Mircea Dinescu: ''Mâncarea poate fi împodobită ca brăduţul de Crăciun''

27 noiembrie 2020   News

Curios ce se întâmplă în bucătăria unui poet, muzicianul Zoli Toth vine la „Politică şi delicateţuri”, de la TVR 1. Cu ce meniu îl tentează Mircea Dinescu vedem duminică, 29 noiembrie, de la ora 14.30.

„Am venit la Politică şi delicateţuri ca să îl cunosc pe Mircea Dinescu şi pentru că sunt foarte curios ce se întâmplă în bucătăria unui poet”, mărturiseşte muzicianul Zoli Toth, invitatul poetului. Iar curiozitatea îi este pe deplin satisfăcută atunci când Dinescu îl întâmpină cu o masă plină de ingrediente. Şi, evident, îl pune imediat la treabă. Meniul zilei constă în patru feluri de chifteluţe, evident inventate de poet şi clasificate după culoare: verzi - cu fasole verde, praz, ceapă, pătrunjel în compoziţie; galbene - cu ciuperci, gălbiori şi ardei galbeni; roşii - cu sfeclă şi ardei roşii şi albe - cu năut şi vinete. 

„Orice mâncare poate fi împodobită, cum e brăduţul de Crăciun... cu o culoare, cu un gust nou”, explică Dinescu alegerea sa culinară. „Atâta vreme cât se bucură papila noastră gustativă, se bucură şi creierul nostru; o mâncare tristă te face şi pe tine trist”, concluzionează poetul.

Aşadar cei doi gătesc patru feluri de chiftele, iar Zoli îşi surprinde gazda şi se miscă, şi în bucătărie, ca un profesionist, deşi spune el, „pe o scală de la 1 la 10, nu mă pricep deloc, în schimb sunt un bun ajutor de bucătar, adică nu comentez, execut, cam tot ce face un soţ în bucătăria soţiei.”

După ce mâncarea este gata, cei doi se aşază la un pahar de vin şi îşi împart frăţeşte chiftelele aburinde, iar celebrul Caliu din Clejani şi trupa sa dau un spectacol plin de culoare şi ritm. „Poţi să cânţi Mozart la butoi?” îşi întreabă Dinescu invitatul, iar Zoli povesteşte despre pasiunea sa principală, muzica, dar şi despre cealaltă pasiune, mai puţin cunoscută, ecologia.

Mai multe