Pontajul, salarizarea şi administrarea personalului - 3 responsabilităţi consumatoare de timp
Dacă ai o afacere cu mai mulţi angajaţi, ştii foarte bine cât de dificile pot fi uneori chestiunile legate de administrarea personalului şi de calculul salariilor. Chiar şi în cazul companiilor mari, care au departamente de resurse umane şi de contabilitate, zilele de dinainte de plata salariilor sunt mai încărcate şi mai dificile.
Vremea calculelor făcute cu pixul pe hârtie a trecut demult, iar viteza cu care lucrurile evoluează în acest moment arată că a venit vremea să laşi inteligenţa artificială să-ţi preia sarcinile de acest tip.
Care sunt cele mai recente şi eficiente soluţii destinate să îţi uşureze activitatea
Pontajul
Pontajul sau înregistrarea prezenţei angajaţilor la locul de muncă este operaţiunea prin care se face ulterior calculul salariului lunar cuvenit acestora. Conform reglementărilor din Codul muncii, orice angajator este obligat prin lege să ţină această evidenţă. De asemenea, este necesar să se menţioneze şi ora de ajungere, respectiv ora de plecare de la serviciu.
Oricând are loc un control al reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, angajatorul trebuie să le pună acestora la dispoziţie documentele care certifică prezenţa angajaţilor la serviciu.
Pontajul mai trebuie să cuprindă şi următoarele informaţii:
numărul zilelor lucrătoare ale fiecărei luni;
numărul de ore lucrătoare (norma) pe care angajatul trebuie să le efectueze în fiecare zi;
menţiuni cu privire la orele suplimentare;
menţiuni cu privire la zilele de concediu (de odihnă, medical, fără plată sau pentru evenimente deosebite).
Nu este de mirare, deci, că întocmirea pontajului poate deveni o sarcină dificilă, mai ales dacă acesta este întocmit pe baza unor metode învechite, aşa cum este completarea unei condici de prezenţă.
Salarizarea
Aşadar, pasul următor întocmirii pontajului este calculul salariilor. Nici aceasta nu este o sarcină tocmai simplă, mai ales în situaţia în care angajaţii au făcut ore suplimentare sau au avut zile de concediu. Când este vorba despre un număr mare de angajaţi, aceste calcule pot dura chiar mai multe zile la rând, dacă sunt făcute prin metode tradiţionale. Din fericire, tehnologia îţi oferă şi aici o soluţie la îndemână, la un preţ accesibil oricui: programul de calcul al salariilor automatizat de la Ciel.ro.
Ce face un astfel de soft, mai exact? Softul automatizat calculează în locul tău salariile, contribuţiile sociale şi taxele către bugetul de stat, importă automat pontajul, în doar câteva secunde. In acelasi timp, generează rapid adeverinţe şi declaraţii, trimite pe e-mail sau prin SMS fluturaşul de salariu către fiecare angajat, ţine evidenţa clară a cheltuielilor cu angajaţii, poate valida automat zilele de concediu etc.
Programul de calcul al salariilor îţi poate oferi şi alte facilităţi, în funcţie de necesităţile şi opţiunile tale. Cel mai mare câştig, însă, este acela de timp.
Administrarea personalului
Administrarea personalului angajat într-o firmă sau companie se face fie de către administrator, fie de către contabil, fie de către un specialist în resurse umane. Această activitate complexă presupune întocmirea şi gestionarea întregului dosar de personal pentru fiecare angajat în parte, începând cu demersurile necesare angajării şi terminând cu documentele eliberate la încetarea contractului de muncă. Şi o mare parte dintre aceste sarcini pot fi preluate în zilele noastre de către inteligenţa artificială.
Iată, deci, că evoluţia tehnologiei din ultimele decenii s-a accelerat tot mai mult în ultimii ani, astfel încât astăzi poţi să economiseşti mare parte din cea mai preţioasă resursă a planetei - timpul - şi să nu mai consumi inutil ore sau chiar zile întregi pentru activităţi repetitive, plictisitoare şi uneori dificile!
Sursa foto: Pixabay.com