Pro şi contra dietei fără gluten a lui Gwyneth Paltrow

22 octombrie 2014   News

Viaţa fără gluten este, într-adevăr, o viaţă mai bună? Noi am investigat noul trend în materie de diete: evitarea acestei proteine din cereale, chiar şi atunci când nu e cazul. Te invităm să afli argumentele pro şi contra!

Viaţa fără gluten este, într-adevăr, o viaţă mai bună? Noi am investigat noul trend în materie de diete: evitarea acestei proteine din cereale, chiar şi atunci când nu e cazul. Te invităm să afli argumentele pro şi contra!

Până acum, persoanele care renunţau la alimentele cu gluten o făceau din raţiuni medicale. Este vorba despre cei suferinzi de boala celiacă, o afecţiune declanşată de intoleranţa la gluten, care se manifestă prin dureri abdominale, balonare, diaree, dureri articulare, crampe musculare, răni în cavitatea bucală, furnicături la nivelul picioarelor. Astăzi însă, dieta fără gluten a devenit o alegere, chiar şi cei care nu au probleme în a procesa această proteină renunţând la produsele care o conţin. Care sunt acestea? În primul rând, cerealele precum grâul, orzul, secara, pâinea, pastele, produsele de patiserie, berea sau brânza cu mucegai.Merită, aşadar, să renunţi la toate aceste alimente?

Şi da, şi nu

Nutriţionista britanică Ruth Tongue, citată de revista OK! UK, este în favoarea unei alimentaţii fără gluten: „Dacă urmezi un astfel de regim înseamnă că vei renunţa la numeroase produse alimentare procesate, ceea ce înseamnă mai puţină sare şi zaharuri. Şi va însemna mai multă mâncare gătită, lucru echivalent cu o alimentaţie mai sănătoasă“. Cu toate acestea, specialistul citat nu crede că este necesar să ţii acest regim, dacă nu eşti nevoit. „Aş recomanda, mai degrabă, renunţarea la carbohidraţii rafinaţi, alimente care, de obicei, conţin şi gluten. Să luăm, de exemplu, pâinea, pastele albe şi dulciurile. Dacă renunţi la ele, vei renunţa la gluten, însă adevăratul câştig este că nu vei mai consuma atâtea zaharuri.“

Corpul îţi va da răspunsul corect!

Nutriţioniştii sunt de părere că, după ce decizi să renunţi la gluten, ar trebui să-ţi asculţi trupul. „Fiecare reacţionează diferit la alimentele care conţin gluten. Dacă le elimini şi te simţi de o sută de ori mai bine, continuă. Dar dacă faci asta doar pentru că tu crezi că este mai sănătos, deşi nu simţi nicio diferenţă, nu merită. Mai bine urmează o dietă sănătoasă şi echilibrată“, este de părere dr. Ruth Tongue.

Nu vei scăpa de kilograme!

Doar prin renunţarea la produsele care conţin gluten în favoarea altora, procesate, nu înseamnă că-ţi vei îmbunătăţi dieta şi vei slăbi. Vorbim de aceleaşi alimente rafinate, numai că de pe eticheta unora lipseşte această proteină, dar regăsim zaharuri şi grăsimi, aş că numărul de calorii este la fel de mare. Medicii gastroenterologi susţin că topirea kilogramelor are legătură cu felul în care elimini glutenul din alimentaţie. Dacă renunţi la carbohidraţii rafinaţi precum covrigii, pastele şi biscuiţii în favoarea cerealelor integrale fără gluten (mei, quinoa, hrişcă), dar şi cu un conţinut mare de fibre şi substanţe nutritive, vei avea mai multă energie şi o stare de saţietate mai îndelungată.

Adio vitamina B şi fibre!

Dacă treci pe regimul fără gluten nu înseamnă că renunţi doar la pâine, cereale şi paste, ci şi la o serie importantă de substanţe nutritive, cum ar fi vitamina B, calciu, fier, fosfor şi zinc. Mai mult, fără fibrele conţinute de alimentele cu gluten, starea de saţietate nu va dura foarte mult, iar tu vei fi tentat să mănânci mai des şi mai mult. Cerealele sunt principala sursă de fibre alimentare, necesară pentru o bună funcţionare a intestinelor. Poţi câştiga ceva fibre consumând orez brun, quinoa, anumite fructe sau legume, însă niciodată la nivelul cantităţii pe care ţi-o oferă cerealele din grâu, secară, orz şi ovăz.

Adepţi celebri

Gwyneth Paltrow a declarat că a trebuit să renunţe la alimentele pe bază de gluten, după ce testele au arătat că ea şi copiii ei au intoleranţă la această proteină. „Fiul meu făcea o eczemă, aşa că a trebuit să iau recomandările medicilor în serios. Încercăm să ţinem dietă în cea mai mare parte a timpului şi să ne răsfăţăm cu ceva gustos din când în când. Când ne simţim mai sănătoşi, avem şi mai multă energie şi un tonus mai bun.“ Cu toate acestea, actriţa, care n-a renunţat doar la gluten, ci şi la lactate şi dulciuri, recunoaşte: „Mi-e dor, câteodată, de pâine şi brânză.“

Mai multe