Paul Newman s-a simţit vinovat după ce şi-a părăsit prima soţie şi cei trei copii. De ce actriţă s-a îndrăgostit

17 noiembrie 2021   News

Paul Newman a fost unul dintre cei mai sofisticaţi actori ai epocii sale. Succesul nu l-a ajutat însă prea mult, pentru că a ajuns să se simtă mizerabil după ce şi-a părăsit prima soţie.

În industria divertismentului, este un lucru obişnuit să auzi de cupluri care se înşală, însă unele perechi lucrează la relaţia lor şi rămân împreună. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Paul Newman şi Jacqueline Witte. Actorul a trădat-o pe Witte, dar s-a simţit atât de vinovat că i-a părăsit pe ea şi pe cei trei copii ai lor încât a trebuit să consulte un psihiatru.

Născut în ianuarie 1925,  Newmam a crescut în Ohio împreună cu fratele său mai mare, cu tatăl său, care era proprietarul unui magazin de articole sportive, şi cu mama sa, care era casnică. Deşi începuse să joace în piesele şcolare, actorul adora şi fotbalul.

După ce a absolvit liceul, în 1943, a petrecut ceva timp la facultate, dar, în cele din urmă, a renunţat pentru a se alătura Marinei. Iniţial şi-a dorit să devină pilot, dar i s-a spus că nu ar putea fi niciodată unul pentru că era daltonist. În schimb, a  avut mai multe misiuni în Pacific, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca operator radio. Newman a părăsit marina în 1946 şi şi-a reluat studiile universitare la Kenyon College.

A făcut parte din echipa de fotbal o perioadă şi a primit chiar şi o bursă, dar a fost dat afară atunci când a fost arestat. Newman a terminat facultatea în 1949 şi a început să cânte la un teatru de vară din Wisconsin, unde şi-a cunoscut prima soţie, actriţa Jacqueline Witte.

La acea vreme, avea 24 de ani şi refuzase deja să lucreze în magazinul de îmbrăcăminte sport al tatălui său din Ohio. Witte era o tânără de 19 ani care nu absolvise facultatea.  Mai târziu în acel an, s-au mutat împreună la o companie de teatru din Woodstock, Illinois. Relaţia lor a evoluat destul de repede după acel moment, aşa că s-au căsătorit în decembrie.

Iniţial, oamenii au crezut că s-au căsătorit atât de repede pentru că ea aştepta un copil. Nu era însă cazul, aşa că toată lumea a ajuns la concluzia că erau doar doi tineri care se iubeau şi doreau să-şi întemeieze o familie.

Viaţa s-a complicat la scurt timp, pentru că salariile nu erau atât de mari pe cât se aştepta, aşa că atunci când Witte a rămas însărcinată, Newman s-a gândit chiar să renunţe la cariera sa de actor.  Cam în aceeaşi perioadă în care actriţa a aflat despre sarcină, tatăl lui Newman a murit, aşa că cei doi s-au întors la Cleveland pentru a face parte din afacerea familiei.

Cu o familie de îngrijit şi o afacere de condus în Ohio, se părea că visul lui Newman de a fi actor s-a încheiat. Cu toate acestea, Paul nu era încă pregătit să renunţe. Şi-a cheltuit toate economiile pentru a face un master în teatru la Yale School of Drama, pentru că, dacă nu putea fi actor, credea că poate măcar să predea actoria.

După doar un an, starul a părăsit însă Yale şi  s-a mutat la New York , unde a studiat cu Marlon Brandon, James Dean şi Geraldine Page la Actor's Studio. 

Plecarea la New York a fost una dintre cele mai bune decizii, deoarece şi-a făcut debutul pe Broadway în 1953, în comedia lui William Inge, „Picnic”, şi debutul în film a venit în 1954, în „The Silver Chalice”. Cam în acelaşi timp, el şi Witte au mai avut doi copii, Susan şi Stephanie. De-a lungul anilor 1950 şi 1960, Newman a prosperat profesional. După ce a fost nominalizat la numeroase premii ale Academiei, a luat acasă unul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea sa remarcabilă din „The Color of Money”. 

