Misterul uciderii lui Mary Pinchot Meyer, pictoriţa pe care JFK a iubit-o în secret. În culisele unui caz rămas nerezolvat
Un nou podcast al unei jurnaliste americane readuce pe tapet moartea lui Mary Pinchot, care a dispărut din atenţia publicului atunci când o amantă mult mai celebră a fostului preşedinte american, Marilyn Monroe a murit
Seria de podcasturi realizate de jurnalista americană Soledad O'Brien despre dispariţia pictoriţei Mary Pinchot, prietenă a familiei Kennedy şi amantă a lui JFK, i-a făcut pe mulţi să afle abia acum despre acest caz. Soledad se concentrează pe această poveste în contextul protestelor de stradă împotriva rasismului care au loc acum în America - cazul lui Mary Pinchot vorbind tocmai despre incriminarea pe nedrept a negrilor în America. Iar atunci, în 1964, când Mary a fost ucisă, rasismul chiar era în floare în SUA. Cu un an în urmă, JFK fusese asasinat, iar Mary era convinsă că teoria pistolarului solitar care l-a ucis era complet neadevărată - o invenţie servită publicului pentru a ascunde adevărul. Urmărită de CIA, Mary a murit pe 12 octombrie 1964, crima fiind una în stil execuţie. Mary ieşise la o plimbare în Georgetown, unde locuia împreună cu cei doi copii ai săi, când a fost împuşcată în plină zi. Cel care a fost închis însă pentru moartea ei a fost un american de culoare în vârstă de 25 de ani, Ray Crump, învinuit pentru că fusese localizat în apropierea locului crimei. Lipsa dovezilor a dus, însă, în cele din urmă, la eliberarea lui.
Crima a rămas până în ziua de azi un caz nerezolvat, alimentând numeroase teorii ale conspiraţiei. Soledad nu e singura care exploatează subiectul. Chiar la începutul acestui an, în America a fost publicată cartea "JFK and Mary Meyer: A Love Story", a lui Jesse Kornbluth. Subiectul este cu atât mai intrigant cu cât vorbim despre o femeie extrem de bine conectată în cercurile înalte americane. Mary era o mondenă provenită dintr-o familie bogată. Tatăl ei era un avocat de succes, mama sa era jurnalistă, iar unchiul ei fusese de două ori guvernator al statului Pennsylvania. Mai mult decât atât, Mary fusese căsătorită până în 1958 cu un înalt funcţionar al CIA, Cord Meyer. Iar cumnatul ei, Ben Bradlee, căsătorit cu sora ei, a condus publicaţia The Washington Post. Mary avea relaţii şi ştia multe dintre secretele administraţiei JFK. Fusese chiar o apropiată a lui Jackie Kennedy, iar o vreme, fostul preşedinte american şi soţia lui locuiseră chiar lângă soţii Meyer, astfel că Mary şi Jackie se plimbaseră de multe ori împreună chiar prin zona în care cea dintâi a fost ucisă.
Latura cea mai controversată din portretul ei abia acum urmează: în ciuda prieteniei cu Jackie, Mary a fost una dintre amantele lui JFK. Cei doi se ştiau din liceu şi au început o legătură secretă după divorţul ei din 1958, Mary vizitându-l pe preşedinte chiar la Casa Albă când Jackie era plecată. În octombrie 1963, cu o lună înainte de a fi asasinat, JFK i-a scris o scrisoare lui Mary, implorând-o să vină să-l vadă. Scrisoarea, în care fostul preşedinte îi scrie înflăcărat, printre altele, "Mary, de ce nu spui da?", a rămas, însă, netrimisă, fiind păstrată de secretara lui personală şi vândută la o licitaţie în 2016 cu 89.000 de dolari. "Ştiu că nu e înţelept, că e iraţional... Tu spui că e mai bine pentru mine să nu primesc ce vreau. Dar după toţi aceşti ani, ar trebui să-mi răspunzi cu mai multă iubire. Mary, de ce nu spui da?", scria JFK.
Cu aceste conexiuni în peisaj, asasinarea lui Mary a rămas un subiect sensibil. Mulţi cred că CIA a ordonat uciderea ei fiindcă ştia prea multe - iar după divorţ, ajunsese să critice această instituţie de multe ori în public. Modul şi momentul în care a fost omorâtă de asemenea au suscitat tot felul de teorii: Mary a fost împuşcată în cap şi în piept de foarte aproape, la doar 2 săptămâni după ce se concluzionase oficial că JFK fusese ucis de Lee Harvey Oswald. Un verdict pe care ea îl considera muşamalizare. Mai mult decât atât, telefonul ei era ascultat, iar un agent al CIA a încercat să intre în atelierul ei de pictură şi să-i fure jurnalul după ce a fost ucisă. Date fiind şi conexiunile ei în presă, se pregătea Mary să spună mai multe şi devenise astfel o ameninţare? Moartea ei rămâne, şi la 56 de ani distanţă, un mister.