
Între 1939 şi 1948, a locuit în Franţa şi a participat la rezistenţa anti-nazistă din Franţa şi a fost un moralist alături de Camus, Steinhardt, Monica Lovinescu şi Matei Călinescu. A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.
Ca cercetător la "Centre National de la Recherche Scientifîque" din Paris, din 1946 până în august 1948, a debutat cu volumul ”Du dialogue interieur/ Despre dialogul interior”, la Gallimard, în 1947.
După revenirea în ţară, din toamna anului 1948, până în decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Serviciului de presă. În decembrie 1950 a fost ”eliberat din funcţie” pentru ”origine socială nesănătoasă”.
Mihai Şora este autorul a numeroase articole şi studii publicate în reviste social-culturale. A tradus din Jean-Jacques Rousseau, ”Visările unui hoinar sălbatic”, şi din Jean-Paul Sartre - ”Cu uşile închise”.
A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele ”Sarea pământului” din 1978 şi ”Firul ierbii” (1998). În decembrie 2008 a primit Premiul de Excelenţă al revistei Viaţa Românească.
La moartea Regelui Mihai, spunea despre Majestatea Sa că "suntem de vârstă foarte apropiată. Eu ceva, ceva mai mare decât el. L-am simţit foarte aproape de-a lungul vieţii, foarte aproape de inima mea. Ulterior, am avut şi bucuria de a-l cunoaşte personal. Mai spre sfârşit, aşa. O întâmplare a făcut să pot să îl văd în Elveţia. Şi apoi de câte ori venea în România, să am prilejul. Un om pentru care mă şi zbăteam puţin, nu? Ca să îl am să îl văd. Să pot să îl asigur de fidelitatea mea. Pentru mine regele şi tot şirul de regi de la Carol I înseamnă România modernă"
În februarie 2017 şi august 2018, a uimit prin prezenţa sa la protestele din Piaţa Victoriei, iar ulterior prin activismul public şi susţinerea acordată tinerilor.
FOTO: TVR, Facebook