Nadia Comăneci, 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii

18 iulie 2016   News

Gimnasta româncă cu 5 titluri olimpice în palmares a revenit în sala de la Montréal, unde a intrat în istorie pentru exerciţiul perfect.

Pe 18 iulie 1976, o fetiţă de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: nota 10 "absolut" la Jocurile Olimpice de Vară de la Montréal. Afişajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci obţinea, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipa compus) şi una de bronz (sol).

După remarcabilul său număr de la Montréal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exerciţiu perfect. Două dintre elemente îi poarta numele: "Coborâre Comăneci" şi "Salt Comăneci".

Înaintea Olimpiadei de la Rio, brazilienii au dus-o pe Nadia la Montréal, în sala în care a luat primul 10 din istoria gimnasticii. Nadiei i-au dat lacrimile înainte să urce din nou pe bârnă şi să repete exerciţiul de aur care a făcut-o celebră. În 1976, la Montréal, Nadia a luat trei medalii de aur.

La 40 de ani distanţă, echipa de gimnastică a României nu s-a calificat la Olimpiadă, doar Cătălina Ponor putând să ia parte la concurs şi să lupte pentru medalii.

Tot la 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune specială de mărci poştale, anunţă într-un comunicat instituţia. Emisiunea de mărci poştale '"Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci" este disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Mai multe