Quentin Tarantino, cuprins de "febra NFT-urilor"! Miramax l-a dat în judecată pentru că vrea să vândă părţi din "Pulp Fiction"
Noile variante de îmbogăţire din valorificarea unor produse digitale l-au năucit şi pe regizorul american, care e dispus să încalce chiar şi prevederile unui important contract cu Miramax.
"Pulp Fiction" este numele nu doar unui film, ci a unui fenomen cinematografic, care a creat o industrie publicitară conexă (DVD-uri, tricouri, căni, diverse alte produse inscripţionate sau înregistrate cu imagini din film), din care producătorii casei Miramax trag foloase şi acum. E-adevărat că, pe lângă protagoniştii Uma Thurman, John Travolta şi Samuel L. Jackson, aportul regizorului Quentin Tarantino a fost decisiv în stabilirea acestui standard al succesului. Dar drepturile finale rămân ale casei Miramax.
Este ceea ce producătorii ţin să-i amintească astăzi lui Quentin Tarantino, care ar intenţiona să vândă unele imagini tăiate la montaj, care astăzi au o valoare mult mai mare, tocmai prin unicitatea lor. Iar piaţa NFT-urilor abia aşteaptă o astfel de "vânzare", care i-ar putea îmbogăţi pe mulţi.
Pentru cei nefamiliarizaţi cu această nouă piaţă similară cu cea a criptomonedelor, aflaţi că NFT vine de la non-fungible token (token nefungibil), adică un bun digital ce nu poate fi replicat, care le garantează cumpărătorilor faptul că deţin ceva unic. Practic, un soi de "operă de artă digitală", pe care mulţi ar putea-o copia, asemeni unui tablou celebru, doar că originalul se află în posesia unuia singur.
În acest context, cele câteva pagini de scenariu pentru cele şapte scene care nu au fost selectate în versiunea finală şi alte artefacte din film pe care Quentin Tarantino vrea să le valorizeze pe piaţa NFT-urilor sunt "opere digitale" care ar putea valora câteva milioane de dolari.
Doar că Miramax, care a produs filmul din 1994, a prins de veste şi tocmai a oprit orice acţiune de vânzare printr-o decizie judecătorească emisă de Tribunalul Districtual din California împotriva lui Tarantino. Compania susţine că acesta încearcă să "capitalizeze, în mod unilateral, drepturile Miramax asupra "Pulp Fiction"", ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor de autor şi a contractului lui Tarantino cu Miramax.