Newman a trebuit să muncească din greu şi să se lupte mult înainte de a ajunge mare în industria divertismentului, dar a avut-o avut mereu alături pe Witte. Totuşi, el a înşelat-o şi a părăsit-o pe ea şi pe cei trei copii ai lor. În timp ce juca în „Picnic”, în 1953, Newman a cunoscut-o pe Joanne Woodward. Repetau des împreună, aşa că au devenit imediat prieteni buni. 

Totuşi, ea credea că pentru el era doar o faţă drăguţă, iar faptul că era căsătorit şi avea copii a făcut-o să-l vadă ca pe un fruct interzis. Cu toate acestea, Newman era foarte atras de ea. O considera femeia ideală, mai ales pentru că era modernă şi independentă, iar el era timid şi puţin conservator. Relaţia dintre Newman şi Witte începuse deja să se destrame. După ce au devenit părinţi, lui Witte a încetat să-i pese de actorie. Era supărată că soţul ei petrecea zile şi nopţi în Manhattan, unde muncea sau bea cu prietenii, în timp ce ea stătea acasă şi creştea copiii.

Witte a devenit în cele din urmă suspiciosă faţă de Newman, mai ales că acesta începuse să petreacă mult timp cu Woodward. Totuşi, au rămas împreună. În 1956, după ce „Somebody Up There Likes Me” a fost lansat, Newman şi Witte au angajat o babysitter şi au ieşit să sărbătorească la un restaurant. Imediat după miezul nopţii, el a părăsit-o pe ea şi pe prietenii lor şi a ieşit la plimbare. 

Actorul a ajuns la închisoare pentru că a condus sub influenţa alcoolului şi a doborât un hidrant de incendiu. În cele din urmă, a dezvăluit că s-a simţit vinovat  pentru ce se întâmpla în căsnicia lui şi a folosit alcoolul ca eliberare.

După arestare, Newman i-a spus lui Witte că este îndrăgostit de Woodward. Cu toate acestea, ea nu era dispusă să-l lase să plece, deoarece simţea că familia lor are dreptul la o parte din cariera lui de succes. Paul a văzut situaţia diferit. O considera pe Woodward partenera ideală, aşa că a plecat şi nu a mai ţinut cont de ce însema pentru Witte sau copiii săi. Despărţirea a fost grea, iar vinovăţia l-a trimis în cele din urmă la psihiatru.

Witte a fost de acord să semneze actele de divorţ după ce Newman şi Woodward au început să facă publică povestea lor de dragoste. Totuşi, el a recunoscut că se simte „ vinovat ca naiba” şi că va purta această vinovăţie pentru tot restul vieţii.

Newman era sigur de un lucru: Woodward era într-adevăr sufletul lui pereche. S-au căsătorit în Las Vegas, în 1958, şi au fost împreună peste 50 de ani, până când el a murit de cancer în 2008. Avea 83 de ani.  În timpul petrecut împreună, au avut trei copii, Nell, Melissa şi Clea. Clea a recunoscut odată că părinţii ei trăiau o dragoste pasională şi aveau o legătură specială.

Cu toate acestea, actorul nu a fost cel mai bun tată, deoarece copiii lui s-au simţit zdrobiţi de această despărţire. Erau răniţi şi se simţeau adesea ca nişte străini. Lucrurile au luat o întorsătură tragică când Scott, care s-a luptat cu drogurile ani de zile, a murit din cauza unei supradoze la vârsta de 28 de ani. 

Deşi Newman a fost rănit, nu a fost surprins, deoarece se aştepta la acel deznodământ.  După aceea, actorul s-a refugiat în muncă şi nu a vorbit niciodată despre Scott , dar familia a lansat în cele din urmă un centru pentru dependenţii de droguri pe numele lui Scott.

Mai multe