Mircea Badea şi CNA-ul

29 februarie 2012   News

Mihai Gâdea, într-o emisiune, îi spune unuia că e un dobitoc. Unuia despre care e mai complicat să explici de ce n-ar fi, decât de ce ar fi. CNA-ul

Mihai Gâdea, într-o emisiune, îi spune unuia că e un dobitoc. Unuia despre care e mai complicat să explici de ce n-ar fi, decât de ce ar fi. CNA-ul deliberează întreruperea emisiei postului pentru aşa ceva. Într-o ţară unde, în emisiuni ca Acces Direct, Drept la Ţintă sau altele ocupate cu divertisment ridicol, termenul e întrebuinţat cu o frecvenţă cu care nu poţi să ţii pasul. Plecând de la premisele cu care acţionează CNA-ul în cazul lui Mihai Gâdea, s-ar interzice televiziunea. Logic ar fi ca problema să nu fie constatarea dobitocului. Ci prezenţa lui. Asta ar fi mai sancţionabilă.

Dar mă uitam aseară la Mircea Badea. Ca gest reflex, nu de alta. Şi cum mă uitam eu aşa, a luat-o un pic razna. A părăsit spaţiul logicii în care are obiceiul să se poziţioneze. Că nu pricepe rostul CNA-ului. Adică de ce există aşa ceva? Că dacă nu-ţi convine ce vezi, schimbi postul şi gata. Păi nu e aşa. Poţi să pui în discuţie felul în care e alcătuit acesta. Poţi să pui în discuţie acţiunile ăstuia. Băi, nu poţi să conteşti existenţa acestui organism. Sunt sătul până la exasperare de ideea cu telecomanda. Domne, dacă nu-ţi convine, schimbi postul! Ce idee ieftină! Că televiziunea e o afacere. O fi. Deşi multe funcţionând în pierdere, parcă şi râde lumea de noi dacă ne aude. Dar să mergem pe firul ăsta. Şi o shaormerie e o afacere. Dar pentru că ea se produce în public trebuie reglementată de tot felul de organisme. E o chestiune de sănătate publică. Şi atunci vin şi întreb: de ce ceea ce băgăm pe gură e mai nociv decât ce băgăm pe ochi?! Prezenţa tembelilor la televizor de ce e mai puţin nocivă decât cea a comercializării produselor expirate? Şi iată cum CNA-ul are un rost. Atâta vreme cât se desfăşoară în incinta acestuia. Însă a întrerupe emisia unei televiziuni e un gest extrem, care trebuie motivat de o chestiune serioasă. A duce în derizoriu o măsură ca asta înseamnă a explica într-un fel că nu ţi-ai priceput rostul. Dar repet, el există.

Mai multe