Prinţul Charles dă o avere pe vizitele lui în România, iar Meghan Markle a călătorit la clasa Economy. Ce alte secrete mai ascund regalităţile în deplasare?

3 septembrie 2018   News

Ducesa de Sussex şi-a vizitat, nu de mult, cea mai bună prietenă în Toronto, Canada, iar călătoria fostei actriţe hollywoodiene ne-a surprins din mai multe motive – a plecat singură, fără soţul ei, în mod neoficial, adică în mare secret, şi a mai zburat şi cu clasa a doua. A încălcat încă o dată protocolul regal, dar nu este singura! Iată ce reguli trebuie să respecte monarhia britanică atunci când călătoreşte, cine merge cu low cost-ul şi cât costă deplasările regale oficiale!  

Greu să ne imaginăm cum soţia Prinţului Harry s-a dus ea frumuşel la aeroport, unde a urcat la bordul unei aeronave comerciale, prezentând un bilet la clasa Economy, dar totuşi s-a întâmplat. Cel puţin asta susţine presa de peste hotare. Când şi-a lăsat bărbatul acasă ca să-şi viziteze, în cel mai mare secret, cea mai bună prietenă din Toronto, pe Jessica Mulroney, Meghan a renunţat complet la pretenţii. Şi se pare că nu e singura!

Şi alţi membrii ai familiei regale au zburat cu liniile aeriene comerciale. Trebuie să înţelegem cu toţii că monarhia britanică are la dispoziţie un buget - mărişor, ce-i drept, dar totuşi un buget - pentru toate călătoriile ei. Aşa că, dacă în 2012 regalităţile britanice au cheltuit 7 milioane de dolari pe deplasări, în 2017 au redus cheltuielile cu călătoriile până la 5,8 milioane de dolari. Cum?

Ei bine, Prinţul William şi Kate Middleton n-au mai apelat, pentru fiecare deplasare, la avionul regal. Ducesa Kate a zburat, în 2016, cu British Airlines, iar Will chiar a mers cu Ryanair prin 2017. Chiar şi fratele lui, Prinţul Harry, şi-a luat bilet la clasa Economy, cu American Airlines. Dar ce se întâmplă mai exact când o regalitate se pregăteşte să părăsească ţara via o aeronavă comercială?

În primul rând, nu au voie să renunţe la echipa lor de securitate. Şi nici nu fac aşa ceva. Dar să nu vă închipuiţi totuşi că anturajul lor este nesfârşit. De pildă, Ducii de Cambridge au călătorit împreună cu numai 7 persoane în 2011, când s-au dus în LA, iar, în 2016, când au ajuns în Canada, au luat cu ei 12 oameni care să le ofere siguranţa şi confortul necesar.

În al doilea rând, nimeni nu vrea să rişte să rătăcească bagajul vreunui membru regal. Aşadar valizele lor sunt etichetate diferit astfel încât să nu existe nicio confuzie pentru nimeni. Prinţul William are printată litera W şi o coroană pe toate bagajele lui, pe când soţia lui are numai eticheta diferit colorată faţă de cea a tatălui copiilor ei. Nici în cazul ei nu se pune problema să uite cineva vreo valiză de-ale ei pe drum. Ar fi catastrofal dacă s-ar întâmpla aşa ceva, având în vedere că, de exemplu, în vizita ei din California şi Canada, din 2011, Kate s-a prezentat în nu mai puţin de 25 de ţinute diferite.

Şi, că tot veni vorba despre garderoba din deplasare, regalităţile nu iau pauză de la a arăta brici la orice oră din zi, chiar şi atunci când coboară din avion. N-o s-o vedeţi niciodată pe Kate Middleton în trening, nemachiată şi ciufulită coborând scările unei aeronave, fie ea comercială sau privată.

Apoi mai există, bineînţeles, regula conform căreia doi moştenitori ai tronului regal nu pot zbura niciodat împreună. După cum am mai spus şi altă dată, această regulă a fost încălcată în cazul Prinţului William şi al fiului său cel mare, Prinţul George. Cel puţin până la vârsta de cinci ani, cât are acum George, nu s-a pus problema ca micuţul să zboare fără părinţii lui. Vom vedea ce se întâmplă în continuare.

Dar oare trec şi regalităţile pe la biroul de Imigrări, din aeroporturi? Da. Sau cel puţin actele lor, pentru că au şi ei paşapoarte ca orice muritor de rând. Totuşi actele lor au prioritate şi nimeni dintre membrii familiei regale nu pierde vreodată timpul la vreo coadă în aeroport.

Ca să nu mai spun că Regina Marii Britanii nici măcar nu are nevoie de paşaport. Pe ea o cunoaşte toată lumea, dar nu acesta e motivul pentru care nu deţine paşaport, ci nu are cine să i-l emită, având în vedere că ea este cea care eliberează toate paşapoartele din Marea Britanie. Sau, mă rog, sunt eliberate în numele Majestăţii Sale.

Dar cât costă o vizită regală oficială? Păi, variază. Turneul de-o săptămână al Prinţului Wiliam în Japonia şi China a costat 109.000 dolari, iar vizita Ducilor de Cambridge din New York, unde au stat la hotelul Carlyle, n-a fost decât 26.000 de dolari. Călătoria Prinţului Harry din Brazilia şi Chile a ajuns la 135.000 de dolari, pe când Prinţul Charles a cheltuit cel mai mult - vizita lui în România, Italia şi Austria, cu soţia lui, Ducesa de Cornwell, s-a ridicat la aproape 200.000 de dolari. Scumpă România asta, nu? :))

Mai multe