Reacţia regizorului Corneliu Porumboiu, după ancheta DIICOT: "Numele meu este vehiculat în mod disproporţionat"

19 octombrie 2021   News

După ce a fost chemat să dea explicaţii cu privire la provenienţa unor fonduri, cineastul spune că are dovezi care-l absolvă de orice acuzaţie.

Vestea că regizorul Corneliu Porumboiu şi producătoarea Ada Solomon s-ar afla pe o listă de 100 de suspecţi într-un dosar de fraudă fiscală a căzut ca un trăsnet. Nimeni nu ar fi bănuit că finanţările unor proiecte cinematografice care au ajuns, poate, să fie şi premiate peste hotare ar putea fi supuse unei investigaţii DIICOT. Darămite ca cei doi să facă obiectul unei anchete pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani!

După ce numele său a fost intens vehiculat în ultimele 48 de ore, regizorul Corneliu Porumboiu a ţinut să facă unele clarificări, prin intermediul unui comunicat.

Citeşte şi:

ŞOC în lumea culturală! Producătoarea Ada Solomon şi regizorul Corneliu Porumboiu, investigaţi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală

Corneliu Porumboiu concurează la Festivalul de Film Palm Springs cu pelicula "La Gomera", cu Catrinel Menghia şi Vlad Ivanov

„La data de 18.10.2021 am fost audiat de către DIICOT STRUCTRURA CENTRALĂ într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul invocat de DIICOT în sarcina mea şi a societăţii mele este în cuantum total de 26.555 Lei şi provine exclusiv din relaţia comercială dintre societatea mea cu un singur furnizor, derulată în anul 2014.

Acuzaţiile personale care mi se aduc rezultă din calitatea mea de administrator al societăţii. Niciuna dintre acuzaţiile care mi se aduc mie sau societăţii mele nu sunt adevărate, iar documentele care atestă netemeinicia acuzaţiilor vor fi prezentate în cadrul contestaţiilor pe care urmează să le formulez.

În calitatea mea de scenarist şi regizor, nu am supravegheat direct raporturile comerciale care fac obiectul dosarului penal iar ca administrator al societăţii am delegat aceste domenii de activitate unor persoane competente. Am încredere că analizarea documentelor pe care le voi prezenta parchetului va duce la înlăturarea oricărui dubiu privind nevinovăţia mea şi a societăţii mele.

Este însă regretabil că, deşi dosarul penal este format în anul 2016 şi priveşte raporturi contractuale din 2014, niciodată până la punerea mea sub acuzare din data de 18.10.2021 nu mi s-a solicitat vreo lămurire privind raporturile contractuale vizate. Mai mult, deşi dosarul vizează peste 100 de persoane şi un prejudiciu total de aproape 10 milioane Lei, numele meu este vehiculat în mod disproporţionat prin raportare la prejudiciul, şi acesta neadevărat, de 26.555 lei care mi se impută.

Am încredere că justiţia va remedia cât mai repede această eroare”.

Născut la Vaslui, pe 14 septembrie 1975, Corneliu Porumboiu este fiul fostului fotbalist Adrian Porumboiu şi, înainte de a face regie la UNATC, a urmat cursurile universităţii ASE. După terminarea facultăţii, în 2004, a realizat primul mediu-metraj, "Visul lui Liviu" şi a înfiinţat, împreună cu Marcela Ursu, casa de producţie 42 KM FILM. A debutat în lungmetraj cu "A fost sau n-a fost?" (2006), un film realizat din fonduri independente, care a avut premiera mondială la Cannes, de unde s-a întors cu „Caméra d'Or" (cel mai important premiu pentru un debutant) şi cu premiul de distribuţie „Label Europa Cinémas", începând astfel o frumoasă carieră internaţională. Al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, "Poliţist, adjectiv", a fost selecţionat şi el la Cannes, în secţiunea „Un Certain Regard". Client fidel al festivalului de pe Croazetă, Porumboiu s-a reîntors în competiţia franceză în 2015, cu "Comoara", şi în 2019, cu "La Gomera", producţii la care a lucrat împreună cu soţia sa, directorul artistic Arantxa Etcheverria, de origine franceză, care i-a dăruit şi doi copii.

FOTO: Paul Grandsard/Festivale de Cannes

Mai multe