Mirela Retegan: „Cu povești, eu am reușit să-i explic Mayei de ce tatăl ei a plecat”
Plecată într-un nou turneu prin țară, de data aceasta prin orașele mici, unde spectacolele ajung mai greu la public, așa numita Tanti Prezentatoarea a făcut un popas și la Ziua de Cluj unde a vorbit despre lumea Zurli și cât de bine merge noua formulă, cu Maya în echipă.
Cântecele Zurli se aud, de-acum, live în toată țara, nu doar în orașele mari, grație unui ambițios proiect al Mirelei Retegan și al fiicei sale, Maya Sorian, de a duce spectacolele Zurli chiar și în micile localități, în care rar ajung formații, trupe de teatru sau alte grupuri de divertisment.
Într-un popas făcut la Cluj, Mirela Retegan a povestit într-un live al jurnalistului Mihai Moga de la „Ziua de Cluj”, cum a fost primită Gașca Zurli în noua formulă cu Maya și cu mascotele Zurli și care e mecanismul din spatele succesului, care duce mai departe cântecele și poveștile personajelor chiar și după trâmbițata plecare a foștilor membri.
„Noi nu ne-am oprit nicio secundă”, spune Mirela Retegan. „În tot acest timp, Maya și mascotele Zurli au colindat România cu un alt spectacol. Trecerea s-a făcut firesc, cumva. Eu aveam mascotele din 2020, încă din pandemie, când mi-am dat seama că e singura modalitate prin care eu pot să-mi ating obiectivul de-a ajunge în toate orașele din România și de-a face asta pentru cât mai mulți copii - în fond, de-aia am făcut povestea asta, ca să facă fericite viețile cât mai multor copii. Așa că am rezervat deja Sala Palatului pentru 12 octombrie 2026, pentru spectacolul aniversar de 20 de ani și pot să spun sigur că în următorii doi ani la Aleșd, Ciucea, Gherla, Turda, Sighetul Marmației, Mizil, în toate orășelele mici în care n-am fost niciodată, în care se întâmplă foarte rar evenimente și în care, de cele mai multe ori, ne spun directorii caselor de cultură că mai vin trupe cu spectacole pentru copii, dar copiii vin cu școala, niciodată cu părinții - ori noi exact asta facem, îi ducem pe părinți în primele spectacole de mânuță cu copiii lor și trăiesc o experiență împreună.”
Cum arată noul spectacol? „Zurli Bucuria este un spectacol în care eu mi-am propus să fac un concurs și să găsesc talentul Zurli din fiecare oraș în care merg. Și împreună cu mascotele, cântăm, dansăm, ne distrăm, mama și ea în spectacol. Apare și Vrăjitoarea Tura-Vura, care, ca întotdeauna, dorește să ne strice distracția și, până la final, totul se termină cu bine. Câștigătorii sunt aleși, iar toată lumea se bucură și se distrează”, spune Maya Sorian, protagonista noii serii de spectacole. „Iar copiii învață că Vrăjitoarea Tura-Vura este rea și urâtă, pentru că atunci când era mică avea de toate, dar n-avea iubire”, o completează mama sa. „Așa copiii descoperă că oamenii mari, răi și mai puțin frumoși, pe care îi întâlnim în viață sunt, cu siguranță, persoane neiubite. Și se duc în brațele părinților lor și așa se creează o conexiune fantastică și, de foarte multe ori, părinți din orașele mici sunt puși într-un context în care n-au fost niciodată, să-și țină copilul în brațe și să-i spună copilului „Te iubesc așa cum ești” sau copilul să-i cânte „Nu vreau soare, nu vreau lună/ Vreau pupic de Noapte bună””, explică Mirela Retegan aka Tanti Prezentatoarea mecanismul psiho-terapeutic al spectacolelor sale pentru copii.
Prin povești, spre educația emoțională
De altfel, de aici decurge și mesajul central al proiectului Zurli: „Vorbim despre educație emoțională. Vorbim despre educația de care avem nevoie absolut toți, ca să știm cum să ne exprimăm emoțiile și ce să facem cu ele. (...) Eu mi-am dat seama că dacă îi spui copilului povestea potrivită sufletului lui, dacă găsești o poveste prin care-l faci să înțeleagă o decizie, o acțiune, o interdicție, o limită, el o va accepta mult mai ușor. Eu am reușit, cu povești, să-i explic Mayei de ce tatăl ei a plecat când avea 5 ani și am rămas doar noi două. Am reușit, cu povești, să-i explic de ce nu pot să-i cumpăr un anumit lucru pe care și l-ar fi dorit. Am reușit să fac o poveste din nevoia de-a ne muta dintr-o casă în alta, din plecarea tatălui meu pe lumea cealaltă, din pierderea cățelului... Și ea înțelegea mult mai ușor toate evenimentele astea importante din viața noastră prin povești. Toate le-am adunat în acest personaj, Zâna Poveștilor, și așa o să învețe copiii din toată România cum mami și cu tati... De fapt asta facem noi, zicem că ne jucăm, dar folosim joaca pur și simplu ca să convertim povestea în acceptarea emoțiilor pe care le trăim.”
Duminica aceasta, publicul din București se întâlnește cu Gașca Zurli la Sala Luceafărul, la spectacolul „Maya în lumea Zurli”.
Găsiți biletele pentru următoarele spectacole pe zurli.ro.