Rapperii anilor '90. Trupele româneşti de hip-hop atunci şi acum
Sunt băieţii de după blocuri care au revoluţionat muzica românească la scurt timp după Revoluţia din '89. Dar cum au dobândit ei succesul şi ce s-a întâmplat ulterior cu aceşti bad boys autohtoni?
B.U.G. Mafia
Înfiinţată în 1993 - pe vremea când cd-urile nu se găseau la fiecare colţ de stradă, mai ales dacă aveau conţinut... rebel - trupa de hip-hop a scos primul album pe piaţă doi ani mai târziu, iar lansarea a avut loc la o tarabă cu casete audio de la Piaţa Universităţii. Piese precum Înc-o zi, înc-o poveste şi Născut şi crescut în Pantelimon fac ravagii pe posturile radiofonice, însă membrii trupei nu scapă nepedepsiţi pentru atitudinea lor defăimătoare. Astfel, Tele7Abc refuză să realizeze un videoclip B.U.G. Mafia, cum se angajase să facă iniţial, iar, în 1997, Uzzi, Caddy, Juice, împreună cu Sişu şi Puya (membrii trupei La Familia) sunt arestaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri. Dar asemenea incident n-a făcut decât să crescă şi mai mult notorietatea rapperilor.
În 1998, băieţii colaborează cu Loredana la una dintre cele mai difuzate piese ale anului cu pricina, Ridică-mă la cer. Fanii cântăreţei, dar şi cei ai trupei de hip-hop au fost cât se poate de încântaţi de sigle, care, drept urmare, s-a vândut în 125.000 de exemplare.
Ultimul album al celor de la B.U.G. Mafia a fost lansat în 2011 şi se numeşte Înapoi în viitor. În prezent, Tataee, Caddy şi Uzzi mai susţin ocazional concerte şi se bucură în continuare de reputaţia câştigată în anii lor de glorie maximă.
R.A.C.L.A.
R.A.C.L.A. sau Rime Alese Care Lovesc Adânc este cea mai veche trupă de hip-hop din România, fiind înfiinţată în 1993 de fraţii Călin şi Dan Ionescu, adică Rimaru şi Clonatu' din ziua de azi. Colaborarea trupei cu Anda Adam, în 1999, pentru maxi-single-ul Nu mă uita, a fost cât se poate de benefică pentru toţi cei implicaţi. Anda şi-a făcut cunoscute talentul vocal, dar şi formele fizice, într-un videoclip difuzat în mod repetat de posturile TV muzicale, iar băieţii şi-au dovedit latura solf, cu mare priză la publicul feminin.
Din păcate, R.A.C.L.A. nu a mai reuşit să mai egaleze succesul avut cu Nu mă uita, însă nici nu şi-a făcut oficial retragerea din lumea muzicală. Anda Adam, în schimb, şi-a construit o frumoasă carieră solo, care o menţine şi-n ziua de azi în topul cântăreţelor din România.
La Familia
Proveniţi din cartierul bucureştean Sălăjan, Dragoş Puya Gărdescu şi Tudor Sişu au pus, în 1997, bazele uneia dintre cele mai de succes trupe de hip-hip de la noi. Ghidaţi în carieră de cei de la B.U.G. Mafia, La Familia a început să aibă priză la public şi să încerce, ulterior, să se desprindă de mentorii lor. Din păcate, răfuiala care a urmat între cele două formaţii a dus la pierderea dreptului de a mai folosi numele La Familia de către Puya şi Sişu. Mai mult de-atât, Sişu a fost arestat, în 2003, şi condamnat la închisoare timp de trei ani pentru trafic de droguri, ceea ce a pus capăt evoluţiei faimoasei trupe de hip-hop. După eliberarea lui Sişu din închisoare, cei doi membrii au încercat reîntregirea grupului, însă nu au mai înregistrat acelaşi succes ca-n vremurile lor cele mai bune.
Save