Pepenele este departe de a fi alimentul care te ajută să slăbești! Ba chiar ”e o variantă bună, dacă vrei să te mai îngrași un pic”

31 iulie 2025   News

Ca de fiecare dată, vara, oamenii tind să se îndrepte spre fructe pentru a se răcori și a se hrăni, cred ei, cât mai ”ușor”. Ei bine, această alegere este departe de a fi una corectă.

Nutriționiștii atenționează: Pepenele nu trebuie să reprezinte o masă în sine, nici pe departe. Acest fruct delicios este nevoie să-l tratăm ca pe un desert.

Așadar, nu renunțăm la supe și la mese proteice, ci la gustările dulci cu care oamenii se răsfață poate mult prea des: la înghețată, prăjituri sau foietaje.

Este o greșeală majoră să ne gândim la dieta cu pepene, căci acest fruct, deși conține multă apă și multe vitamine, este mult prea bogat în zaharuri. Consumul excesiv de pepene chiar poate dăuna.

Valentin Bunea, fondator al unui program de nutriție, a analizat numărul de calorii și cantitatea de zahăr conținută de pepenii roșii.

Studiul său vine în contextul în care mulți oameni mănâncă fructe, în general, fiind convinși că se hrănesc sănătos și nu se îngrașă, făcând o adevărată cură de pepene roșu, mai ales vara.

În realitate, însă, dieta cu pepene roșu ne poate aduce kilograme în plus, scris Valentin Bunea pe contul său de Facebook, „Body Engineering”.

„A venit vara, vrei să ții o «cură» cu pepeni pe ultima sută? Este o idee excelentă dacă vrei să te mai îngrași un pic. Și nici nu ai plecat la «all inclusive». O sută de grame de pepene vine cu 7 grame de carbohidrați digestibili. Adică o combinație de glucoză și fructoză. Dar cine mănâncă doar 100g?”, își începe pledoaria.

El ne reamintește că zahărul extras din trestie de zahăr / sfeclă de zahăr conține tot un mix de glucoză și fructoză. ”Atât fructele cât și trestia de zahăr sau sfecla de zahăr înglobează energie solară și o transformă în energie chimică. Adică doar pentru că zahărul din pepene este „natural” și neprocesat nu înseamnă că l-am mâncat și dispare în eter. Zahărul din fructe reprezintă tot energie”, scrie acesta pe rețeaua de socializare.

„Prima legea a termodinamicii este valabilă și pentru homo sapiens. Dacă ai depășit cantitatea de energie necesară într-o zi atunci acea energie va rămâne «captivă» în corp sub formă de grăsime (sau glucoză în ficat sau în mușchi). Dacă necesarul tău zilnic este 2.000 de calorii și ai mâncat 2.300 atunci diferența de 300 de calorii va rămâne depozitată în corp. Nu contează că ai mâncat KFC cu cola de 2.300 de calorii sau pește oceanic, cu salată de la țară cu ulei de măsline organic, avocado BIO și goji din Tibet, tot de 2.300 de calorii. Dacă vei depăși necesarul energetic zilnic, atunci te vei îngrășa. În egală măsură, dacă ai mâncat mai puțin de 2.000 de calorii atunci în ziua respectivă automat vei fi slăbit”, a mai precizat nutriționistul, adept convins al stilului de alimentație proteic.

Valentin Bunea promite că cei care își vor asigura cantitatea zilnică de proteină necesară și se vor ține departe de deserturi vor slăbi.

Și celebra franțuzoaică cunoscută drept ”Zeița Glucozei”, în urma cărților publicate atenționează: fructele mâncate pe stomacul gol încarcă ficatul și duc la un spike glicemic nedorit, care va declanșa procesul de foame mult mai devreme decât dacă optezi pentru fructe la desert.

Ea explică de ce acest aspect este extrem de important și spune că toate glucidele trebuie consumate cu atenție și doar după ce am ingerat mâncare adevărată înainte: iaurt, brânză, carne, ouă sau pește.

Veți vedea: un astfel de plan alimentar vă va ține departe de foame și de pofte. Totul se echilibrează în organism. ”Put some clothing on your carbs.” (Îmbracă-ți carbohidrații cu ceva, pentru a evita spike-urile de insulină).

Un pepene de 4,5 kg vine cu 300 g de zahăr „natural”

Revenind la pepenii roșii, Valentin Bunea precizează că un asemenea fruct, în greutate de 4,5 kg, de exemplu, vine cu 300g de zahăr „natural”, practic echivalentul a 20 de linguri de zahăr bio, brun, brut, organic.

„Dacă pui într-un blender 300g de pepene, și câteva linguri de zahăr și bei sucul corpul nu are cum să își dea seama care este glucoza și fructoza sănătoasă din pepene și care este glucoza și fructoza «nocivă» din zahăr. Nu le metabolizează diferit. Nu are cum. Dacă vrei să slăbești. Poate are sens când spun că poate nu este o idee înțeleaptă să mănânci zahăr cu lingura”, afirmă Bunea.

Valentin Bunea mai demontează un mit… și anume acela că pepenele roșu spală rinichii.

„Pentru că pepenii sunt 95% apă” – în realitate pepenii au 91,5% apă, 7% zahăr și restul fibre. Cine vrea să «spele rinichii», să încerce să mănânce 1 kg de roșii sau de castraveți, ele sigur au 95% apă. Sau chiar, de ce să nu, hai «să spălăm rinichii» cu apă de izvor. La ultima verificare apa era 100% apă”, precizează nutriționistul.

Ei bine, măsura e cheia. O felie de pepene pe zi nu ne va da peste cap organismul sau glicemia. Însă unii oameni iubesc pepenii atât de mult, încât nu se pot limita doar la o felie. Probabil că trebuie să clarificăm: cum nu mâncăm 5 amandine ca desert, nu este recomandat nici să exagerăm cu 5 felii de pepene.

Foto: Shutterstock

Mai multe